Dark Mode Light Mode

Απόστολος Χρόνης: Για το νερό των Φιλίππων θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει

Περί της καταλληλότητας του νερού των Φιλίππων, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση απαγόρευσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης έδωσε συνέντευξη στην Πρωινή.

Μίλησε για όσα έγιναν, όσα προγραμματίζονται και φυσικά σχολίασε την απόφαση του κ. Περιφερειάρχη.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπήρξαν μετρήσεις και αναλύσεις στο νερό των Φιλίππων όπου τα νιτρικά ξεπέρασαν το επιτρεπόμενο όριο και ήρθε η απαγόρευση να μην το πίνουν και να μην το χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο νερό. Αυτό έγινε;

Απ: Έτσι ακριβώς έγινε. Να πούμε ότι η ΔΕΥΑΚ έχει υποχρέωση να επέμβει μια φορά το χρόνο και να παίρνει δείγμα για νιτρικά σε όλη την περιοχή και οπουδήποτε στο Δήμο Καβάλας. Παρόλα αυτά εδώ και πολλά χρόνια και πριν έρθω εγώ στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, η ΔΕΥΑΚ παίρνει κάθε μήνα δείγμα νερού και κάνει αυτές τις αναλύσεις.

Ερ: Για ποιες περιοχές μιλάμε;

Απ: Μιλάμε για όλο το Δήμο Καβάλας. Σε όλους τους οικισμούς, σε όλες τις γεωτρήσεις και μέσα στην πόλη σε 25 σημεία, παίρνουμε δείγματα. Τα τελευταία δείγματα που πάρθηκαν από το χωριό Φίλιπποι ήταν το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Είχαμε μια ανοδική τάση, ξεπέρασε λίγο το όριο των 50 γραμμαρίων ανά λίτρο. Ήταν 52, 53 και 57. Το Μάιο ήταν 52, τον Ιούνιο ήταν 53 και τον Ιούλιο ήταν 57. Αυτά τα δείγματα παίρνουμε μαζί με την Διεύθυνση Υγείας. Δεν τα παίρνουμε μόνοι μας. Τα παίρνει δειγματολήπτης πιστοποιημένος, πιστοποιημένο εργαστήριο και βγαίνουν τα αποτελέσματα και μάλιστα κοινοποιούνται και στη Διεύθυνση Υγείας. Το τελευταίο δείγμα που πήραμε ήταν την περασμένη Παρασκευή 13 Αυγούστου το ποίο έχει πέσει κάτω από το όριο των 50. Είναι στα 46 γραμμάρια ανά λίτρο. Αυτό το έχουμε κοινοποιήσει στη Διεύθυνση Υγείας και στην Περιφέρεια. Παρόλα αυτά βγήκε αυτή η απαγόρευση γιατί ο Νομίατρος θέλει να υπάρχουν επαναλαμβανόμενες, συνεχόμενες μετρήσεις οι οποίες θα είναι κάτω από το όριο για να άρει την απαγόρευση. Εμείς σήμερα (προχθές) θα ζητήσουμε και εγγράφως γιατί η απόφαση αυτή δεν μας έχει σταλεί ακόμη, από τη Διαύγεια και εμείς την κατεβάσαμε, τη συχνότητα, την περιοδικότητα που θα πρέπει να παίρνουμε μετρήσεις. Θα πάρουμε έτσι και αλλιώς σήμερα ένα δείγμα, θα έρθει ο αρμόδιος δειγματολήπτης. Να πούμε ότι τα νιτρικά οφείλονται καθαρά σε ανθρώπινη δραστηριότητα. Η φύση δεν παράγει νιτρικά. Τα νιτρικά οφείλονται είτε σε ανθρώπινα λύματα, είτε σε ζωικά απόβλητα, είτε στην λίπανση που γίνεται με τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ερ: Το χωριό Φίλιπποι από πού παίρνει νερό;

Απ: Παίρνει από μια γεώτρηση η οποία εκεί που ήταν τριγύρω δεν υπήρχανε καλλιέργειες όπως είναι τα καλαμπόκια, είχε σιτάρια και κριθάρια. Αυτές οι καλλιέργειες δεν ποτίζονται και δεν λιπαίνονται πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή τριγύρω έχει περικυκλωθεί από  καλλιέργειες οι οποίες είναι από καλαμπόκια κτλ.

Ερ: Υπάρχει προοπτική ο τρόπος υδροδότησης του χωριού να αλλάξει;

Απ: Το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε φέρει τους επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μας υπέδειξαν ένα σημείο για να κάνουμε γεώτρηση στα ορεινά του χωριού πάνω από τον οικισμό δηλαδή στο βουνό. Αυτή η γεώτρηση έφτασε στα 220 μέτρα, δε βρέθηκε νερό μέχρι τα 220 μέτρα, τους ξαναφέραμε τους επιστήμονες εδώ και μας είπαν να πάμε άλλα 100 μέτρα. Μιλήσαμε ήδη με τον γεωτρυπανιστή και μας είπε ότι τέλος του μήνα θα έρθει για να συνεχίσει την εργασία για να πάμε στα άλλα 100 μέτρα ή να πάμε σε κάποιο άλλο σημείο να κάνουμε άλλη γεώτρηση. Πάλι όμως δεν θέλουμε να γίνει κάτω στον κάμπο η γεώτρηση γιατί εκεί πιστεύουμε ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τα νιτρικά. Στο κάμπο έχεις πρόβλημα με τα νιτρικά, στα ορεινά έχεις πρόβλημα με το αρσενικό.

Ερ: Εσείς σα διοίκηση της ΔΕΥΑΚ αισθάνεστε ότι κάνατε ότι έπρεπε να κάνετε; Το θέμα με τα νιτρικά στους Φιλίππους έχει ένα μικρό η μεγαλύτερο παρελθόν;

Απ: Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Έχουμε μιλήσει ήδη με τρεις εταιρίες για να μας δώσουν μια προσφορά για το που μπορούμε να βάλουμε φίλτρα τα οποία θα κατακρατούν τα νιτρικά ιόντα. Βέβαια οι καταναλώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες για τον οικισμό των Φιλίππων γιατί είναι γύρω στα 60 κυβικά την ώρα καθημερινά οπότε είναι δύσκολο να υπάρχει μια διάταξη με φίλτρα που θα μπορείς να φτάσεις στο νερό. Στο παρελθόν που υπήρχε πρόβλημα με το Ζυγό, δόθηκε λύση από το Κρυονέρι και γίνεται ανάμιξη με την γεώτρηση του Κρυονερίου. Για αυτό ψάχνουμε να βρούμε μια άλλη γεώτρηση ούτως ώστε αν δεν έχει καθόλου νιτρικά ή έχει λιγότερα νιτρικά τουλάχιστον να κάνουμε ανάμειξη.

Ερ: Πόσο καιρό υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει αυτή η απαγόρευση;

Απ: Έχουν σταματήσει ήδη τα ποτίσματα στις καλλιέργειες τριγύρω από τη γεώτρηση και ήδη σας είπα ότι το δείγμα της προηγούμενης Παρασκευής ήταν 46 γραμμάρια και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα έχει πτωτική τάση. Έτσι και αλλιώς θα είμαστε κάτω από το όριο. Θεωρώ ότι αν πάρουμε 3-4 δείγματα, ο Νομίατρος θα άρει την απαγόρευση.

Από εκεί και πέρα εμείς πρέπει μέχρι την επόμενη περίοδο που θα ανέβουν ξανά τα νιτρικά, να έχουμε δώσει μια λύση έστω προσωρινή. Η οριστική λύση θα είναι η υδροδότηση όλης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων από τις Πηγές Κεφαλαρίου.

Ερ: Το 2019 διαμαρτυρόταν οι άνθρωποι στο ίδιο χωριό γιατί δεν είχαν νερό. Εκείνο το πρόβλημα λύθηκε;

Απ: Εκείνο λύθηκε και λύθηκε οριστικά πιστεύω. Αυτή τη διοίκηση κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι δεν ασχολήθηκε με αυτόν τον οικισμό. Ασχοληθήκαμε και μάλιστα πάρα πολύ. Σχεδόν κάθε μέρα όλα τα συνεργεία είναι εκεί.

Προηγούμενο άρθρο

Τάκης Εμμανουηλίδης περί Πετρελαίων, τουρισμού και εμβολιαστικής διαδικασίας

Επόμενο άρθρο

H KavalaExpo στο βηματισμό της 85ης ΔΕΘ- Η αύξηση των κρουσμάτων στην Καβάλα επηρεάζει τη ψυχολογία των καταναλωτών