Dark Mode Light Mode

«Απόστολος Παύλος, η έμπνευση και κορωνίδα»

Πηγή φωτογραφίας Δήμος Καβάλας

Τα βασικά και σημαντικότερα γεγονότα για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Οι εκδηλώσεις φυσικά συνεχίζονται.

Θα συνεχιστούν ως το τέλος του έτους. Ζητήσαμε από την γραφίστρια Θώμη Αγγέλου να σχολιάσει. Να ενημερώσει, να περιγράψει. Εμπλέκεται άμεσα και από πολλές πλευρές.

Η συνέντευξη

Ερ:  Έχετε εμπλοκή στο επετειακό λεύκωμα της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης.

Απ: Υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα, εκδηλώσεις κτλ για τα 100 χρόνια. 100 χρόνια ιστορικής παρουσίας και διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου. Με αφορμή του εορτασμού που ξεκίνησε, ουσιαστικά με την έναρξη του έτους, αυτό που γίνεται κορυφώνεται με το διεθνές συνέδριο. Μέχρι και σήμερα (σ.σ. μέχρι την περασμένη Δευτέρα) βέβαια πραγματοποιούνται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.  Μια από αυτές ήταν και η επετειακή μεγάλη συναυλία που δόθηκε στους Φιλίππους. Με τίτλο «Παῦλος, ἡ λύρα τοῦ Πνεύματος». Το συνέδριο να θυμίσω ότι έχει πάνω από 41 διακεκριμένους ομιλητές απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που φωτίζουν την ιστορία της Μητροπόλεως μας από την απαρχή της μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν οι εκθέσεις που είναι πραγματικά αξιόλογες. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχει σημαντική έκθεση. Δημιουργήθηκε από την αρχή, μόνο και μόνο για να τιμήσει τον επετειακό εορτασμό. Φωτίζοντας ευρήματα που βρίσκονται στη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου και δείχνουν την Ορθόδοξη Αποστολική  Εκκλησία. Δεν ξεχνώ τη μεγάλη τιμή για την πόλη μας, το συνέδριο. Μαζί κι η έκθεση που ουσιαστικά μπορούν να την παρακολουθήσουν στο συνεδριακό χώρο. Με επιμελητή τον διάσημο και καταξιωμένο Αρχαιολόγο Πιέρ Ντικρέ. Ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος και είχαμε τη χαρά να τον έχουμε κοντά μας. Μέχρι και σήμερα έχουμε σπουδαίες εισηγήσεις. Ο δικός μου ρόλος είναι ο σχεδιασμός του επικοινωνιακού υλικού προβολής του συνεδρίου και των επετειακών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο. Ουσιαστικά ένα τόσο δυναμικό γεγονός, έχει πάρα πολλές απαιτήσεις. Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός του είναι πραγματικά ένα μεγάλο ζήτημα γιατί πρέπει να ακουμπήσει και στην ιστορία. Από την άλλη δεν πρέπει να τρομάξει τον κόσμο ώστε να μπορέσουμε να τον προσελκύσουμε.

Ερ: Είναι κάτι το εκκλησιαστικό, της θρησκείας. Αυτό περιορίζει τη φαντασία του δημιουργού, του γραφίστα, τον βάζει σε καλούπια. Τον κάνει πιο συγκρατημένο;

Απ: Όχι δεν θα το έλεγα. Επειδή υπάρχει και εμπιστοσύνη από την ιερά Μητρόπολη. Έχω μια αγαστή συνεργασία από το 2000 με τον μακαριστό Προκόπιο. Υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη αλλά σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε κάποιες συντεταγμένες και μια συγκεκριμένη παλέτα. Αυτό μπορεί να είναι για κάποιους περιοριστικό αλλά είναι κατευθυντήριο. Κάθε γεγονός έχει τη δική του παλέτα και τη δική του συντεταγμένη.

Ερ: Ο Απόστολος Παύλος είναι το πρόσωπο που συνδέεται άμεσα με τα 100 χρόνια της Μητρόπολης;

Απ: Πολύ σωστά. Αυτός είναι η απαρχή, αυτός είναι η αιτία που δημιουργήθηκε η πρώτη εκκλησία σε Ευρωπαϊκό έδαφος στους Φιλίππους. Αυτός βάπτισε τη Λυδία τη Φιλιππησία και έτσι έχουμε την πρώτη Χριστιανή της Ευρώπης. Επομένως αυτός είναι η έμπνευση, η κορωνίδα.

Ερ: Να πούμε για τα χρώματα που επέλεξες;

Απ: Είναι το γνωστό πορφυρό με το οποίο υπάρχει και μια συνειρμική σύνδεση του κόσμου με τα εκκλησιαστικά δρώμενα. Το χρυσό αυτό που δίνει αυτήν τη λαμπρότητα της επετείου των 100 χρόνων.

Ερ: Ανταποκρίθηκε ο κόσμος σε όλο αυτό το πρόγραμμα των εκδηλώσεων;

Απ: Το συνέδριο είχε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και είχε κόσμο όπως βέβαια και οι υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις. Ο κόσμος το αγκάλιασε και αυτή είναι μια ηθική ικανοποίηση.  Έγινε μεγάλος αγώνας για να διοργανωθεί όλο αυτό. Είναι τιμή μας που γίνεται κάτι τέτοιο. Να πούμε ότι ήταν επιθυμία του Μακαριστού να γίνει αυτό το συνέδριο και ο εορτασμός των 100 χρόνων. Το συνέχισε και το ολοκλήρωσε ο τωρινός Μητροπολίτης.

Προηγούμενο άρθρο

Στη δουλειά οι μηχανότρατες!

Επόμενο άρθρο

Ο Αντιδήμαρχος σε συνάντηση με τους κατοίκους για αλλαγές στον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας