Οπερέτες πραξικοπήματα παράγουν δικτατορίες, οπερέτες δημοκρατίες παράγουν απολυταρχίες.
Πολλές φορές στη ζωή και στη πολιτική, τα φαινόμενα και οι καταστάσεις απαιτούν,προκειμένου να ερμηνευτούν σωστά,πολλαπλές αναγνώσεις.Δύνασαι, εν τέλει μετά από το σύνολο των αναγνώσεων, να ερμηνεύσεις τα πεπραγμένα ανάποδα,δηλαδή τα γεγονότα τα ίδια,απαιτούν μία ανάποδη ανάγνωση.Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να διαβάζουμε τα συμβάντα από το τέλος προς την αρχή.Ασφαλή συμπεράσματα, όσο ασφαλή γίνεται εντός της κυρίαρχης αβεβαιότητος, συνάγουμε στις περισσότερες περιπτώσεις, από το αποτέλεσμα στη ζωή, στη πολιτική και στην οικονομία.Συμβαίνει κάτι.Μία βασική ερμηνεία του συμβάντος,είναι το αποτέλεσμα.Ποιός ωφελείται από το αποτέλεσμα του συμβάντος; Η κατεύθυνση του οφέλους που παράγει το αποτέλεσμα του συμβάντος, ερμηνεύει διαλεκτικά τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Μπορεί η αποτυχία ενός πραξικοπήματος, όπως και τυφλά τρομοκρατικά κτυπήματα, να παράξουν ολοκληρωτισμό; Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις απαντά καταφατικά. Στην πρώτη περίπτωση σου παρέχει το άλλοθι της εξοντώσεως όλων των πολιτικών σου αντιπάλων,στη δεύτερη σου παρέχει το άλλοθι της λήψης κατασταλτικών προληπτικών μέτρων ελέγχου,τα οποία από την εφαρμογή τους, στο μακρινό 2001,απεδείχθησαν στη πράξη αναποτελεσματικά. Άρα; Άρα στη Τουρκία διαπράττεται μία εμφύλια αιματηρή πολιτική εξόντωση και στο κόσμο (Ευρώπη, ΗΠΑ κ.α),ο φόβος και τρόμος καλά κρατούν.
Ζούμε ιστορικές στιγμές και εκ της ερμηνείας των αποτελεσμάτων, αναμένονται παγκοσμίως αλλαγές, οι οποίες, ενδεχομένως έως πρότινος ήταν αδιανόητες.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί διεθνώς μεταβάλλονται,αλλάζοντας τα δεδομένα.
Δεν υπάρχει ουδέν τυχαίο, τα πάντα δημιουργούνται από τα αποτελέσματα.Η σφοδρή επιθυμία μας, ενίοτε οδηγεί σε τετελεσμένες αποτυχίες, οι οποίες έπρεπε να συμβούν.
Λάθος ο Οτσαλάν και βεβαίως μη τυχαίο,που την νύχτα 15 προς 16-7, τα τζαμιά σε όλη τη Τουρκία, μετέδιδαν τη κυβερνητική προπαγάνδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση το ΚΚΤ.
Βλέπεις ένα τοίχο, έλεγα στο εκάστοτε ακροατήριο σπουδαστών που ειχα: Το θέμα δεν είναι να ερμηνεύσεις το τοίχο, αυτό που βλέπεις δηλαδή, αλλά το θέμα είναι να έχεις την ικανότητα να διαπεράσεις, με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, το τοίχο και να δεις, τι συμβαίνει και τι παράγεται πίσω από αυτόν. Άλλως, μένεις να ερμηνεύεις στατικά και όχι δυναμικά,το οποίο είναι και το ζητούμενο. Δυναμική ερμηνεία των γεγονότων,είναι να μπορείς να βλέπειςπίσω από αυτό το οποίο φαίνεται.
“[…] Όσο γνωρίζεις πιό καλά, τόσο αγαπάς πιό πλέρια
όσο και πιό πολύ αγαπάς και πιό πολύ γνωρίζεις [….]
α) Σ= Κ Γ β) Γ= Κ Σ [….] Ηπρώτη των δύο σημαίνει ότι το Συναίσθημα είναι συνάρτησις της Γνώσεως, η δευτέρα ότι η Γνώσις είναι συνάρτησις του Συναισθήματος. Συγκεκριμένως αν εις τας δύο αντιφατικάς περιπτώσεις στρέψωμεν την προσοχήν μας προς την συνάρτησιν (την εξαρτημένην μεταβλητήν) έχομεν τους λογικούς τύπους: α1) Διά να υπάρξει συναίσθημα δέον να υπάρξει γνώσις β1) Διά να υπάρξει γνώσις δέον να υπάρξει συναίσθημα
Το αυτό σύστημα συναρτήσεων αλλάσει όμως τελείως την λογικήν του μορφήν, εάν στρέψωμεν την προσοχήν μας προς την ανεξάρτητον μεταβλητήν.
Οι λογικοί τύποι οι εντεύθεν προκύπτοντες είναι:
α2) Υπαρχούσης Γνώσεως υπάρχει συναίσθημα β2) Υπάρχοντος Συναισθήματος υπάρχει γνώσις[…] ( Δημήτριος Βεζάνης “Ο Παλαμάς φιλόσοφος” Εκδόσεις Α. Ράλλη 1930 σελ.74-75)
Όπου: Γ= γνώσις, Σ=συναίσθημα Κ= σταθερός αριθμός πραγματικός και θετικός
Γιώργος Καλεάδης
Πρόεδρος Πυρικαύστου Ελλάδας,
οικονομολόγος, συγγραφέας