Πολλοί τίμησαν τη διεθνή ημέρα μουσείων με μια επίσκεψή τους την Τετάρτη και στους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας. Εκεί φιλοξενήθηκε και η ημερίδα με τη συνεργασία του συλλόγου αρχιτεκτόνων σχετικά με τη θέση του μουσείου στη σύγχρονη ζωή της πόλης. Τα αποτελέσματα της ημερίδας θα σταθούν χρήσιμα στους μελλοντικούς σχεδιασμούς των υπευθύνων για την αναμόρφωση του μουσείου.
Η Σταυρούλα Δαδάκη, προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας, παρατήρησε ότι πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία του το αρχαιολογικό μουσείο δεν έχει τη θέση που του αξίζει στην πόλη. Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, πριν από 1,5 περίπου έτος, η κ. Δαδάκη μελετά το πρόβλημα κι εκτιμά πως μία από τις αιτίες είναι η μη προσβασιμότητα του χώρου από οχήματα και η μη διάθεση πάρκινγκ.
Το καβαλιώτικο αρχαιολογικό μουσείο περικλείεται στις τρεις πλευρές του από δρόμους και χώρους στάθμευσης, τους οποίους ωστόσο διαχειρίζονται άλλοι φορείς. Δεν είναι δηλαδή εύκολη η προσέλευση μιας ομάδας ανθρώπων με όχημα, προκειμένου να αποβιβαστούν και να επισκεφθούν με ασφάλεια το μουσείο. Η κ. Δαδάκη αποφάνθηκε ότι και ο περιβάλλοντας χώρος του μουσείου χρήζει αναμόρφωσης ώστε να γίνει το κτήριο ελκυστικό για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου το Σάββατο να συνυπάρχουν το μουσείο και η λαϊκή αγορά. Η κ. Δαδάκη πρότεινε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο την κατασκευή ενός δρόμου, από τη μία πλευρά του κτηρίου.
Τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται ότι θα συζητηθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προς ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Σταυρούλα Δαδάκη είναι αισιόδοξη για την έκβαση γι’ αυτό κι ευελπιστεί στην εξασφάλιση ενός θετικού αποτελέσματος.