Η ΠΕ Καβάλας προγραμματίζει για τις 4 Μαρτίου τη δημοπράτηση της μελέτης του απαραίτητου έργου του αρδευτικού δικτύου στο φράγμα του Μαρμαρά. Το δίκτυο αυτό θα μεταφέρει το νερό της λίμνης του φράγματος στα όμορα αγροκτήματα.
Η ώρα κατασκευής και λειτουργίας του δικτύου αργεί αφού η μελέτη που θα εκπονηθεί έπρεπε να είναι ήδη έτοιμη. Έπρεπε να υπάρχει από χρόνια. Κατά συνέπεια το Καλοκαίρι θα αρχίσει να γεμίζει η λίμνη του φράγματος αλλά δεν θα υπάρχει αρδευτικό δίκτυο να διοχετεύει τα νερά εκεί όπου όχι απλώς χρειάζονται αλλά είναι απαραίτητα. Εκτίμηση χρονοδιαγράμματος λειτουργίας του αρδευτικού δεν μπορεί να γίνει.
Μεσολαβούν πολλά.
Το αρδευτικό δίκτυο
Το έργο θα εξυπηρετήσει την άρδευση έκτασης 24.000 στρεμμάτων περίπου και συγκεκριμένα τα αγροκτήματα Ακροποτάμου, Πλατανοτόπου, Ποδοχωρίου, Κοκκινοχωρίου, Γαληψού, Ορφανίου και Κάριανης. Το έργο αυτό έρχεται να συμπληρώσει και να βελτιώσει τις συνθήκες άρδευσης της ευρύτερης περιοχής που γίνεται από γεωτρήσεις οι οποίες εμφανίζουν προβλήματα επάρκειας ύδατος και υφαλμύρωσης.
Η μέθοδος άρδευσης της ανωτέρω έκτασης θα είναι αποκλειστικά η στάγδην άρδευση.
Η θέση και παροχή των υδροληψιών θα προσδιοριστεί από τη γεωργοτεχνική μελέτη. Η παραπάνω περιοχή των 24.000 στρεμμάτων ποτίζεται κυρίως από γεωτρήσεις. Από τα 24.000 στρέμματα, τα 12.000 στρέμματα αφορούν εκτάσεις που εξυπηρετούνται άμεσα από ιδιωτικές κυρίως γεωτρήσεις, οι οποίες είναι βαθιές και έχουν προβλήματα υφαλμύρωσης, και τα 12.000 στρέμματα εκτάσεις που περιστασιακά εξυπηρετούνται από τις ίδιες γεωτρήσεις και βρίσκονται ενδιάμεσα με τις προηγούμενες εκτάσεις.
Η τμηματική επιλογή των αγροκτημάτων αυτών και όχι η αποκλειστική εξυπηρέτηση των πλησιέστερων περιοχών έγινε με σκοπό να περιορίσει τα οξύτατα προβλήματα υφαλμύρωσης των υπόγειων υδροφορέων. Από τα αγροκτήματα του πρώην Δήμου Ορφανού δεν συμπεριλαμβάνεται το αγρόκτημα Οφρυνίου καθώς είναι πολύ απομακρυσμένο και άλλωστε εξυπηρετείται από το έργο εμπλουτισμού με μεταφορά νερού από τον ποταμό Στρυμόνα.
Διάταξη των έργων μεταφοράς: Τα αγροκτήματα Πλατανοτόπου και Ακροποτάμου θα εξυπηρετούνται από κοινή δεξαμενή Δ1 στη θέση Κουμαριά . Το αγρόκτημα Ποδοχωρίου θα εξυπηρετείται μόνο του από μία δεξαμενή Δ2 και από κοινού με το αγρόκτημα Κοκκινοχωρίου από κοινή δεξαμενή Δ3στη θέση Κουμαριά (υψόμετρο +290, χωρητικότητας 5200 m3 η κάθε μία).
Τα αγροκτήματα Γαληψού και Ορφανίου θα εξυπηρετούνται από κοινή δεξαμενή Δ4 στη θέση Εράνη (υψόμετρο +282, xωρητικότητας 4200 m3). To αγρόκτημα Κάριανη θα εξυπηρετείται από μια δεξαμενή Δ5 στη θέση Εράνη με χωρητικότητα 5.200 m3. Στον πόδα του φράγματος θα κατασκευαστεί ένα κοινό αντλιοστάσιο.
Το φράγμα Μαρμαρά
Το έργο του φράγματος: Το Φράγμα Μαρμαρά (Ακροποτάμου) κατασκευάζεται στα νότια του Ν. Καβάλας και σε απόσταση περίπου 8χλμ.από τον οικισμό Ακροποτάμου επί του ποταμού Μαρμαρά. Σκοπός του η αξιοποίηση των υδατικών πόρων της λεκάνης απορροής του ποταμού, για την ενίσχυσης της άρδευσης καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για γεώφραγμα τελικού ύψους 48,00μ. με μέγιστη χωρητικότητα ταμιευτήρα 5.100.00 μ3, γεγονός που το συγκαταλέγει σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων, στα Μεγάλα Φράγματα, με υψηλή καταστροφικότητα σε περίπτωση αστοχίας.
Η κατασκευή του φράγματος Μαρμαρά, ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται έως και σήμερα. Τα επιμέρους τεχνικά έργα από τα οποία συντίθεται καθώς και τα στάδια κατασκευής τους έχουν ως κάτωθι: Το κυρίως φράγμα, με το πρόφραγμα και τα έργα θεμελίωσης και στεγάνωσης,(υλοποίηση του90% των εργασιών). Τα έργα εκτροπής καιεκκένωσης, (υλοποίηση του 95% των εργασιών).
Τα έργα υπερχείλισης και καταστροφής ενέργειας, (υλοποίηση του 80% των εργασιών).
Η οδός προσπέλασης του φράγματος, (υλοποίηση του 80% των εργασιών). Τα δευτερεύοντα-συμπληρωματικά έργα, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου, (υλοποίηση του 60% των εργασιών).Σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του με προβλεπόμενη συμβατική ημερομηνία περαίωσης 31-12-2021.