Μηνύματα ενότητας όλων των Ελλήνων και ισχύος της πατρίδας μας έναντι κάθε επιβουλής κινδύνου, έστειλε από την Καβάλα ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, συμμετέχοντας μαζί με τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ», που κατέπλευσε στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, στην έναρξη των εκδηλώσεων για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής το 1913 με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας πλήθος κόσμου και σύσσωμες οι τοπικές αρχές παρακολούθησαν την έναρξη των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2018 που φέτος συμπίπτουν με τις εργασίες του ΙΑ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων, που φιλοξενεί η πόλη της Καβάλας, με τη συμμετοχή προέδρων και εκπροσώπων από συνολικά 25 ναυτικά μουσεία αι συναφή ιδρύματα της χώρας αλλά και καταξιωμένων ερευνητών και ιστορικών.
Στην ομιλία του ο Αρχηγός Στόλου δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρίσκεται στην Καβάλα υπογραμμίζοντας «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος. Θέλω να το αισθανθούμε όλοι, να το βιώσουμε και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διατηρούμε στον υψηλότερο δυνατό βαθμό την θαλάσσια και ναυτική ισχύ μας, χάρη στις οποίες η Ελλάδα όχι μόνο επιβιώνει αλλά και μεγαλουργεί. Επένδυση στο ναυτικό είναι επένδυση στην Ελλάδα μας».
Ο Αντιναύαρχος Παυλόπουλος σημείωσε ότι «με τη λήξη της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018 τα πολεμικά μας πλοία θα βρεθούν διεσπαρμένα σε διάφορα λιμάνια από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα.
»Ο κάθε Έλληνας και κυρίως οι ακρίτες μας, θα νιώσουν τη δυναμική και τον παλμό που είχε, διατηρεί και ενισχύει ο Στόλος μας, ένας Στόλος με 72 κύριες μονάδες, 18 ελικόπτερα και σημαντικό αριθμό ομάδων ειδικών επιχειρήσεων, ένας Στόλος ισχυρός και ετοιμοπόλεμος που αποσπά το σεβασμό φίλων και συμμάχων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» βρίσκονται η λήκυθος με την καρδιά του Κανάρη, το οστεοφυλάκιο με τα οστά της Μπουμπουλίνας και η λήκυθος με την καρδιά του Μιαούλη.
«Σχεδόν δύο αιώνες μετά τους ηρωικούς αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης», τόνισε με έμφαση ο αρχηγός Στόλου, «οι Ναύαρχοι του τρινήσιου στόλου, ο μπουρλοτιέρης, Κωνσταντής Κανάρης από τα Ψαρά, ο ναυμάχος Ανδρέας Μιαούλης από την Ύδρα και η καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα από τις Σπέτσες, συμμετείχαν όλη αυτή την εβδομάδα μαζί με τους 4.500 άνδρες και γυναίκες του Στόλου και 52 πολεμικά πλοία, εκπέμποντας το μήνυμα του αξιόμαχου προς πάσα κατεύθυνση.
»Ένα αξιόμαχο σφυρηλατούμενο μέσα από σκληρή εκπαίδευση και προσπάθεια, σε πείσμα των καιρών και της κρίσης, το οποίο παράγεται μέσα από το καθημερινό και αθόρυβο έργο των στελεχών μας».
Τιμάται η ναυτοσύνη των Καβαλιωτών
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα καλωσορίζοντας θερμά τον Αρχηγό Στόλου, τους αξιωματικούς και τους ναύτες της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» υπογράμμισε «με τις εκδηλώσεις που και φέτος οργανώνει ο Δήμος θυμόμαστε τις ένδοξες εκείνες ημέρες τον Ιούνιο του 1913, τότε που οι Καβαλιώτες με δάκρυα στα μάτια αντίκριζαν στο λιμάνι της πόλης τη γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανα στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
»Εκατόν πέντε χρόνια έχουν περάσει από την απελευθέρωση της πολύπαθης πόλης μας, από την κατοχή Οθωμανών και Βουλγάρων.
»Την εξαιρετικής σημασίας προσφορά τους, φέρνουμε κάθε χρόνο με εκδηλώσεις μνήμης στο νου μας, ώστε ν’ αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα ανδρείας, θάρρους και γενναιότητας για όλους εμάς τους νεότερους.
»Ο Δήμος Καβάλας τιμά φέτος στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης, τη ναυτοσύνη των Καβαλιωτών την ναυτοσύνη των Ελλήνων.
»Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να είμαστε οι διοργανωτές της πανελλαδικής συνάντησης των Ναυτικών Μουσείων».
«Οι επετειακές εκδηλώσεις, των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ», συνέχισε η δήμαρχος, «έχουν αξία, γιατί υπενθυμίζουν ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας, που έχει παρελθόν, παρόν, έχει μέλλον!
»Αυτή άλλωστε είναι η προσφορά της ιστορικής μνήμης. Εδώ στην Καβάλα στη πόλη της θάλασσας, του εμπορίου, της Καπνεργασίας αλλά και των προσφύγων από την Ανατολή, με αφετηρία και «όχημα» το παρελθόν, την ιστορική μνήμη, την ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και την παράδοση στην παιδεία, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον, σε καιρούς δύσκολους».
Η πρόεδρος των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδας, Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, στην ομιλία της αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση της Καβάλας το καλοκαίρι του 1913 κάτω από τις διαταγές και τις οδηγίες του μεγάλου ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Πηγή: www.tribune.gr