Dark Mode Light Mode
Νίκη πρωτιάς με 2-1 του ΑΟΚ στο Διδυμότειχο (Αποτελέσματα - Βαθμολογία)
«Αρχιπέλαγος» και «Εφτά λευκά πουκάμισα»- Διπλή βιβλιοπαρουσίαση στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Ιμαρέτ
Αποτελέσματα - Βαθμολογίες ( Γ' Εθνική - Πρωταθλήματα ΕΠΣΚ)

«Αρχιπέλαγος» και «Εφτά λευκά πουκάμισα»- Διπλή βιβλιοπαρουσίαση στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Ιμαρέτ

Επιτέλους μια διαφορετική πολιτιστική εκδήλωση. Πραγματοποιήθηκε στο Ιμαρέτ το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το βαρετό και άχρωμο σερί των εκδηλώσεων κοπής βασιλόπιτας. Συνεχώς βασιλόπιτες. Κάποτε μόνες τους, κάποτε «παντρεμένες» με χορούς (αποκριάτικους και μη), άλλοτε με το κλίμα της ταβέρνας (μαζί με  σουβλάκια κι άλλα κρέατα).

Η συγκεκριμένη εκδήλωση χάλασε την προαναφερθείσα σειρά, μας θύμισε το πραγματικό νόημα των πολιτιστικών γεγονότων. Δεν είναι καθόλου τυχαία η μεγάλη προσέλευση κόσμου, η προσήλωση του κοινού στους δύο πρωταγωνιστές. Τον Θοδωρή Γκόνη και τον Στράτο Καλαφάτη. Ήταν μια πρωτοβουλία του ερευνητικού κέντρου ΜΟΗΑ, στηριγμένη στην καλή φιλική σχέση που αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα ανάμεσα στους δύο άνδρες. Παρουσιάστηκαν έτσι δύο εκδόσεις από την «Άγρα». Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Γκόνη μαζί με το νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Στράτου Καλαφάτη. Εκτός από τη μεταξύ τους φιλία, εκτός από το ότι και οι δύο συνεργάζονται με τον ίδιο εκδοτικό οίκο και τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο. Τον Νοέμβρη του 2017.

Στις πρώτες θέσεις λίγοι επίσημοι. Η Δήμαρχος, ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης, ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Τάσος Κοϊμτζίδης. Αρκετά πιο πίσω ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής. Οι άλλοι επίσημοι που τελικά απουσίαζαν, είναι προφανές ότι βρίσκονταν κάπου αλλού. Σε κάποια κοπή βασιλόπιτας. Αυτοί έχασαν.

Για τους Γκόνη – Καλαφάτη μίλησαν ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος και η ποιήτρια- συγγραφέας- φιλόλογος Γλυκερία Μπασδέκη. Τελικά υπήρξε μια ισορροπία ανάμεσα στα διηγήματα Γκόνη και τις φωτογραφίες Καλαφάτη αν και δεν ήταν λίγοι όσοι περίμεναν προβάδισμα στο πολιτιστικό γεγονός να έχουν οι εικόνες. Οι φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη. Το φωτογραφικό λεύκωμα έχει τίτλο «Αρχιπέλαγος» και το βιβλίο Γκόνη «Εφτά λευκά πουκάμισα».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Θοδωρής Γκόνης ταξιδεύει συχνά. Γράφει περιμένοντας το λεωφορείο, το τρένο και το αεροπλάνο. Από το 2012 έως το 2017 έγραψε και συγκέντρωσε 200 ιστορίες- σύντομα κείμενα. Επέλεξε τα καλύτερα 51, αυτά κυκλοφόρησαν στο προαναφερθέν βιβλίο. Σε 4-5 κείμενα υπάρχει και η Καβάλα. Δυστυχώς στην εκδήλωση σημειώθηκε ατυχία και δεν είδαμε ούτε το βιβλίο αλλά ούτε το φωτογραφικό λεύκωμα. Αυτό οφείλεται σε κακή συνεννόηση της μεταφορικής εταιρίας. Παρά ταύτα μπήκαμε στο νόημα. Άλλοτε παρακολουθώντας τον κ. Γκόνη να διαβάζει ορισμένα από τα κείμενα του κι άλλοτε με την προβολή των φωτογραφιών.

Ο κ. Πετσόπουλος είπε για τα διηγήματα Γκόνη: « Είναι διηγήματα για όλα τα γούστα με διακριτικό χιούμορ» ενώ η κ. Μπασδέκη δήλωσε θαυμάστρια του κ. Γκόνη. Συμπλήρωσε: «.. πρόκειται για ένα τεράστιο βιβλίο, μεγάλο από εδώ ως την Πελοπόννησο κι ακόμη μεγαλύτερο». Ο κ. Γκόνης εξήγησε ότι τα κείμενα μιλούν για έναν άνθρωπο που ταξιδεύει από το Νότο στο Βορρά. «Έζησα περισσότερο στο Βορρά παρά στο Νότο, στο Ναύπλιο απ΄ όπου κατάγομαι» είπε στο κοινό. Σημείωσε επίσης ότι μερικά κείμενα είναι πολύ προσωπικά. Πριν η εκδήλωση γυρίσει σελίδα αφού οι φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη περίμεναν να προβληθούν, η κ. Δήμαρχος σχολίασε: «Το βιβλίο είναι ιδανικό για μικρές στιγμές. Πυκνό κείμενο. Λέξεις βγαλμένες σαν από γέννα. Προτείνω το βιβλίο ένθερμα».

Πρώτος για τον Στράτο Καλαφάτη και τη δουλειά του μίλησε ο εκδότης κ. Πετσόπουλος. Υπενθύμισε ότι στις μέρες μας τα φωτογραφικά λευκώματα για να εκδοθούν χρειάζεται να υπάρχουν και χορηγοί. Κάτι που ισχύει για το «Αρχιπέλαγος». «Στις δυσκολίες λειτουργούμε μαζί, σα κομάντος» τόνισε για τον εαυτό του και τον Στράτο Καλαφάτη. Όπως είπε στις φωτογραφίες πρωταγωνιστής και μοντέλο είναι η θάλασσα. Ο Στράτος Καλαφάτης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της εκδήλωσης. Πριν τις φωτογραφίες της έκδοσης «Αρχιπέλαγος» μίλησε για τον εαυτό του, έδειξε αρκετές παλαιότερες φωτογραφίες του. Τις οποίες σχολίασε προκειμένου να παρουσιάσει όλη την φωτογραφική του πορεία.

«Κουβαλώ πολύ τον τόπο που μεγάλωσα. Προσπαθώ να τον κάνω εικόνες» είπε για τις αναμνήσεις του από την Καβάλα, την Καλαμίτσα κτλ. Το κοινό χωρίς να αδιαφορεί για τις φωτογραφίες που προηγήθηκαν, επικεντρώθηκε σε αυτές της έκδοσης «Αρχιπέλαγος». Ο Στράτος Καλαφάτης κατάφερε να βρει και να φωτογραφήσει ήρεμες θάλασσες, φωτογραφίες από τις οποίες οι άνθρωποι απουσιάζουν. Τα χρώματα των φωτογραφιών δεν είναι μόνο αυτά της θάλασσας και του ουρανού. Είναι κι άλλα, που όλα τους έχουν σχέση με το δρομολόγιο ενός πλοίου. Οι άνθρωποι που απουσιάζουν από τις φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη στην έκδοση «Αρχιπέλαγος», είναι όλοι αυτοί που υπάρχουν και κυριαρχούν στα κείμενα του Γκόνη.

Το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, προσέρχονταν ακόμη και 30 λεπτά από την έναρξη της, ήταν όσοι συχνά ανταποκρίνονται σε τέτοιες προσκλήσεις. Ήταν επίσης νέοι ερασιτέχνες φωτογράφοι (του δραστήριου Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας), ηθοποιοί κτλ. Ο Καβαλιώτης στην καταγωγή Στράτος Καλαφάτης είχε την ευκαιρία να ξαναδεί πολλούς φίλους του ενώ ο Ναυπλιώτης Θοδωρής Γκόνης μας μπέρδεψε. Ίσως γιατί κι αυτός είναι ακόμη και σήμερα μπερδεμένος. Διχασμένος ανάμεσα στο Νότο από όπου κατάγεται, στο Βορρά όπου επί σειρά ετών εργάζεται.

 

Προηγούμενο άρθρο

Νίκη πρωτιάς με 2-1 του ΑΟΚ στο Διδυμότειχο (Αποτελέσματα - Βαθμολογία)

Επόμενο άρθρο

Αποτελέσματα - Βαθμολογίες ( Γ' Εθνική - Πρωταθλήματα ΕΠΣΚ)