Διαδοχικές είναι οι εκδηλώσεις που άρχισαν εχθές και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών για τους νέους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν. Οι χάρτες αυτοί αφορούν στο υπόλοιπο του δήμου Καβάλας, κατ’ ουσίαν περιοχές του πρώην δήμου Φιλίππων, καθώς και το υπόλοιπο του δήμου Παγγαίου.
Ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και στην προηγούμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών. Δηλαδή, μια προθεσμία εκατό περίπου ημερών που αρχίζει τη Δευτέρα για την υποβολή αντιρρήσεων. Είναι πάντως βέβαιο ότι η προθεσμία θα παραταθεί, κάτι που έγινε τους προηγούμενους μήνες και στους προηγούμενους δασικούς χάρτες που είχαν αναρτηθεί.
Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί στο δασαρχείο όπου μίλησαν οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης δασών. Για την περίπτωση των δασικών χαρτών του υπολοίπου του δήμου Καβάλας υπάρχουν δυσκολίες, καθώς αναφέρονται χωριά με μπλεγμένα οικόπεδα μέσα σε παρακείμενες αγροτικές και δασικές περιοχές. Προβλήματα και αντιρρήσεις αναμένονται επίσης για περιοχές όπως ο Βρασίδας, η Νικήσιανη, το Μυρτόφυτο. Σημειώνουμε ότι με την προηγούμενη ανάρτηση δασικών χαρτών οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν ήταν περίπου τετρακόσιες, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν σε περιοχές όπως το ύψωμα Βασιλάκη και ο Άγιος Τρύφωνας.
Κατά τη χθεσινή πρώτη εκδήλωση στο δασαρχείο η προσέλευση του κόσμου ήταν περιορισμένη. Εκεί ήταν η δασάρχης, ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, προσωπικό των δασικών υπηρεσιών, μηχανικοί, δασολόγοι, όπως και ο πρόεδρος των τοπογράφων Μιχάλης Αποστολίδης.
Θυμίζουμε ότι όπως και στους προηγούμενους δασικούς χάρτες έτσι και τώρα οι αντιρρήσεις διατυπώνονται μόνο ηλεκτρονικά. Η υπηρεσία ανακοίνωσε εχθές ότι την 1η Δεκέμβρη θα αναρτήσει το δασικό χάρτη της Θάσου. Ο Γιάννης Καπεταγιάννης, προϊστάμενος της υπηρεσίας δήλωσε πως οι δασικοί χάρτες οι οποίοι αναρτήθηκαν αφορούν σε 18 δημοτικές και τοπικές κοινότητες των δήμων Καβάλας και Παγγαίου. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος επανέλαβε ότι η δουλειά είναι δύσκολη, αλλά κάποτε, συμπλήρωσε με νόημα, θα πρέπει και στην Ελλάδα να τελειώνουμε με τους δασικούς χάρτες. Συνεχάρη τη δασική υπηρεσία για τη δουλειά που έκανε μόνη της.
Ο Δημοσθένης Τουλκίδης ως εκπρόσωπος του δήμου Καβάλας παρατήρησε ότι υπήρξε ταλαιπωρία με την ανάρτηση των προηγούμενων δασικών χαρτών, ενώ τώρα θα είναι δυσκολότερα για το δήμο Καβάλας λόγω του γεγονότος ότι στους χάρτες που αναρτήθηκαν περιλαμβάνονται περιοχές του πρώην δήμου Φιλίππων. Όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε και θα συνεργαστούμε, είπε ο κ. Τουλκίδης, επαναλαμβάνοντας και ότι και αυτή τα φορά ο δήμος Καβάλας πρέπει να δώσει στοιχεία στις δασικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το Διαμαντή Σταγγίδη, της αρμόδιας υπηρεσίας διεύθυνσης δασών, αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες για δέκα ΟΤΑ του δήμου Καβάλας και 21 του δήμου Παγγαίου. Ο κ. Σταγγίδης διευκρίνισε ότι με την προηγούμενη διαδικασία έχουν κυρωθεί οκτώ δασικοί χάρτες με πρώτον εκείνο του Ξεριά. Στόχος μας, τόνισε ο κ. Σταγγίδης, είναι οι δασικοί χάρτες όλης της περιφερειακής ενότητας να έχουν αναρτηθεί εντός του 2018. Με τις παρούσες αναρτήσεις, έχει αναρτηθεί το 42% των δασικών χαρτών. Το 18% αφορά στη Θάσο κι έτσι απομένει το 24% περίπου που αφορά σε περιοχές του δήμου Νέστου.