Dark Mode Light Mode

Άρχισε η εποχή χωρίς Σχολικές Επιτροπές στους Δήμους- Συνέντευξη Ανθής Χατζηφραντζή

Για τους περισσότερους Δήμους της χώρας η 29η Ιούνη ήταν μια σημαντική ημερομηνία.

Η τελευταία μέρα των σχολικών επιτροπών. Στο Δήμο Καβάλας και οι δύο σχολικές επιτροπές (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) είχαν τη δική τους παρουσία και ιστορία. Η Ανθή Χατζηφραντζή μίλησε για αυτή τη λειτουργία και την υποστήριξη στα σχολεία. Αρμοδιότητα της ήταν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχουν καταργηθεί οι σχολικές επιτροπές. Τι έχει προετοιμάσει η διοίκηση του Δήμου;

Απ: Πρέπει αρχικά να πω ότι σε Δήμους που διαθέτουν πάνω από 100 σχολικές μονάδες, εκεί διατηρούνται οι σχολικές επιτροπές. Εμείς δυστυχώς είχαμε 84 σχολικές μονάδες στο σύνολο οπότε όπως καταλαβαίνετε στις 29/6 καταργήθηκαν αυτοδικαίως οι σχολικές μας επιτροπές. Τώρα τι γίνεται; Οι αρμοδιότητες περνάνε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα δημιουργηθεί μια μικρή άτυπη επιτροπή χωρίς φυσικά εκτελεστικό χαρακτήρα. Θα συζητάμε τα θέματα τα οποία θα προκύπτουν και θα μεταφέρονται όλα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ερ: Μέχρι τώρα και αυτό ήταν καλό, υπήρχε ένα ειδικό τμήμα του Δήμου. Η Σχολική Επιτροπή. Σε αυτό απευθυνόταν ο διευθυντής, ο γονέας, ο δημοτικός σύμβουλος. Τώρα σε όλα τα άλλα που έχει μια δημοτική υπηρεσία, προστίθενται και τα σχολεία.

Απ: Έτσι ακριβώς. Στις λειτουργίες των σχολείων δεν θα αλλάξουνε πολλά πράγματα. Θα αλλάξουν οι διαδικασίες και οι αποφάσεις που θα παίρνονται. Θα έρχονται τα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα δίνονται ένα μέρος προκαταβολών στους διευθυντές και όλα τα άλλα θα τα καλύπτει ο Δήμος. Λειτουργικά έξοδα, συντηρήσεις κτλ. Θα καλύπτονται από το Δήμο.

Ερ: Ποιος ήταν οι αποφάσεις που πήρατε την τελευταία εβδομάδα που υπήρχαν οι Σχολικές Επιτροπές; Δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα.

Απ: Εμείς είχαμε κάποια θέματα με κάποια κυλικεία, τα οποία δεν έπρεπε να τα αφήσουμε να εκκρεμούν. Είχαμε κάποιες χρηματοδοτήσεις που αποφασίσαμε πχ στο 4ο ΕΠΑΛ, το οποίο κάνει πολύ καλή δουλειά στο τμήμα γραφιστικής. Είπαμε να τους κάνουμε μια έκτακτη επιχορήγηση για ένα μηχάνημα που χρειάζεται να πάρουν. Τέτοιου είδους θέματα είχαμε. Μέχρι το τέλος τρέχαμε.

Ερ: Πόσους υπαλλήλους είχαν οι σχολικές επιτροπές; Τι γίνεται με αυτούς; Διατηρούν το αντικείμενο και γίνονται υπάλληλοι του Δήμου;

Απ: Ως σχολική επιτροπή δεν είχαμε ξεχωριστούς υπαλλήλους. Στο τμήμα παιδείας ήταν μόνο ένα άτομο. Όλα τα υπόλοιπα άτομα ήταν με προγράμματα που ερχόταν κατά καιρούς. Τώρα όλες οι αρμοδιότητες πηγαίνουν στις υπηρεσίες του Δήμου. Σε αυτό το άτομο που θα μείνει στη σχολική επιτροπή θα έρχονται κάποια πράγματα. Θα μείνουν κάποιες αρμοδιότητες στον έναν υπάλληλο. Είναι δύσκολο όμως να έχουμε μόνο ένα υπάλληλο και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια. Θα δούμε μήπως και μπορέσει να προστεθεί κι ένας ακόμη. Πρέπει όλα αυτά να δούμε πως θα λειτουργήσουν. Να ξεκινήσει δηλαδή η λειτουργία μέσω Δήμου για να δούμε και να αποφασίσουμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Εδώ θα είμαστε. Εγώ συνεχίζω ως εντεταλμένη σύμβουλος λειτουργίας σχολικών μονάδων. Φυσικά θα έχουμε άμεση επαφή με τους διευθυντές. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτό.


Με την ευκαιρία της κατάργησης της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής η Ανθή Χατζηφραντζή έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Μια όμορφη και συνάμα δύσκολη διαδρομή αρκετών ετών έφτασε στο τέλος της ως Νομικό Πρόσωπο και συνεχίζει με την ενσωμάτωση της στο Δήμο. Η ονομασία των ανωτέρω Επιτροπών θα είναι «Δημοτική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και αντίστοιχα «Δημοτική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Δεν θα μιλήσω για το έργο της Σχολικής Επιτροπής προς τα σχολεία…..το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Τα τηλεφωνήματα κ μηνύματα Διευθυντών και Εκπαιδευτικών ήταν για εμένα η μεγαλύτερη επιβεβαίωση.

Ολοκληρώνοντας την θητεία μου ως Πρόεδρος Β/θμιας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία και να ευχηθώ στα παιδιά μας και σε όλους σας υγεία, ευτυχία προσωπική κ οικογενειακή.

Υπήρξατε όλοι αρωγοί, γονείς/κηδεμόνες κ εκπαιδευτικό προσωπικό στις προσπάθειες μας για την σωστή λειτουργία των σχολείων μας. Όλοι μαζί διεκδικούμε ένα καλύτερο σχολείο για τα παιδιά μας.

Να ευχαριστήσω θερμά το Διοικητικό συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής που ήταν πάντα εκεί στις αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε….Εκείνες τις δύσκολες μεσημεριανές ώρες… Συνεχίζω ως Εντεταλμένη Σύμβουλος λειτουργίας σχολικών μονάδων να είμαι κοντά σας! Καλό καλοκαίρι!

Προηγούμενο άρθρο

Ακρίβεια, αγριογούρουνα, καύσωνας τα προβλήματα των παραγωγών λαϊκών αγορών

Επόμενο άρθρο

Το απόγευμα συνάντηση γονέων για τα θέματα των δημοτικών σχολείων