Στις 9 Νοεμβρίου 2017 η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίνεται η μελέτη αναβάθμισης για το έργο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Πρόκειται για μία απόφαση που άργησε πολύ, εφόσον η ίδια μελέτη είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2017.
Το συγκεκριμένο έργο, ένα από τα έργα που θα εκτελεστούν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, προωθεί και υλοποιηθεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου. Θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία κι έχει προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ. Υπάρχουν κι άλλα έργα που σιγά – σιγά ωριμάζουν. Το συγκεκριμένο έργο που θα είναι το πρώτο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, με αφορμή την ένταξη του χώρου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φαίνεται ότι θα αρχίσει την άνοιξη του 2018. Τα τεχνικά δελτία του έργου είναι έτοιμα ωστόσο θα πρέπει να μεσολαβήσει κι άλλη γραφειοκρατία μέχρι τη στιγμή έναρξης των εργασιών.
Οι όροι με τους οποίους η υπουργός Λυδία Κονιόρδου έκανε δεκτή τη μελέτη ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση του έργου είναι οι ακόλουθοι:
Δεδομένου ότι κατά την αποξήλωση τμήματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού, θα αποκαλυφθεί σημαντικό τμήμα του Decumanus Maximus στη βόρεια πλευρά του Forum,
το οποίο αποτελούσε και τον κύριο συνδετήριο οδικό άξονα της δυτικής με την ανατολική
πύλη (πύλη των «Κρηνίδων» και πύλη της «Νεάπολης» αντίστοιχα), να αναδειχτεί αυτή
η διαδρομή ως κύρια, αφού είναι και το χαρακτηριστικότερο πολεοδομικό στοιχείο των Φιλίππων της ρωμαϊκής και πιθανόν της ελληνιστικής περιόδου.
Να εμφανίζεται αυτός ο οδικός άξονας ως συνεχές στοιχείο κατά τον σχεδιασμό και την
υλοποίηση των διαδρομών του αρχαιολογικού χώρου.
Να αποφευχθεί η κατασκευή περίφραξης περιμετρικά του Ανατολικού τείχους. Ο σχεδιασμός αυτής, εφόσον κριθεί απαραίτητο να πραγματοποιηθεί, να συμβάλει στην διακριτική παρουσία της νέας κατασκευής και στην ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης.
Κατά τις προβλεπόμενες εργασίες αποχωμάτωσης, να περισυλλεγεί το αυθεντικό διάσπαρτο υλικό εκ του τείχους, ώστε να επανενταχθεί στο μνημείο.
Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στο πεδινό τμήμα της οχύρωσης να εφαρμοστούν πιλοτικά
στο νοτιοανατολικό τμήμα και συγκεκριμένα στην περιοχή από τον πύργο Π1 ως τον πύργο Π8. Κατά την φάση αποκατάστασης του πεδινού τμήματος του τείχους, να συνταχθούν εξειδικευμένες μελέτες, όπου απαιτηθεί, σε συνάρτηση με το τμήμα του μνημείου που θα αποκαλυφθεί εκ των ανασκαφικών καθαρισμών. Μετά την ολοκλήρωσή
τους και την εκτίμηση στοιχείων, που ενδεχομένως θα απαιτούν τροποποίηση των προτεινόμενων επεμβάσεων, να υποβληθεί σχετική πρόταση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.