Η πρώτη από τις δύο χθεσινές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αφορούσε την έγκριση του ισολογισμού του Δήμου Καβάλας έτους 2016. Ως συνήθως η συζήτηση επεκτάθηκε και στα σημερινά οικονομικά δεδομένα που οι περισσότεροι παραδέχθηκαν ότι είναι άριστα. Στο τέλος του 2016 ο Δήμος Καβάλας είχε αποθεματικό 10,8 εκ ευρώ.
Το θέμα εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο της παράταξης Σιμιτσή. Ο κ. Σιμιτσής έκανε παρατηρήσεις, διατύπωσε επιφυλάξεις πολιτικού περιεχομένου. Οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Άρης Βέρρος και Μανώλης Κελαϊδάκης ισχυρίστηκαν ότι παρά την καλή οικονομική κατάσταση δεν γίνεται έργο.
«Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για νέα έσοδα» είπε προς τη Δήμαρχο ο Μάκης Παπαδόπουλος ενώ πολιτικά προσέγγισε τα οικονομικά δεδομένα του 2016 ο κ. Χ. Ποτόλιας. Προέκυψε επίσης ποσό 400.000 ευρώ τιμολογημένες δαπάνες, που οι ιδιώτες δεν θα πληρωθούν ποτέ. Μάλλον γιατί δεν είχαν και δεν έχουν ασφαλιστική- φορολογική ενημερότητα.
Η δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε χωρίς ερωτήσεις προς τη διοίκηση του Δήμου. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο απολογισμός της Δημωφέλειας και του ΔΗΠΕΘΕ.
Μία ακόμη εκδήλωση
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας επρόκειτο να εγκριθεί δαπάνη για μια ακόμη εκδήλωση. Αν υποθέσουμε ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του έτους τότε η δαπάνη είναι η τελευταία για εκδήλωση. Ειδικότερα χθες επρόκειτο να εγκριθεί: «Ο Δήμος Καβάλας και ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών αναβιώνουν για ακόμα χρονιά το έθιμο των Μόμογερων στους δρόμους της Καβάλας στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2017. Φέτος το έθιμο θα πραγματοποιήσουν τα συνολικά πενήντα μέλη τριών πολιτιστικών συλλόγων από το Τετράλοφο Κοζάνης, το Θρυλόριο Κομοτηνής και τη Χρυσούπολη Καβάλας.
Οι Μωμόγεροιείναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.
Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων. Το δρώμενο λαμβάνει χώρα το όπου ο θίασος παραδοσιακά τριγυρνά στις αυλές των σπιτιών. Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος ΚιτίΓοτσά, η νύφη και ο “αράπης”. Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο.
Το συνολικό κόστος της παραπάνω διοργάνωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 2.144,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».