Στην Παιδική Γωνιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Παρουσίαση βιβλίου. Η συμπολίτισσα Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου παρουσιάζει τον «ΑρκουδΑκη». Πρώτη της συγγραφική δουλειά. Με στοιχεία από την Καβάλα. Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Δεν είναι όπως τα συνηθισμένα.
Προκαλεί στα παιδιά αυτό που συνήθως αναφέρουμε ως δημιουργική απασχόληση. Συν τα στοιχεία από την ιστορία της Καβάλας. Το βιβλίο μπορεί να το βρει κάποιος σε τρία καταστήματα της Καβάλας: Λύχνος, Ζαπώνη και Χαδόλια.
Η συνέντευξη της Κωνσταντίνας Σιδηροπούλου
Ερ: Πρώτη φορά γράψατε ένα παραμύθι;
Απ: Ναι, έγραψα για πρώτη φορά ένα παραμύθι. Σήμερα το απόγευμα στις 18:00 θα γίνει η παρουσίαση του, στην Παιδική Γωνιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Καβάλας. Έχω σπουδάσει ζωγράφος στο Εδιμβούργο. Επέστρεψα από εκεί πριν 6 χρόνια. Επέστρεψα στην πόλη μου. Απουσίαζα πάρα πολύ καιρό και αποφάσισα να κάνω κάτι το δημιουργικό μετά απ’ όλα αυτά που συνέβησαν. Την οικονομική κρίση, τον κορωνοϊό κτλ. Η επιστροφή μου στα πάτρια εδάφη μου έδωσε μεγάλη χαρά. Ήρθα ξανά σε επαφή με την οικογένεια μου, που λείπαμε όλοι από εδώ, ήμασταν μακριά αλλά και με τους φίλους μου. Το γεγονός μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω και εγώ κάτι σαν προσφορά. Μου δημιούργησε μεγάλη έμπνευση. Το βιβλίο το αποφάσισα την τελευταία στιγμή γιατί ήθελα να το αφιερώσω στα ανίψια μου, στον Γεωργάκη και στον Μάκη. Γι’ αυτό και το έβγαλα «Ο αρκουδΆκης
Ερ: Είχατε από την αρχή αυτή την κατεύθυνση να γράψετε ένα παιδικό βιβλίο; Οι άνθρωποι πολλές φορές γράφουν ωραία κείμενα αλλά προτιμούν τα μυθιστορήματα. Τα βιβλία για μεγάλους. Εσείς πως είχατε αυτή την ευαισθησία να «πάτε» στα μικρά παιδιά;
Απ: Εδώ μεγάλωσα. Εδώ επέστρεψα πάλι. Είδα ξανά τους παιδικούς μου φίλους. Είδα ξανά μετά από πολύ καιρό τα ανίψια μου. Ήθελα να κάνω κάτι και γι’ αυτούς. Όχι σαν παρακαταθήκη. Ήθελα να γράψω κάτι, να το έχουν τα ανίψια μου και είναι περήφανα για μένα. Να χαίρονται. Βέβαια είναι 30 χρονών, μεγάλα παλικάρια αλλά εγώ θέλησα πολύ να το κάνω. Οι αναμνήσεις που μου φέρνει η πόλη μου είναι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Ερ: Πόσο καιρό λείπατε στο Εδιμβούργο;
Απ: Γύρω στα 8-9 χρόνια έκατσα εκεί. Πρώτα ζούσα στην Αθήνα για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά επέστρεψα εδώ και προσπαθώ να προσαρμοστώ με τους ρυθμούς της πόλης μου. Για αυτό και ξανάρθανε όλες αυτές οι αναμνήσεις πίσω και μου φέρανε μεγάλη χαρά. Σκέφτηκα να δω από πού θα πάρω έμπνευση. Από μένα την ίδια, από αυτά που υπάρχουν δίπλα μου, από την οικογένεια μου, από τους φίλους μου, από την ίδια μου την πόλη. Σιγά-σιγά το ένα έφερε το άλλο.
Ερ: Πως σκεφτήκατε, πως οργανώσατε την παρουσίαση του βιβλίου;
Απ: Γνωρίζω από παλιά την κ. Κατερίνα Κουμανίδου, είχα πάει και την περίοδο της καραντίνας και μου είχε επιτραπεί να ζωγραφίσω εθελοντικά το χώρο στον 3ο όροφο. Ήταν ένας τρόπος για να αποβάλω εκείνη την περίοδο το άγχος και το φόβο. Ήμουν πολύ τυχερή που μου επιτράπηκε να κάνω κάποια πράγματα μέσα στη βιβλιοθήκη μας. Ζωντανεύει και εκεί μια ιστορία με κάτι πλασματάκια που βγαίνουν και αυτά από τα βιβλία και κάνουν ένα μεγάλο χορό χαράς μέσα στη βιβλιοθήκη. Μου επιτράπηκε να κάνω και την παρουσίαση του βιβλίου σήμερα Τετάρτη ενώ ζήτησα και τη βοήθεια του φίλου μου, Παναγιώτη Κυριακίδη. Ο οποίος θα κάνει και την εκφώνηση του βιβλίου. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη αλλά και παράλληλα λίγο αγχωμένη. Θέλω να αρέσει στα παιδιά , να έρθουν με τους γονείς τους και να περάσουν ωραία. Αυτό το βιβλίο που ετοίμασα δεν μπαίνει στο ράφι. Θα το πάρει το παιδί στα χέρια του και θα παίξει. Υπάρχουν μέσα κάποιες εργασίες όπου θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά έτσι ώστε να μπορέσουν στο τέλος του βιβλίου να δουν κάποια μέρη από την πόλη μας. Όπως για παράδειγμα, τι σημαίνει το χάλκινο άγαλμα της Νίκης και για ποιο λόγο υπάρχει εκεί. Ποιος ήταν ο γλύπτης που το φιλοτέχνησε και τι συμβολίζει. Έτσι τα παιδάκια θα μάθουν και κάποια μέρη που υπάρχουν μέσα στο παραμύθι. Είναι ζωγραφισμένα, τα δείχνω. Τα περισσότερο είναι με ακριλικό. Κάποια στοιχεία μέσα στο παραμύθι έχουν γίνει με κολάζ. Να μάθουν και την τεχνική του κολάζ τα παιδάκια. Και να μάθουν πράγματα για την πόλη μας.