Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο ράδιο Πρωινή. Θέμα του η διαδικασία click away στην αγορά. Σχολίασε αρνητικά, όπως αρκετοί έμποροι άλλωστε, έχοντας κατά νου το τι έγινε την προηγούμενη μέρα και τι καλύτερο μπορούσε να γίνει με τα καταστήματα.
Η συνέντευξη
Ερ: Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου οι περισσότεροι συνάδελφοι σας, δεν πήγαν στα μαγαζιά τους.
Απ: Όντως η Κυριακή ήταν η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο του click away. Ορισμένοι συνάδελφοι πήγαμε στα καταστήματα μας αλλά αυτό ήταν περισσότερο διερευνητικό, να τραβήξουμε καλώδια, να φέρουμε τα POS κοντά στην πόρτα, λίγο να τακτοποιηθούμε γιατί υπάρχουν και αυτά τα διαδικαστικά που επιβάλλεται να τα έχουμε σε διαφορετικές θέσεις ορισμένα μηχανήματα σε σχέση με το παρελθόν.
Ερ: Είχε κόσμο η αγορά την Κυριακή; Ήταν μια βροχερή Κυριακή.
Απ: Εντάξει ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες. Ξύπνησε ο Καβαλιώτης με βροχή, ως τις 12 περίπου είχε βροχή, οπότε δεν ξεκίνησε από το σπίτι του να κατέβει κάτω με δεδομένο ότι είναι κλειστή και η εστίαση. Τα καφέ είναι κλειστά, οι εκκλησίες είναι κλειστές οπότε δεν είχαμε την κίνηση που περιμέναμε σε σχέση με ανάλογες Κυριακής άλλα χρόνια.
Ερ: Πολλοί συνάδελφοι σας είναι εντελώς απογοητευμένοι και λένε καλύτερα να μείναμε κλειστοί παρά το click away.
Απ: Ακριβώς έτσι είναι. Αυτή τη στιγμή χωρίς να έχουμε κάτι εναντίον τους, βλέπουμε τα καταστήματα που πουλάνε τα τρόφιμα να μπορεί να μπει μέσα ο πελάτης με φυσική παρουσία και ένας και δυο και τρεις, όσοι τους επιτρέπουν τα τετραγωνικά τους και στα δικά μας τα καταστήματα να μην μπορεί να μπει μέσα ο πελάτης να κοιτάξει, να ψωνίσει, να δοκιμάσει. Τα περισσότερα καταστήματα, ειδικά αυτά που πουλάνε ρούχα, παπούτσια, υπάρχουν ιδιαιτερότητες.
Δεν μπορεί εύκολα κάποιος να αποφασίσει να προβεί μια αγορά αν δεν δοκιμάσει πρώτα ένα, δυο, τρία, τέσσερα παντελόνια. Το γνωρίζετε και εσείς από τους εαυτού σας. Επίσης τα καταστήματα εκείνα μπορούν να πάρουν μετρητά, εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε μετρητά.
Δηλαδή αν έρθει ένας ηλικιωμένος που δεν έχει πιστωτική κάρτα, δεν θα τον βάλουμε στο μαγαζί μας μέσα; Θα πρέπει να έχει SMS στο κινητό, θα πρέπει να τον στείλουμε στο σπίτι, να πάρει την παραγγελία έστω τηλεφωνικά και να επιστρέψει πάλι πίσω.
Αυτά είναι πράγματα ανέφικτα όπως καταλαβαίνετε και επειδή βλέπουμε αυτό το τέλμα που πάμε να οδηγηθούμε, για αυτό το λόγο κάποιοι λένε καλύτερα να μην ανοίξω, οπότε μένω κλειστός και να χτυπήσει το τηλέφωνο και γίνει κάποια παραγγελία, έχει ο θεός.
Ερ: Λέτε ότι αυτό θα το κάνουν αρκετοί;
Απ: Δεν ξέρω αν το κάνουν αρκετοί, θα το δούμε σήμερα(χθες). Θα το κάνουν πάντως αρκετά καταστήματα διότι βλέπουνε ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί με τίποτα να βοηθήσει στο να πουλήσουν κάτι.
Μην ξεχνάμε ότι Πανελλαδικά μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να μπορέσουν να κάνουν από το σπίτι τις αγορές το click away, το 90% των προϊόντων είναι αδιάθετα, δεν μπορούν να διατεθούν με αυτή τη μέθοδο.
Δεν μπορεί να πάει να πάρει ο άλλος ένα κοστούμι αν δεν το δοκιμάσει, να το δει επάνω του πως είναι. Δε γίνονται όλες οι αγορές μέσω ιντερνέτ. Καλό το ιντερνέτ, καλό το click away, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι συμπληρωματικό. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι υποκατάστατο της κανονικής λειτουργίας της αγοράς και των καταστημάτων.
Ζητήσαμε κάτι πολύ απλό από την κυβέρνηση το οποίο είναι στα πλαίσια αυτής της πολεμικής κατάστασης που ζούμε. Το ένα ήταν να υπάρχει κατά ελάχιστο φυσική παρουσία στα καταστήματα μέσα π. χ στο δικό μου το κατάστημα το ένα από τα δύο, δικαιούνται να μπουν μέσα 4 άνθρωποι.
Ας μπει ο ένας η να γίνει η μέθοδος με ραντεβού όπως είναι τα κομμωτήρια. Θεωρούμε ότι είναι πολύ δίκαιο αυτό να συμβεί γιατί αλλιώς όπως σας είπα και προηγουμένως είναι πολύ δύσκολο κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις να δουλέψουνε.
Ερ: Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία από την οδό Ερμού στην Αθήνα όπου μια κοπέλα δοκίμαζε έξω από ένα κατάστημα, μπότες. Τυπικά αυτό ήταν παράνομο.
Απ: Αυτή είναι η κατάντια. Αυτή η φωτογραφία τα λέει όλα. Φυσικά αυτό είναι παράνομο. Πηγαίνεις να παραλάβεις… γουρούνι στο σακί και φεύγεις. Το ευχάριστο είναι ότι κάποιες ψύχραιμες φωνές ιδίως από λοιμωξιολόγους ακούσαμε να λένε ότι αυτή η μέθοδος έξω από τα καταστήματα, το να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, γιατί αυτός με τις ουρές και τα δύο- εννιά μέτρα στην Αθήνα δεν μπορεί να στηριχθεί.
Δεν υπάρχει περίπτωση στην Αθήνα έξω από ένα μεγάλο κατάστημα να τηρούνται ουρές, γιατί τα καταστήματα ιδιαιτέρως στην Ερμού, είναι το ένα δίπλα στο άλλο.
Καλύτερα να μπει ένας άνθρωπος μέσα στο μαγαζί, να φοράει τη μάσκα του, να φοράμε και εμείς τα μάσκα μας, ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς οι έμποροι έχουμε οικογένειες, δεν θέλουμε να πάρουμε τον ιό, ούτε να τον μεταφέρουμε τον ιό.