Dark Mode Light Mode

Art Residency: Η νέα τάση στον τουρισμό έρχεται στην Καβάλα!

 Ο ελεύθερος χρόνος και τα νέα ερεθίσματα είναι βασικά συστατικά για την καλλιτεχνική δημιουργία. Δεν θα ήταν δελεαστικό αν κάποιος σου πρόσφερε ελεύθερο χρόνο δυο εβδομάδων και δωρεάν φιλοξενία σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Ελλάδας, με αντάλλαγμα να δημιουργήσεις ένα έργο τέχνης, εμπνευσμένο από την περιοχή; Αυτή είναι η φιλοσοφία του art residency, μιας νέας παγκόσμιας τάσης στον τουρισμό, που φέρνει στην Καβάλα το ξενοδοχείο Lucy.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε φωτογράφους και οι αιτήσεις λήγουν την Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου!

Προγράμματα art residency στον τουρισμό

Η δημιουργία προγραμμάτων art residency είναι μια νέα τάση που υιοθετούν όλο και περισσότερα πρωτοπόρα ξενοδοχεία παγκοσμίως.
Πρόκειται για προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών, συνήθως χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση των συμμετεχόντων.
Οι καλλιτέχνες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εργαστούν σε συνθήκες που ενισχύουν την δημιουργικότητά τους και τα ξενοδοχεία, από την άλλη, δημιουργούν δράσεις που τους συνδέουν με τον χώρο της τέχνης και την τοπική κοινότητα. Σκοπός τέτοιων προγραμμάτων είναι να δημιουργηθεί ένα καλλιτεχνικό σημείο αναφοράς, στο οποίο θα γίνεται μια δημιουργική ζύμωση με διεθνείς καλλιτέχνες, οργανισμούς στο χώρο της τέχνης και τοπικούς φορείς.
Από την ανοικτή ομιλία LUCY ART TALKS 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας ©Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας Το Lucy Hotel, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο avant-garde αρχιτεκτονικής, που έχει ισχυρούς δεσμούς με την τέχνη, είναι ένα από τα πρώτα που παρουσιάζουν ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Το Lucy Art Residency, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, με την υποστήριξη του δήμου Καβάλας και των τοπικών φορέων. Η διοργανώτρια, εικαστική φωτογράφος, Μαρία Μιτζάλη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νικόλας Βεντουράκης φιλοδοξούν να γίνει θεσμός.
To πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες φωτογράφους από την Ευρώπη και τις Μεσογειακές χώρες να περάσουν δυο εβδομάδες στη πόλη της Καβάλας παρέχοντας τα έξοδα ταξιδιού, ένα ημερήσιο επίδομα καθώς και πλήρη φιλοξενία.
Όπως μας εξηγούν οι διοργανωτές, απώτερος στόχος τους είναι η ανάπτυξη μιας πολιτιστικής κοινότητας σύγχρονης τέχνης στη πόλη της Καβάλας: «Με αφορμή το Lucy Art Residency στήνεται ένα πρόγραμμα ομιλιών, συναντήσεων, επισκέψεων, εκθέσεων το οποίο ευελπιστούμε ότι θα έχει ένα θετικό πρόσημο στην τοπική σκηνή. Προσκαλούνται προσωπικότητες διεθνούς κύρους από το χώρο της τέχνης στη πόλη της Καβάλας όπου και πραγματοποιούν ανοικτή ομιλία σε δημόσιους χώρους και έρχονται σε επαφή με τη τοπική κοινότητα.» Lucy Art Residency”
Και φέτος, το κάλεσμα του Lucy Art Residency απευθύνεται σε έναν/μια καλλιτέχνη, με έδρα την Ευρώπη ή την ευρύτερη Μεσόγειο, με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Επιπλέον, θα αποδοθεί ένα ποσό για την ανάθεση που γίνεται στον/στην καλλιτέχνη, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, εμπνευσμένο από την διαμονή του στην Καβάλα.
Ο καλλιτέχνης δημιουργεί το έργο όταν επιστρέψει στην έδρα του και το προσφέρει στη συνέχεια στο ξενοδοχείο, για να εκτεθεί στους χώρους του. Η θεματική του προγράμματος βασίζεται στην έννοια του “Ελεύθερου Χρόνου” και το πώς αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο δημιουργίας ή έμπνευσης. Αυτός/αυτή που θα επιλεγεί καλείται, πέραν από την δημιουργία ενός έργου τέχνης, να παρουσιάσει τη δουλειά του στο κοινό της Καβάλας.
Επίσης, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους κριτές που τον επέλεξαν και να συζητήσει μαζί τους σε ένα άνετο περιβάλλον.
©Sylvain Couzinet-Jacques Parallax Maps 2017 Έργο του καλλιτέχνη για το Lucy Art Residency 2017 Η επιλογή γίνεται από μία διεθνή επιτροπή, η οποία αποτελείται από γνωστά ονόματα σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Για το 2018 αποτελείται από τους Ann-Christin Bertrand, επιμελήτρια του C/O Berlin, Niccolò Fano, ιδρυτή της γκαλερί Matèria στη Ρώμη, Ελευθερία Τσέλιου, ιδρύτρια της Eleftheria Tseliou Gallery, Lars Willumeit, ανεξάρτητο επιμελητή, συγγραφέα και κριτικού τέχνης καθώς και τον καλλιτέχνη του πρώτου προγράμματος Sylvain Couzinet-Jacques. Το πρώτο Lucy Art Residency πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017. Αν και νεοσύστατο, δέχτηκε περίπου 200 αιτήσεις από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Από την κριτική επιτροπή επιλέχθηκε για φιλοξενία ο καταξιωμένος, ανερχόμενος καλλιτέχνης Sylvain Couzinet-Jacques.
«Ο καλλιτέχνης είχε μια εξαιρετική παρουσία στη πόλη της Καβάλας και αποχώρησε ενθουσιασμένος με την εμπειρία του, όπως και οι προσκεκλημένες κριτές, Shoair Mavlian, βοηθός επιμελήτρια φωτογραφίας της Tate Modern του Λονδίνου και Kim Knoppers, επιμελήτρια φωτογραφίας του μουσείου FOAM του Άμστερνταμ», μας λένε οι διοργανωτές. Φέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος θα διοργανωθεί και ένα φωτογραφικό workshop. Τα ονόματα των εισηγητών και η θεματική θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

*Για περισσότερες πληροφορίες και για τη διαδικασία δήλωσης ενδιαφέροντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα lucyartresidency.com ή να στείλετε e-mail στο info@lucyartresidency.com.

Πηγή : parallaxi.gr
Προηγούμενο άρθρο

Δημήτρης Σίτσας: « Ο Αετός γράφει ιστορία για το χωριό του»

Επόμενο άρθρο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ