Η πρόθεση της κυβέρνησης να εγείρει ζήτημα Συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση και για την ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Και αυτό παράλληλα και με αφορμή το γεγονός της απαξίωσης του Δημόσιου πανεπιστημίου από την ίδια την Πολιτεία που αδυνατεί να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του.
Γινόμαστε μάρτυρες της κατάληψης του ιστορικού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από περιθωριακές ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ακαδημαϊκή κοινότητα και που με την ανοχή και την εγκληματική απάθεια της κυβέρνησης προβαίνουν σε κάθε είδους ενέργειες που ευτελίζουν το ίδιο το Κράτος.
Ούτε μία αντίδραση του λαλίστατου, κατά τα λοιπά, υπουργού της Παιδείας.
Με την Αστυνομική Διεύθυνση να δηλώνει αδυναμία παρέμβασης, αν και με την στάση της σε επίπεδο τουλάχιστον ηγεσίας διαπράττει ευθεία παράβαση καθήκοντος, μη ανταποκρινόμενη σε παραγγελίες και εντολές της Εισαγγελίας (πλέον των 7 τον αριθμό).
Για την Δημόσια Παιδεία όμως, ως πολίτες αυτής της κακόμοιρης χώρας, έχουμε όλοι ευθύνη να παλέψουμε να γίνει αυτή ανταγωνιστική και παραγωγική.
Η ίδρυση επομένως Ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα σέβονται τον ίδιο τον φοιτητή, τους διδάσκοντες και το λοιπό προσωπικό αλλά κυρίως τους γονείς, που κυριολεκτικά ματώνουν για τις σπουδές των παιδιών τους, είναι πλέον αδήριτη ανάγκη.
Η συζήτηση και για επιπλέον οφέλη που προκύπτουν (απασχόληση νέων επιστημόνων, συγκράτηση φοιτητικού δυναμικού στην χώρα κ.λ.π.) είναι μεγάλη αλλά τώρα πρέπει να ανοίξει.
Μόνο έτσι θα υποχρεωθεί η Πολιτεία να δυναμώσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μέσα από την αναγκαστική διαδικασία της αναμέτρησης με το Ιδιωτικό.
Είναι η ώρα που ωρίμασε η ιδέα αλλά και η ώρα της αυτοκριτικής όλων μας για την στάση μας στο ίδιο ζήτημα πριν από λίγα χρόνια, που θλιβερές εμμονές μας στέρησαν την ευκαιρία της τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος».
Ευχαριστώ
Παύλος Γεωργιάδης Δικηγόρος τέως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας
—