Dark Mode Light Mode

Άρθρο της Μαριάννας Καμπουρίδου: Τελικά τι είναι πολιτισμός;

Η Καβάλα ως αστικό κέντρο και τουριστική περιοχή, ανέκαθεν χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δράση, τόσο σε επίπεδο δημοτικών εκδηλώσεων, όσο και σε πρωτοβουλίες Συλλόγων ή ιδιωτών.

Το ερώτημα ωστόσο είναι, ποιο το περιεχόμενο του όρου Πολιτισμός σε μία κοινωνία; Σε πρώτο επίπεδο, Πολιτισμός είναι τα καλλιτεχνικά δρώμενα, τα θεατρικά εργαστήρια, οι εκθέσεις, οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις, οι παρουσιάσεις επιστημονικών έργων και ό,τι γενικά, ψυχαγωγεί, εξευγενίζει το πνεύμα και διευρύνει την αντίληψη του κοινού και την γνώση του για τον κόσμο.

Σε μία βαθύτερη ωστόσο, ανάλυση, Πολιτισμό συνιστά και ο σχεδιασμός κατάλληλων συνθηκών ζωής των πολιτών και των επισκεπτών, με σεβασμό προς αυτούς και τις ανάγκες τις καθημερινότητας τους, ώστε να είναι σε θέση να γίνουν κοινωνοί των προαναφερθέντων πολιτιστικών δράσεων και να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ειδικό τους βάρος.

Δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα αυτών που οι πολίτες εξέλεξαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης, απαιτητικής καθημερινότητας;

Πολιτισμός δεν  είναι η αισθητική και η λειτουργικότητα των δημοτικών έργων, καθώς και η παράδοση τους στους προκαθορισμένους χρόνους; Είναι Πολιτισμός η εικόνα παρακμής των δημοτικών συμβουλίων, όπου κυριαρχούν αγοραίες συμπεριφορές, χωρίς επιχειρήματα και σεβασμό στο λόγο όσων που ασκούν κριτική, ως οφείλουν από το θεσμικό τους ρόλο, καθώς και σε πολίτες που επιθυμούν να εκφράσουν τα αιτήματα τους στα πλαίσια μιας δημοκρατικής διαδικασίας, χωρίς να απαιτείται επέμβαση της Αστυνομίας, όπως με λύπη μας, έχουμε κάποιες φορές διαπιστώσει;

Τα δημόσια πρόσωπα με τα έργα και τις πράξεις τους οφείλουν να εμπνέουν και να παράγουν Πολιτισμό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Πολιτισμός σε μία στενότερη έννοια του  όρου είναι αυτό που εισπράττουμε όταν είμαστε δέκτες ή πομποί  πολιτιστικών-καλλιτεχνικών προϊόντων όπως θέατρο, εικαστικά, μουσική και  χορό.

Με την ευρύτερη και πιο σφαιρική του  έννοια είναι αυτό που παράγουμε ατομικά αλλά και συλλογικά ως κοινωνία. Η διάδραση και  η συνεργασία  μεταξύ μας, η ορθή υπηρέτηση εξουσιών που μας έχουν δοθεί, η έννοια του παραδείγματος, ο σεβασμός στο πρόσωπο άλλου ανθρώπου, ανεξάρτητα από κοινωνική, πολιτική ή επαγγελματική ομάδα και το όραμα για μία καλύτερη ζωή που υπηρετεί τις ανθρώπινες αξίες  και ιδανικά.

Μαριάννα Καμπουρίδου – Καθηγήτρια Αγγλικών,ιδιοκτήτρια του Κ.Ξ.Γ.  ΙSΟΝ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ

Μέλος της δημοτικής παράταξης « η Καβάλα Μπροστά»

Προηγούμενο άρθρο

10 συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Επόμενο άρθρο

Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων Καβάλας, Κορινθίας & Ημαθίας