Dark Mode Light Mode

Άρθρο του Κώστα Κουνάκου: «Η Καβάλα αξίζει να γίνει μια όμορφη πόλη»

-Γιατί τώρα;
-Γιατί τώρα πέφτουν!!!
Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που συζητούσαμε την αναγκαιότητά της και τέσσερα χρόνια (26/11/2014) από την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Περιμετρικής οδού Καβάλας στο Δήμο μας.
Η συνέχιση της Περιμετρικής από τη Χ.Θ 2+100 (περιοχή Κόντη) στην Χ.Θ 8.+000 (Άσπρη Άμμος) , έργο σημαντικό αλλά και απαραίτητο για την καθημερινή λειτουργία της πόλης μας, έμεινε στα αζήτητα.
Γιατί τώρα να ασχοληθούμε με το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης;
Επειδή έπεσε η Γέφυρα στο παλαιό Νοσοκομείο;
Επειδή κατασκευάζονται τα διόδια στην παράκαμψη της πόλης;
Επειδή έρχονται εκλογές;
Επειδή θα ασχοληθούν και άλλοι θεσμοί εντός και εκτός της πόλης μας;
Επειδή σχεδιάζεται η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης;
Επειδή δεν έγινε τίποτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια;
Επειδή τώρα κάποιοι ξύπνησαν από τον θόρυβο της «υποχώρησης του οδοστρώματος»;
Τι άραγε από όλα αυτά συμβαίνει;
Η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση σαν μια καλή παρέα, διοικούσαν άνευρα και μαλθακά το Δήμο παρά τα πολλά μηνύματα πως κάτι δεν πάει καλά στη γαλάζια πολιτεία.
Στάσιμα τα έργα, στάσιμα τα νερά, στάσιμες οι διεκδικήσεις, στάσιμες οι ιδέες , τα οράματα και οι ελπίδες των Καβαλιωτών.
Όλοι γνωρίζουν πως τα κυκλοφοριακά προβλήματα στις σύγχρονες πόλεις είναι ζητήματα που απασχολούν όλες τις αρχές Διοίκησης, ποικιλόμορφα.
Εδώ σε εμάς παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το ανάγλυφο της πόλης, ο κακός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, η έλλειψη σύγχρονου Σχεδίου Πόλης , αλλά και η έλλειψη κυκλοφοριακών μελετών, οι διοικούντες μένουν απαθείς.
Η Διοίκηση ανύπαρκτη στο να δώσει λύσεις στην καθημερινότητα των δημοτών, ασχολείται με τα πανηγυράκια, τα ταξιδάκια και όταν έρχονται τα δύσκολα, μεταθέτει την ανικανότητα και τις ευθύνες της σε άλλους.
Απαξιεί και αδιαφορεί για τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και με την αδιαφορία της αυτή κάνει το Δήμο μας ουραγό στην Περιφέρεια μας – ένα δήμο μπροστάρη που δημιουργούσε και καινοτομούσε.
Οι επιπτώσεις από τη συνεχόμενη αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης με όλα τα αρνητικά που αυτή δημιουργεί, όπως αύξηση χρόνου μετακίνησης, ατμοσφαιρική ρύπανση, μείωση της ασφάλειας μεταφορών και πεζών κ.α, εξακολουθούν σε ημερήσια βάση να ταλαιπωρούν τους δημότες.
Παράλληλα, η κακή διαχείριση της κυκλοφορίας χωρίς την ύπαρξη Χωροταξικού -Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού αλλά και η έλλειψη προγραμματισμού και νέων ιδεών μας καθηλώνουν στη μίζερη καθημερινότητα.
Η έλλειψη μελετών για νέες θέσεις στάθμευσης σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις Δημοτικές υπηρεσίες, είναι επιπλέον αιτίες που συσσωρεύουν τα προβλήματα.
Μας λείπουν οι συγκοινωνιολόγοι, οι εξειδικευμένοι τεχνικοί για την κατασκευή και επίβλεψη των οδικών έργων, η Δημοτική Αστυνομία και φυσικά η οραματική διοίκηση. Οι δημοτικοί δρόμοι εγκαταλελειμμένοι, τα προβλήματα στο οδόστρωμα πολλά, η κάθετη και οριζόντια σήμανση αφημένες στο έλεος της τύχης, ο συντονισμός των φωτεινών σηματοδοτών απαρχαιωμένος, ο οδικός φωτισμός ελλιπής και αυτοί …. περί άλλων τυρβάζουν !!

Θα πρέπει να γίνει κάλεσμα σε άτομα που γνωρίζουν και μπορούν να αναλάβουν τη τύχη της πόλης, άτομα που θέλουν και μπορούν να την βάλουν σε κίνηση, να αφοσιωθούν σ΄αυτήν, να την κάνουν σύγχρονη και λειτουργική και να της δώσουν ανάσα.
Η Περιμετρική είναι αναγκαία όσο ποτέ για την εύρυθμη λειτουργία της σύγχρονης πόλης.
Είναι το στοιχείο που θα ενώσει το Ανατολικό τμήμα της με το Δυτικό, το βουνό με τη θάλασσα.

Είμαστε εδώ για να πρωταγωνιστούμε, γιατί γνωρίζουμε, γιατί θέλουμε, γιατί μπορούμε να διεκδικήσουμε εκείνα τα έργα που μας στέρησαν οι άνευρες Διοικήσεις του συμβιβασμού με το τίποτα.
Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε δράση, για το καλό των δημοτών και της πόλης μας. Γιατί η Καβάλα αξίζει να γίνει μια όμορφη πόλη. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα είναι ώρα για Δράση στην πόλη , γιατί το αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας !!!
#Όμορφη Καβάλα#

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΝΑΚΟΣ
π. Αντιδήμαρχος Δήμου Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Μια εικόνα… χίλιες νότες

Επόμενο άρθρο

H ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου στην ημερίδα για κυκλοφοριακό - Περιμετρική