Σύμφωνα με την πιο απλή εκδοχή του Θεωρήματος της Μη Πληρότητας του Γκέντελ, «μέσα σε κάθε σύστημα υπάρχουν ισχυρισμοί οι οποίοι είναι αληθείς, αλλά που δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι αληθείς». Κάνοντας μια αναγωγή πέρα από τον κόσμο των Μαθηματικών, στο θεώρημα αντικατοπτρίζεται η εικόνα που έχουν αποκομίσει οι πολίτες από το ελληνικό κράτος και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Όλοι ήξεραν ότι υπήρχαν σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή, μαύρο χρήμα, αλλά κανείς δεν ήθελε (ή δεν μπορούσε;) να το αποδείξει.
Αυτή η κατάσταση εδράζεται στον τρόπο που οργανώθηκε το ελληνικό κράτος εξαρχής και συντηρήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ένα κράτος γραφειοκρατικό, δογματικό, συντηρητικό, με ελλείψεις, νομικά παραθυράκια, αδιαφανείς διεργασίες, μακριά από τις ανάγκες των πολιτών. Ένα κράτος ΜΗ κανονικό, οπισθοδρομικό και τελικά καθόλου ευρωπαϊκό.
Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Αττική έβγαλαν στην επιφάνεια την κυνική αντιμετώπιση της οικιστικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Μέχρι το 2015 είχε αναρτηθεί περίπου το 1% των δασικών χαρτών της χώρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο διαχωρισμός δάσους-οικιστικού περιβάλλοντος ήταν «ερμηνεύσιμος» κατά το δοκούν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα αυθαίρετα χτίστηκαν ακριβώς πάνω σ’ αυτή την ανωμαλία. Το σημερινό υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε στο τέλος του 2019 να έχει αναρτηθεί το σύνολο των δασικών χαρτών της χώρας. Ήδη (μέσα σε μία τριετία) έχει αναρτηθεί περίπου το 35% των δασικών χαρτών. Εξάλλου, μέχρι το 2020 η χώρα θα έχει αποκτήσει Κτηματολόγιο, κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα δύο δεκαετιών (μόλις το 25% είχε υλοποιηθεί). Αξίζει να προστεθεί και η εκκρεμότητα χάραξης της γραμμής του αιγιαλού για να αντιληφθούμε το γλέντι ρουσφετιού που στήθηκε πάνω σ’ αυτές τις ελλείψεις.
Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της χαρτούρας στο Δημόσιο ήταν ένα σύνθημα που ακούγαμε συχνά από τις προηγούμενες ηγεσίες. Κανείς όμως δεν είχε την πολιτική βούληση να λύσει το ζήτημα. Σήμερα, για πρώτη φορά, εγκαθίσταται ένα εθνικό cloud όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα έγγραφα στα οποία οι υπηρεσίες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση, γλιτώνοντας από το Δημόσιο περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως και κάνοντας τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη! Επίσης, σημαντικό βήμα στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την ταυτόχρονη ενίσχυση της διαφάνειας είναι η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ) με την οποία μπορεί ο επιχειρηματίας να συστήσει τη δική του επιχείρηση μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Οι ιδεοληπτικές στρεβλώσεις της Ν.Δ. και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ επέβαλαν στη χώρα μια εικόνα που δεν της αξίζει. Έστησαν καριέρες πάνω στο “Μακεδονικό” και στα ελληνοτουρκικά αδιαφορώντας για την ουσία, πουλώντας εθνικισμό και τελικά κρατώντας όμηρο την πατρίδα μας. Η παρά φύση διπλωματική πολιτική με ήξεις αφίξεις, μικροπολιτικές, λεονταρισμούς κ.τ.λ. έκανε την Ελλάδα περίγελο της διεθνούς σκηνής, χάνοντας στην ουσία σημαντικά οφέλη από τις πιθανές συμφωνίες. Η σημερινή κυβέρνηση στοχεύει σε μια εξωτερική πολιτική που θα στηρίζεται στην καλή γειτονία και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, μακριά από εθνικιστικές κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης.
Όμως και στο κομμάτι των δικαιωμάτων η μέχρι και το 2015 πολιτική των κυβερνήσεων έμοιαζε περισσότερο με πολιτική θεοκρατικής χώρας, παρά σύγχρονης ευρωπαϊκής. Επέκταση συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αναγνώριση φύλου, πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη, ο θεσμός της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η εισαγωγή της θεματικής εβδομάδας στα σχολεία, η ίση μεταχείριση των τρανς ατόμων στον χώρο εργασίας, οι τροποποιήσεις στον χαρακτηρισμό του ρατσιστικού εγκλήματος είναι τα πρώτα, απαραίτητα βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.
Αξίζει φυσικά να αναφερθούμε και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με τη θέσπιση του ΚΕΑ, τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, τη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στη δημόσια υγεία, στο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, την επιδότηση ενοικίου σε 21.000 νοικοκυριά, το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, τη δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των ανέργων κ.τ.λ.
Εξάλλου, στο κομμάτι των μεταφορών και των συγκοινωνιών, η χώρα μας σύντομα θα αποκτήσει σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο θα απλώνεται σχεδόν σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσει (επιτέλους!) το μετρό Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου είχαν παγώσει, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικοί οδικοί άξονες, που είχαν μείνει στο συρτάρι, κλειδωμένοι από τη διαπλοκή.
Τέλος, η χώρα μας για πρώτη φορά έχει πολιτική ηγεσία η οποία θέλει να καταπολεμήσει στη ρίζα τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη ολοκληρώσει την εκκαθάριση της ΑΕΠΙ, έβγαλε από τα συρτάρια την αμαρτωλή χρηματοδότηση των πρώην κομμάτων εξουσίας, έβαλε τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ και των θαλασσοδανείων, ενώ είναι σε εξέλιξη η εξέταση δύο τεράστιων σκανδάλων: του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, στα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Αν στα παραπάνω προστεθούν και τα σκάνδαλα στον ΟΑΣΘ, στα δημόσια έργα και στο σύστημα προμηθειών στον τομέα της Υγείας, γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας κατά της διαπλοκής είναι διαρκής και η κυβέρνηση ανυποχώρητη.
Όμως, όλα τα παραπάνω πρέπει να συνεχιστούν και να στοχεύσουν ακόμα περισσότερο σε επιμέρους ζητήματα. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης για τα σκάνδαλα που έφεραν την κρίση, να προχωρήσουν με διαφάνεια τα μεγάλα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη, να ενισχυθούν όλες οι κοινωνικές δομές, να υπάρχουν παντού διαφανείς διαδικασίες και, κυρίως, να ενισχυθεί η εργασία, με νέες δουλειές, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό.
Είναι προφανές ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ολοκληρωθεί και θα πολεμηθεί αν στη διακυβέρνηση της χώρας επιστρέψει το παλιό πολιτικό προσωπικό που κατάφερε να κάνει την Ελλάδα μια ΜΗ κανονική χώρα. Στη μάχη αυτή πρέπει με αποφασιστικότητα και τόλμη να προχωρήσουμε μαζί με τους πολίτες που πολεμούν και αυτοί στην καθημερινότητά τους τα ρουσφέτια και τη διαφθορά, την τζάμπα μαγκιά και την πολιτική αγυρτεία, τα σκάνδαλα και τη γραφειοκρατία. Σήμερα, την επαύριο των Μνημονίων και της επιτροπείας, τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, γιατί τα μέτωπα που θα ανοίξουμε το επόμενο διάστημα απαιτούν την κοινωνία παρούσα.
* Ο Κώστας Μορφίδης είναι βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ