Η αξιοποίηση των απορριμμάτων είναι πλέον ο μεγάλος στόχος όλων των δήμων. Τα σκουπίδια είναι χρυσός. Αυτός είναι ο κανόνας και πολλοί δήμοι ανά τον κόσμο το έχουν αντιληφθεί εδώ και πολλά χρόνια ενώ δεν είναι λίγοι και οι δήμοι στη χώρα μας που με διάφορους τρόπους αρχίζουν και αξιοποιούν τα απορρίμματά τους κυρίως με την οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη ανακύκλωσή τους.
Ο δήμος Καβάλας είναι δυστυχώς πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα. Να φανταστείτε ότι ανακυκλώνει μόλις το 6% των απορριμμάτων του ενώ το υπόλοιπο πάει στον ΧΥΤΑ όχι μόνον άχρηστο και ανεκμετάλλευτο αλλά εγκυμονώντας και κινδύνους για το περιβάλλον και κυρίως για τον υδροφόρο ορίζοντα. Και επιπλέον δαπανά ένα ποσό περίπου 1,8 εκατομμυρίων ευρώ πληρώνοντας την εταιρία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ την γνωστή ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά μέχρι το 2030, σε δέκα χρόνια δηλαδή, η ανακύκλωση των απορριμμάτων να φτάνει το ποσοστό του 60% και μόνον το υπόλοιπο να πηγαίνει για ταφή.
Ήδη πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα αρχίζουν και προσαρμόζονται σ’ αυτήν την προοπτική και αξιοποιώντας πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα αρχίζουν να ανακυκλώνουν όλο και περισσότερα από τα απορρίμματά τους.
Μεταξύ αυτών είναι και πολλοί δήμοι της Αττικής όπως ο δήμος Βριλησσίων που ανακυκλώνει ήδη το 28% των σκουπιδιών του, ή ο δήμος Διονύσου με ανακύκλωση 24,7% αλλά και άλλοι δήμοι μεταξύ των οποίων ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που ανακυκλώνει το 17,7% των σκουπιδιών του.
Ο δήμαρχος της περιοχής Γρηγόρης Κωνσταντέλλος λέει χαρακτηριστικά σε σχετική έρευνα της «Καθημερινής»:
Εδώ και ένα χρόνο πειραματικά εγκαταστήσαμε έξι ρεύματα απορριμμάτων για διαλογή στην πηγή, στην περιοχή Πηγαδάκια της Βούλας. Ανάμεσα στα έξι ρεύματα μπήκε και ο καφέ κάδος για την απόρριψη των βιοαποβλήτων, ο οποίος ανήκει σε συγκεκριμένες οικογένειες και κλειδώνει ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση για άλλους. Στη συγκεκριμένη περιοχή μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να κάνουμε εκτροπή από την ταφή σε ποσοστό 40% των απορριμμάτων ενώ έχουμε μειώσει εξαιρετικά και τους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών εφόσον οι συσκευασίες χωρίζονται ανάλογα με το υλικό τους. Παράλληλα ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει τοποθετήσει καφέ κάδους στο 35% της έκτασής του με στόχο έως το τέλος του 2021 να έχει καλυφθεί ολόκληρος ο δήμος
Οι κάδοι αυτοί 220 λίτρων ο καθένας είναι αριθμημένοι και χρεώνονται σε συγκεκριμένα κτίρια, τοποθετούνται είτε εντός του κτιρίου είτε εκτός, ακριβώς απέξω και οι ένοικοι έχουν ο καθένας από ένα κλειδί. Μαζεύουμε τους κάδους τρεις φορές την εβδομάδα, λέει ο δήμαρχος της περιοχής, καθώς τα βιοαπόβλητα των κάδων μετατρέπονται σε κομπόστ και άρα δεν πρέπει να είναι ξένα απορρίμματα. Τα συνεργεία του δήμου πριν αδειάσουν τον κάδο πραγματοποιούν έλεγχο και ζυγίζουν το περιεχόμενό του. Η ζύγιση γίνεται γιατί το υλικό του πιστώνεται στους συγκεκριμένους δημότες ώστε να έχουν ανάλογα οφέλη από τον Δήμο. Από την άλλη πλευρά την επόμενη μέρα εφόσον εντοπιστούν εντός των κάδων αντικείμενα που δεν διασπώνται, οι χρήστες του κάδου λαμβάνουν ένα sms που τους εφιστά την προσοχή. Από το περιεχόμενο των καφέ κάδων ο δήμος παράγει πιλοτικά κομπόστ εδαφοβελτιωτικό πιστοποιημένο βιολογικά το οποίο πούλα σε φυτώρια. Η επεξεργασία κοστίζει 42 ευρώ ο τόνος και μέσω της πώλησης εισπράττουμε 30 ευρώ τον τόνο. Άρα δαπανούμε 12 ευρώ τον τόνο για την επεξεργασία.
Αλλά εκτός του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ο δήμος Χαλανδρίου με 12,2% ανακύκλωση των απορριμμάτων του καταφέρνει και προχωράει σε βελτιωτικές κινήσεις. Εδώ και μερικά χρόνια μπήκε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και σε συνεργασία με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο μοίρασε καφέ κάδους σε συγκεκριμένες οικογένειες με κλειδί και τα βιοαπόβλητα τα μετατρέπει σε καύσιμη ύλη για να κινεί δημοτικά αυτοκίνητα.
Υπάρχουν λοιπόν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των σκουπιδιών μας. Ο δήμος Καβάλας οφείλει να βάλει σαν πρώτη προτεραιότητα αυτόν τον τομέα ώστε και ο δήμος μας να γίνει πραγματικά ένας σύγχρονος δήμος αλλά και οι δημότες του να ελαφρυνθούν από τα βαριά δημοτικά τέλη που πληρώνουν.
Θόδωρος Θεοδωρίδης