Το αντεργατικό Ν/διο «γκιλοτίνα», πέρασε πρόσφατα από τη βουλή, όμως όχι και στη συνείδηση των εργαζομένων, που με μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις έδειξαν την αντίθεσή τους και την αποφασιστικότητά τους ότι δε θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Η επίθεση κυβέρνησης Ε.Ε., κεφαλαίου θα συνεχιστεί στο όνομα ων προαπαιτούμενων για το «ΣΟΥΠΕΡ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», «ταμείο ανάκαμψης» το λένε τώρα. Σειρά έχουν η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, αρχίζοντας από την επικουρική, οι αλλαγές για την κατηγοριοποίηση των σχολείων κι άλλων αντιδραστικών διατάξεων, οι αλλαγές στην υγεία και βλέπουμε……
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να πείσει τους ασφαλισμένους ότι το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων είναι για το καλό τους, επιχειρηματολογεί κυρίως με τα παρακάτω ευφυολογήματα:
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 1. Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι αυριανοί συνταξ/χοι, σημερινοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν άμεσα από τα χαμηλά μεροκάματα, την ανεργία, την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες του νέου νόμου λαιμητόμου, αλλά και με την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που δεν είναι εξασφαλισμένο αν και τι σύνταξη θα πάρουν.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2: Θα εξασφαλίσουν υψηλότερες επικουρικές στους μελλοντικούς συνταξιούχους.
ΑΠ: Εδώ το ζήτημα είναι αν το νέο σύστημα θα μπορέσει να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν τις συντάξεις και μετά συζητάμε για αυξήσεις, όταν θα εξαρτούνται από την απόδοση των τζογαρισμένων αποθεματικών.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 3: Το ασφαλιστικό σύστημα θα μετατραπεί σε μοχλό ανάκαμψης της οικονομίας.
ΑΠ: Ίσως είναι η μόνη, αλλά κυνική αλήθεια, αφού πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για ποιον θα είναι η ανάπτυξη. Από τα παρακάτω το βέλος δείχνει κεφάλαιο, αφού ο ιδρώτας των εργαζομένων θα πάει στον μεγάλο κουμπαρά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που θα προικιστούν μάλιστα και με 80 δις των ασφαλισμένων. Να τι λέει ο υπουργός «εργοδοσίας» και αξιωματούχοι της Ε.Ε.:
Χατζηδάκης: «Η νέα ασφαλιστική (βλ. αντιασφαλιστική), μεταρρύθμιση έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο αφού τα συσσωρευμένα κεφάλαια θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία» ( δηλ..: ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο)
Ευρωπαία επίτροπος: «Ο τομέας της ασφάλισης και των συντάξεων θα είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Ανάπτυξης».
Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Ο τομέας της ασφάλισης και των συντάξεων πρέπει να είναι μέρος της λύσης για τις βασικές μελλοντικές προκλήσεις για τη μετάβαση στην αειφορία, την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Κυβέρνηση 4. Το κράτος εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή των υφιστάμενων συντάξεων.
ΑΠ: Εδώ ψεύδονται ασυστόλως. Το ίδιο το υπουργείο «εργοδοσίας» εκτιμά ότι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι 55δις που κατ’ άλλους μπορεί να φτάσει στο 60 δις. Το πώς θα καλυφτεί κι από ποιους το κενό ….απλό. Με νέες περικοπές στις συντάξεις,
Οι νέες συντάξεις θα είναι ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου όπως λέει κι η Λευκή Βίβλος: «Η αποτελεσματικότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου», Επίσης «Για να προσαρμοστούν τα νέα συνταξιοδοτικά συστήματα χρειάζεται αύξηση των ορίων ηλικίας» για ότι αυτό σημαίνει.
Η όλη εξέλιξη μας φέρνει στο νου τις δεκαετίες από το 50 και μετά όταν τα αποθεματικά των ταμείων ληστεύονταν και δίνονταν προίκα στην καπιταλιστική ανάπτυξη των λίγων σε βάρος εργαζομένων και συντ/χων. Τεράστιες ευθύνες γι αυτή την εξέλιξη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που με το νόμο Κατρούγκαλου έστρωσε το έδαφος στην καθαρή πλέον ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι: Ενώ για τους εργαζόμενους η ασφάλιση είναι δικαίωμα και όρος ζωής για το κεφάλαιο είναι μπίζνες και κέρδη.
Να είναι όμως σίγουροι. Οι εργαζόμενοι οργανωμένοι στα ταξικά σωματεία δε θα αφήσουν να περάσουν αυτά τα Ν/δια.
ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (Γ.Γ. Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξ/χων Ν. Καβάλας)