Dark Mode Light Mode

Αθώος εργολάβος για έργα στο «μικρό» Δήμο Παγγαίου

Θερμοκρασίες δύσκολου και παρατεταμένου Χειμώνα επικρατούν αυτήν την περίοδο εντός του δικαστικού μεγάρου Καβάλας. Δεν είναι είδηση. Οι μεγάλοι του κτιρίου – «μεγαθηρίου»- χώροι κι αυτήν την φορά δεν ζεσταίνονται.

Ή δεν ζεσταίνονται επαρκώς. Οι υπάλληλοι έχουν βρει τρόπους θέρμανσης ή καλύπτονται από το υφιστάμενο σύστημα. Όσοι κυκλοφορούν ή παραμένουν ειδικά στο ισόγειο κινδυνεύουν κι αυτήν την φορά να αρρωστήσουν!

Εντός του ακροατηρίου κι όποτε γίνεται δίκη, πάλι οι θερμοκρασίες αντέχονται οριακά και όχι για πολύ ώρα!

Στο δικαστικό μέγαρο εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Δίκες γίνονται ελάχιστες αλλά κόσμος μπαινοβγαίνει λόγω άλλων συναλλαγών και διαδικασιών. Χθες έγινε μόνο μία δίκη, στο Τριμελές.

Κινητικότητα υπάρχει στο υπόγειο γκαράζ, η ηλεκτρονική πόρτα του οποίου διορθώνεται ώστε επιτέλους να λειτουργεί για να παρκάρουν εντός του κτιρίου όσοι προβλέπονται. Σημειώνουμε ότι τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού στα δικαστήρια ανανεώνονται κάθε εβδομάδα. Προς το παρόν ισχύουν από την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αμέσως μετά τις γιορτές.

Αθώος εργολάβος δημοσίων έργων

Η μοναδική δίκη χθες στο Τριμελές έγινε μετά από έφεση κι επειδή για αυτήν υπήρχε κίνδυνος παραγραφής. Κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις ήταν εργολάβος δημοσίων έργων της περιοχής.

Αντικείμενο της υπόθεσης έργα που έκανε στον «μικρό» Δήμο Παγγαίου (σήμερα δεν υπάρχει) όταν Δήμαρχος ήταν ο αείμνηστος Τριαντάφυλλος Κουκούδης. Αρχικά ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών.

Χθες αθωώθηκε όχι για λόγους ουσίας αλλά σημαντικής διαδικασίας. Από τη μια ο συνήγορος υπεράσπισης Μάκης Κεβρεκάκης επέμενε ότι τα επίμαχα έργα έγιναν τα έτη 2007 έως 2009. Το ίδιο κατέθεσε ο μάρτυρας υπεράσπισης, τότε δημοτικός σύμβουλος του ίδιου Δήμου.

Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε εκπρόσωπος της ΑΑΔΕ αφού η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη μετά από έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ. Η μάρτυρας κατηγορίας δεν ήταν η υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο.

Το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Βασίλειου Αδάμπα. Για τα έργα των ετών 2007-2008 υπήρξε παραγραφή επειδή τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ επιβλήθηκαν καθυστερημένα και όχι εντός 5ετίας που προβλέπει ο νόμος.

Για τα έργα του 2009 ο Εισαγγελέας πρότεινε αθώωση του κατηγορούμενου επειδή κατά την άποψη του υπεύθυνος δεν ήταν αυτός που εισέπραξε την αμοιβή (ο κατηγορούμενος εργολάβος) αλλά ο Δήμος που εξέδωσε το ένταλμα και έκανε την πληρωμή. Το δικαστήριο ασχολήθηκε με τη σύμπτωση όλα τα επίδικα έργα να πληρώθηκαν με το ίδιο ποσό.

Στα 6.900 ευρώ έκαστο. Κι ο μάρτυρας υπεράσπισης ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι όλα τα έργα δεν μπορούν να έχουν το ίδιο κόστος αφού δεν ήταν ίδια. «Συνέπεσε» είπε απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου του Δικαστηρίου.

Τόνισε από την άλλη πλευρά ότι ήταν έργα μετά από κακοκαιρία. Πρώτα εκτελέστηκαν για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στη συνέχεια έγινε η σύμβαση με τον εργολάβο. Προς τον οποίο υπήρξε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Αν τηρούνταν η διαδικασία έπρεπε να περάσουν ακόμη και 3 μήνες, κατέθεσε ο μάρτυρας που επέμενε ότι υπήρχαν για όλα λόγοι επείγοντος. Ο δε συνήγορος υπεράσπισης έδειξε στο δικαστήριο πολλές φωτογραφίες για να αποδείξει ότι τα έργα έγιναν.

Ήταν έργα καθαρισμού καναλιών, επέκτασης δικτύου ύδρευσης, τσιμεντοστρώσεων και κατασκευής διάβασης. «Όλα έγιναν. Κι έγιναν για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη των πολιτών» είπε στην αγόρευση του ο κ. Κεβρεκάκης.

Προηγούμενο άρθρο

Αδειάζει το Νοσοκομείο αφού λιγοστεύουν οι άρρωστοι με covid

Επόμενο άρθρο

100 ακόμη προσφυγόπουλα άρχισαν το μάθημα σε 6 δημοτικά σχολεία της Καβάλας