Στις 8 Οκτώβρη ο λαός καλείται να εκλέξει τις νέες διοικήσεις στους δήμους και τις περιφέρειες.
Μπροστά και σε αυτή τη διαδικασία είναι αναγκαίο να κάνει την επιλογή του γνωρίζοντας όλες τις κρίσιμες πλευρές γενικά και ειδικότερα, διαμορφώνοντας τα σωστά για τα συμφέροντά του κριτήρια ψήφου.
Για τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν διαμορφωθεί με τη βοήθεια των διοικητικών μεταρρυθμίσεων ( Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης) πλευρές της πολιτικής που υλοποιούν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα και την λειτουργία των επιχειρήσεών τους και γενικά της καθημερινής τους ζωής. Μιας πολιτικής που ενισχύει την ανταγωνιστική θέση των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.
Είναι δεδομένο ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αλλάξει άρδην και ανεπιστρεπτί τον ρόλο και τον προσανατολισμό των τοπικοδιοικητικών οργανισμών (δήμων και περιφερειών) με αποτέλεσμα να αλλάζει η σχέση (και) των αυτοαπασχολούμενων μαζί τους.
Οι τοπικοδιοικητικές αρχές δεν είναι πλέον οι οργανωτές των τοπικών κοινωνιών που αναδιανέμουν τους κεντρικούς πόρους όπως περιγραφόταν τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80 σε ένα, καλύτερο ή όχι, σχέδιο διαχείρισης των λαϊκών αναγκών στο έδαφός τους.
Είναι πλέον οι μηχανισμοί που διατάχθηκαν να υλοποιούν τις κεντρικές επιλογές, κυβερνητικές και ευρωενωσιακές σε ένα σχέδιο ανάπτυξης με απόλυτο κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Ελέγχονται και περιορίζονται σε ένα ρόλο «ιμάντα μετάδοσης» τέτοιων πολιτικών σχεδίων, τοποθετώντας τον λαό αντίστοιχα σε ρόλο αχθοφόρου. Μόνο σε ευθεία σύγκρουση με αυτή την πολιτική προοπτική υπάρχει διέξοδος για τα λαϊκά συμφέροντα.
Για το λόγο αυτό το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση», η παράταξη του σε δήμους και περιφέρειες χαρακτηρίζει αυτή τη διαδικασία «μάχη» για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών που θα αγωνίζονται να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών. Όπως μέχρι σήμερα, θα παρεμβαίνουν, θα οργανώνουν και θα ηγούνται σε αυτή την πάλη που πρέπει να πάρει μαζικές διαστάσεις και να διαμορφωθεί προοπτική λαϊκής ανάτασης.
Ας δούμε ορισμένες ιδιαίτερες για τους αυτοαπασχολούμενους πλευρές:
Α) η φορολογική πολιτική των δήμων επιβαρύνει σοβαρά το λαϊκό εισόδημα, πολύ δε περισσότερο των αυτοαπασχολούμενων. Με δεδομένο ότι κάθε αυτοαπασχολούμενος πληρώνει τέλη όχι μόνο για την κατοικία του αλλά και για το κατάστημα του φοροδοτεί διπλά και επιπρόσθετα σε κάποιες κατηγορίες δημοτικών φόρων. Τα δημοτικά τέλη (πάνω από 10) που αφορούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες, αποτελούν σημαντική και (τα περισσότερα) διαρκή επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους. Την ίδια στιγμή τέλη που αφορούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (πχ ξενοδοχεία – τέλος παρεπιδημούντων) είναι περιορισμένα και συνήθως δεν εισπράττονται από αυτούς.
Εδώ έχουμε συγκριτικό παράδειγμα των τελών στους δήμους της περιφέρειάς μας και στον δήμο της Πάτρας, με κομουνιστή δήμαρχο και την «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτική αρχή. Τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στο δήμο της Πάτρας παραμένουν χαμηλότερα από αυτά των μεγάλων δήμων της Περιφέρειάς μας και από τα χαμηλότερα πανελλαδικά, παρότι προχώρησε στην απαλλαγή των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων.
Και ενώ υπάρχει η δυνατότητα του νόμου για κλιμακωτή χρέωση δηλαδή για μειωμένη χρέωση στα μικρά καταστήματα και αυξημένη στις μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, πολυκαταστήματα, κλινικές κλπ) ώστε να ανακουφιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν εφαρμόζεται στους δήμους της Περιφέρειάς μας σε αντίθεση με το δήμο Πάτρας. Αυτή την πρόταση έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε κάθε δήμο της χώρας και αρνήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι με τον ισχυρισμό ότι «δεν γίνεται αλλιώς». Μάλιστα υπάρχουν δήμοι της Περιφέρειάς μας που εφαρμόζουν ενιαία κλίμακα χρέωσης σε μικρομάγαζα και σε μεγάλες επιχειρήσεις πχ της Αλεξανδρούπολης (0 έως 1000 τμ).
Τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα εστίασης εν μέσω πανδημίας μηδενίστηκαν στον δήμο Πάτρας ενώ σε δήμους της Περιφέρειάς μας απλά μειώθηκαν τον επόμενο χρόνο παρά τα σοβαρά προβλήματα ανάκαμψης των καταστημάτων εστίασης και τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου. Σήμερα παραμένουν υψηλά (πχ Καβάλα 17,5€/τμ) και αποτελούν ένα πρόσθετο βάρος στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων. Δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό ζήτημα αλλά θέμα προσανατολισμού και πολιτικής επιλογής.
Β) Σημαντική εξακολουθεί να είναι η προσπάθεια που γίνεται για την διάλυση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Με τροπολογία (4/2023) η απόφαση διεύρυνσης του ωραρίου πέρασε από τις Περιφέρειες στους δήμους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι Περιφέρειες (όπως της ΑΜ-Θ) με δεδομένους τους συσχετισμούς, ενέκριναν κάθε αίτημα διεύρυνσης του ωραρίου για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπως η «Λευκή Νύχτα». Αποτελεί έναν τρόπο «διάβρωσης» του οργανωμένου ωραρίου που με πολύ κόπο διατηρείται στα μέτρα των δυνατοτήτων και των αναγκών που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ενισχύουν τους εμπορικούς κολοσσούς έναντι των εμπορικών μικρομάγαζων. Σταθερά η Λαϊκή Συσπείρωση και στην Περιφέρεια ΑΜΘ καταψήφισε τέτοιες προτάσεις αποκαλύπτοντας την αυταπάτη ότι μπορεί να είναι ωφέλιμες για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Γ) Μεγάλη σημασία και κριτήριο ψήφου στην Περιφέρεια πρέπει να αποτελέσουν και τα αναπτυξιακά προγράμματα που μοιράζουν ζεστό χρήμα σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ενώ δίνουν κάποια ψίχουλα στους αυτοαπασχολούμενους για να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια. Ένα από αυτά, με την ονομασία «ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVIT 19» άφησε έξω χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην Περιφέρειά μας (κριτήρια βαθμολόγησης) και όσες από αυτές τελικά εντάχθηκαν (περίπου 7% του συνόλου) τελικά πήραν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή η «Ενεργειακή Αιγαίου» ενισχύθηκε με 100 εκατομμύρια.
Η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές στην ΑΜ-Θ δεν βρήκαν αντίσταση από τις παρατάξεις τις «αντιπολίτευσης» στην εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυκαταστημάτων.
Στα αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Με εξαίρεση την «Λαϊκή Συσπείρωση», όλοι μαζί υπηρέτησαν τα συμφέροντα των λίγων απέναντι στις ανάγκες των πολλών όπου αθροίζονται και οι επαγγελματίες.
Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έδωσαν τη μάχη ενάντια στη φοροληστεία των αυτοαπασχολούμενων, την διάλυση του οργανωμένου εργάσιμου χρόνου και για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του λαού στην δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, τις αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, την προστασία του περιβάλλοντος.
Με την ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρεια εκφράζεται η ανάγκη να διαμορφωθεί μια γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση, με την στήριξη και των αυτοαπασχολούμενων, απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.
Τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων εκφράζονται με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Θόδωρος Κοντογεωργίου
Αυτοαπασχολούμενος
Υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση
στον δήμο Καβάλας