Dark Mode Light Mode

Αυτοψία Μουριάδη στην Καλαμίτσα: «Η υπόθεση που ταλανίζει την κοινωνία της Καβάλας από το 2015 φτάνει στο τέλος της»

Την Ακτή Καλαμίτσας επισκέφθηκε την Πέμπτη 14-4-22 ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες που εκτελούν συνεργεία του Δήμου, για τη βελτίωση της «άθλιας», όπως την χαρακτήρισε κατάσταση της Ακτής.

Ο Δήμαρχος, με τη ευκαιρία, προχώρησε σε δηλώσεις, σχετικές με την πρόταση συνεκμετάλλευσης της Ακτής με την ΕΤΑΔ, η οποία εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ενώ απάντησε και σε απόψεις που εκφράζουν πλευρές της αντιπολίτευσης στον Δήμο.

«Πρόκειται για μια υπόθεση, που ταλανίζει την κοινωνία της Καβάλας από το 2015 και που φτάνει στο τέλος της», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να παρέμβει άμεσα και να αναιρέσει την απαράδεκτη κατάσταση των εγκαταστάσεων της ακτής, ώστε οι δημότες και οι επισκέπτες της Καβάλας να μπορέσουν με ασφάλεια και δωρεάν να απολαμβάνουν τα μπάνια τους.

Αφού υπενθύμισε ότι η ΕΤΑΔ δεν παραχωρεί κανένα περιουσιακό στοιχείο της δίχως οικονομικό αντάλλαγμα, ούτε καν στον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, ανέφερε πως η πρόταση για συνεκμετάλλευση προβλέπει:

  • Παραχώρηση για 20 έτη με δικαίωμα άλλων 10 ετών,
  • Μοίρασμα των εσόδων 50%-50%, με ελάχιστη καταβολή εκ μέρους του Δήμου του ποσού των 25.000 ετησίως για τα πρώτα τρία χρόνια και των 50.000 ετησίων για τα επόμενα.

«Το ποσόν δεν είναι μεγάλο», είπε. «Ακόμη κι αν χρειαστεί να βάλει ο Δήμος κι από τα ταμεία του, δεν πειράζει, δεδομένου ότι η Ακτή θα αξιοποιηθεί προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι, με την υπάρχουσα ακρίβεια στα καύσιμα έχουν την ανάγκη μιας πλαζ μέσα στην πόλη».

Γνωστοποίησε ότι δόθηκε για επικαιροποίηση ακτομηχανική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε επί αντιδημαρχίας του, αλλά έμεινε αναξιοποίητη από την προηγούμενη διοίκηση. Σκοπός της μελέτης είναι η εξεύρεση λύσης στο φαινόμενο της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων άμμου -κατά τους χειμερινούς μήνες- από τα θαλάσσια ρεύματα στην ανατολική πλευρά της ακτής. Εξαιτίας του φαινομένου, ο Δήμος, με μηχανήματα, κάθε χρόνο, υποχρεώνεται να επαναφέρει την άμμο, γεγονός που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.

Στη συνέχεια, το έργο που θα προταθεί από τη μελέτη θα προωθηθεί προς ένταξη στα προγράμματα για την προστασία των ακτών του νέου ΕΣΠΑ. Εξάλλου, άρχισαν να εκπονούνται τα προσχέδια μελετών για την πλήρη αξιοποίηση της Ακτής.

Επίσης, σε δεύτερη φάση, θα διερευνηθεί το μέλλον των καταστημάτων που ανήκουν στα Δημόσια Κτήματα και βρίσκονται στα ανατολικά της ακτής.

Απαντώντας στους επικριτές της διοίκησης για τον τρόπο που «πέρασε» το θέμα της συνεκμετάλλευσης, εξήγησε:

«Επειδή περίμενα ότι η πρόταση δεν θα περνούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο, την πέρασα από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία η διοίκηση έχει πλειοψηφία, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Πρόσφατα τα μέλη ενός τμήματος του ΣτΕ απεφάνθησαν κατά πλειοψηφία ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση της Κυβέρνησης που δίνει πλειοψηφία στις διοικήσεις των Δήμων στις Οικονομικές Επιτροπές.

Η απόφαση αυτή έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και μέχρι τελικής αποφάσεως ισχύει ό,τι ίσχυε. Απευθύνομαι ακόμη και σε αυτούς που απειλούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ισχυριζόμενοι ότι θα έχουν επιπτώσεις. Καμία επίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού όλα γίνονται σύμφωνα με τον νόμο».

Και κατέληξε: «Ας βγουν να πουν στους Καβαλιώτες και στους επισκέπτες που βλέπουν αυτό το χάλι ότι δεν θέλουν την Καλαμίτσα, ότι θεωρούν πως οι 50.000 είναι μεγάλο ποσό κι ότι έχουν καλύτερη πρόταση. Καταλαβαίνω ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές τα πράγματα θα χειροτερεύουν και ότι θα υπάρχουν υπερβολές».

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Προτάσεις αξιοποίησης των καπναποθηκών από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καβάλας (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΠΕ Καβάλας και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΔΙΠΑΕ