Dark Mode Light Mode

Αύξηση επισκεπτών και κολυμβητών στην Καλαμίτσα

Ο Σπύρος Σταμάτης έδωσε στην Πρωινή μια αισιόδοξη συνέντευξη.

Για την κολύμβηση, ειδικά τη Χειμερινή. Για την Καλαμίτσα. Έκανε απολογισμό του Χειμώνα με επιπλέον στοιχεία από την αλλαγή της κατάστασης λόγω της βελτίωσης του καιρού. Ο Σπύρος Σταμάτης είναι πρόεδρος του δραστήριου συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Καλαμίτσας.

Η συνέντευξη

Ερ: Ο κόσμος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα (1/4), εμφανίστηκε περισσότερος στην Καλαμίτσα;

Απ: Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν έχουμε αύξηση της προσέλευσης του κόσμου. Εκτός τους χειμερινούς κολυμβητές άρχισαν να εμφανίζονται άνθρωποι λίγο πιο θαρραλέοι από τους υπόλοιπους. Ανεβαίνει σταδιακά συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στην παραλία. Αυτό είναι ευχάριστο. Να βλέπουμε κόσμο, καινούργιους ανθρώπους να έρχονται.

Ερ: Σίγουρα παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες.

Απ: Φυσικά. Οι καιρικές συνθήκες βοηθάνε πάρα πολύ. Ήδη η θερμοκρασία της θάλασσας αυτήν τη στιγμή είναι περίπου στους 16,5 βαθμούς. Αρκετά καλή θερμοκρασία. Σ’ αυτό το γεγονός έπαιξε ρόλο ότι δεν είχαμε έντονο χειμώνα με αποτέλεσμα να κρατηθεί όλο το διάστημα και στους χειμερινούς μήνες, η θερμοκρασία της θάλασσας σε πολύ καλά επίπεδα. Μη πέφτοντας κάτω από τους 13 βαθμούς κελσίου.

Ερ: Η θάλασσα είναι καθαρή;

Απ: Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι συνεχόμενα καθαρή. Η θάλασσα επηρεάζεται από τους νοτιάδες. Όταν έχουμε έντονους νοτιάδες, η θάλασσα θολώνει αμέσως. Μόλις γυρίζει στο βοριαδάκι, τα νερά γίνονται κρυστάλλινα. Όταν λέμε με τους νοτιάδες θολώνει η θάλασσα, εννοώ το ανακάτεμα που κάνει από κάτω και σηκώνεται η άμμος. Σε γενικές γραμμές είναι πάρα πολύ καλή η θάλασσα.

Ερ: Γενικά μας λέτε ότι στους χειμωνιάτικους μήνες φέτος είχατε περισσότερους χειμερινούς στην Καλαμίτσα.

Απ: Ναι, αυτό είναι σίγουρο. Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια συνεχή αύξηση των ατόμων που προέρχονται στην παραλία. Έρχονται συνεχώς καινούργια άτομα που δε βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι ευχάριστο να βλέπουμε καινούργια μέλη.

Ερ: Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 1 Απριλίου, είδατε και αυτούς που επηρεάστηκαν από τη βελτίωση του καιρού;

Απ: Ναι, φυσικά. Ήταν αισθητό αυτό για μας. Είδαμε να έρχεται καινούργιος κόσμος και να κολυμπάει ενώ αυτούς δεν τους βλέπαμε πριν. Σίγουρα οι καιρικές συνθήκες, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τον κόσμο να βγει έξω και να έρθει στη θάλασσα. Να περπατήσει, να κολυμπήσει και αυτό είναι ευχάριστο για μας.

Ερ: Η Καλαμίτσα με τα γνωστά της θέματα, σε τι κατάσταση είναι σήμερα;

Απ: Είναι ευχάριστο να βλέπουμε οποιοδήποτε έργο να γίνεται στην Καλαμίτσα. Βλέπουμε ότι προχωράει η αποκατάσταση στα μπετά που κινδύνευαν να πέσουν  στα κεφάλια του κόσμου που περπατούσε. Αναφέρομαι στα κτίσματα κυρίως και όχι μόνο στην είσοδο. Έχει προχωρήσει πάρα πολύ το έργο αποκατάστασης και φυσικά αυτό ομορφαίνει και όλο το τοπίο εκεί πέρα. Η εικόνα ήταν πολύ άσχημη με αυτά τα μπετά που είχαν αρχίσει να φθείρονται και να αποκαλύπτονται τα σίδερα μέσα από τις κολώνες!

Ερ: Αυτό το έργο θα προχωρήσει και στις καμπίνες; Μήπως μάθατε κάτι;

Απ: Μάθαμε ότι θα προχωρήσει και στις καμπίνες. Τώρα περιμένουμε να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα αν αναλάβει ο Δήμος όλη την Καλαμίτσα. Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από τον δήμαρχο και κάποια στιγμή πιστεύω να περάσει οριστικά στα χέρια του Δήμου, για να μπορέσει να το αξιοποιήσει όπως είναι σωστό. Πραγματικά η Καλαμίτσα είναι στολίδι για την πόλη μας.  Πόσες πόλεις μέσα στην Ελλάδα έχουν μια τέτοια όμορφη ακτή; Πρέπει να ξαναποκτήσει την αξία που της αρμόζει.

Ερ: Αυτοί που έρχονται τον χειμώνα αλλά και τώρα που ο καιρός είναι καλύτερος, είναι Έλληνες, είναι αλλοδαποί, είναι Βαλκάνιοι;

Απ: Οι περισσότεροι είναι Έλληνες κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Όσο φτιάχνει ο καιρός αρχίζουν και εμφανίζονται Βαλκάνιοι αλλά και από διάφορες άλλες χώρες. Τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται και τουρίστες αφού ο καιρός είναι πολύ καλός.

Προηγούμενο άρθρο

Περίπου 200 αιτήσεις για το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο

Επόμενο άρθρο

Η περίοδος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται να τελειώνει νωρίς! (συνέντευξη Φώτη Πούλου)