Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο μαύρος χοίρος έτρεφε όλο το χρόνο με το πολύτιμο κρέας του πολλές οικογένειες στη περιοχή της Δράμας, ήταν οικόσιτο ζώο μια και αποτελούσε σημαντικό κεφάλαιο της οικιακής οικονομίας αφού τα προϊόντα του αποτελούσαν πολύτιμο απόθεμα για όλο το χρόνο.
Έσφαζαν τα ζώα συνήθως πριν τα Χριστούγεννα ή τις Απόκριες και μετά άρχιζε η προετοιμασία των κρεάτων (πάστωμα για το κρέας και διατήρηση με το λίπος του μέσα σε πήλινα σκεύη) και των λουκάνικων που γεμίζονταν και καπνίζονταν στο τζάκι.
Ο μαύρος χοίρος εξαφανίστηκε σχεδόν απότομα στα μέσα της δεκαετίας του ’60, θύμα κι αυτός της μετανάστευσης που ερήμωσε την ελληνική ύπαιθρο. Το 2016 ο Θεόδωρος και ο Νίκος Μήλιος στη Πετρούσα της Δράμας, εμπλούτισαν τη μονάδα τους με τον ελληνικό εγχώριο μαύρο χοίρο που στην περιοχή αυτή η εμφάνιση του ανάγεται από αρχαιοτάτων χρόνων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, βρέθηκαν οστά από οικόσιτο μαύρο χοίρο σε οικισμό των Σιταγρών Δράμας, πιθανολογείται δε πως ήταν το πρώτο εκτρεφόμενο γουρούνι της Ευρώπης!
Σήμερα την μονάδα εκτροφής των μαύρων χοίρων της οικογένειας Μήλιου φιλοξενούνται στην μια πτέρυγα πενήντα χοιρομητέρες που μεγαλώνουν τα μικρά τους ενώ στην άλλη στεγάζονται τα υπόλοιπα ζώα που ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα 250. Για τη διατροφή των ζώων χρησιμοποιούνται σιτηρά, ηλιάλευρα, τριφύλλι και γλιστρίδες, ενώ αποφεύγονται οι μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Διατροφική αξία:
Ο μαύρος χοίρος έχει ελαφρώς πιο κόκκινο κρέας από τα υπόλοιπα χοιρινά και είναι πιο χυμώδες. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, περιέχει έως και 50% μονοακόρεστα λιπαρά (ω3 και ω6 λιπαρά οξέα), που είναι από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη. Επίσης είναι πλούσιο σε σίδηρο, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία αλλά και μέταλλα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό.
Δοκιμάσαμε το μπριζολάκι και το λουκάνικο του μαύρου χοίρου:
Αν θέλετε να διευρύνετε τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες με κάτι καινούργιο τότε αξίζει να δοκιμάσετε το κρέας και το λουκάνικο μαύρου χοίρου από τη Φάρμα Μήλιου στη Πετρούσα της Δράμας. Το κόκκινο κρέας του με την υψηλή διατροφική του αξία έχει ελαφρώς περισσότερο λίπος και είναι πιο “χυμώδες” από τα υπόλοιπα χοιρινά κρέατα. Όταν ψηθεί σου προσφέρει μια ευχάριστη τρυφερότητα και μια βαθιά νοστιμιά που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Όσο για το λουκάνικο μαύρου χοίρου πάθαμε τη πλάκα μας από τη μεστή και dirty νοστιμιά του.
Διάθεση των προϊόντων:
Στο Κρεοπωλείο της οικογένειας Μήλιου στο χωριό της Πετρούσας (τηλ: 25220-41262, 6932758236) διατίθεται το κρέας του μαύρου χοίρου και σε παρασκευές δικές τους όπως σουβλάκια, τηγανιά μπιφτέκια, σουτζουκάκια, ρολό και λουκάνικα. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη κρεοπωλείο στην τουριστική παραλία του Οφρυνίου Καβάλας όπου θα βρείτε όλη τη γκάμα των προϊόντων (κ Νίκος 25940-31678, κιν: 69321595860).