Dark Mode Light Mode

Χαράλαμπος Χρυσανίδης: Ανακοίνωση υποψηφιότητας και διακήρυξη βασικών αρχών

Σας καλωσορίζω, σας εύχομαι καλή χρονιά και σας ευχαριστώ θερμά που με τιμάτε με την παρουσία σας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να σας γνωστοποιήσω και επίσημα την απόφασή μου να ηγηθώ ενός ανεξάρτητου συνδυασμού, ο οποίος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεκδικήσει τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

Για όσους δεν με γνωρίζουν, γεννήθηκα το 1953 στη Φωλιά, ένα μικρό χωριό του Δήμου Παγγαίου, από γονείς αγρότες. Σε ηλικία 7 ετών εγκαταστάθηκα στην Καβάλα και εδώ πέρασα τα μαθητικά και γυμνασιακά μου χρόνια.

Μετά τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης και την στρατιωτική μου θητεία σε Ελλάδα και Κύπρο, επέστρεψα στην Καβάλα. Από το 1977, ασκώ το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Ασχολούμαι  κυρίως με τη μελέτη ιδιωτικών έργων, την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων, τις επενδύσεις ακινήτων και το εμπόριο δομικών και μονωτικών υλικών.

Είμαι παντρεμένος με την Καβαλιώτισσα νομικό Φωτεινή Αβραμίδου και έχουμε ένα γιο, τον Νίκο, ο οποίος ασχολείται με τη συμβουλευτική επιχειρήσεων και τον τουρισμό. Προσφάτως, αποκτήσαμε και εγγόνι. Από το 2003 έως και το 2010, είχα την τιμή να υπηρετήσω την τοπική αυτοδιοίκηση από τη θέση του δημάρχου στον πρώην Δήμο Ελευθερών, τμήμα του σημερινού Δήμου Παγγαίου.

Τα σημαντικά έργα υποδομής που σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια της οκταετούς θητείας μου, αποτέλεσαν ισχυρό θεμέλιο της ανάπτυξης της περιοχής. Μιας περιοχής η οποία μέχρι και σήμερα -κατά γενική ομολογία- απολαμβάνει τους καρπούς της προσπάθειας εμού και των τότε συνεργατών μου, με συνεχείς επενδύσεις και εντυπωσιακή επισκεψιμότητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως και τις προηγούμενες φορές που αναμείχθηκα στα κοινά, έτσι και τώρα, το ένα και μοναδικό μου κίνητρο είναι η θέληση για έργο και προσφορά. Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε ατέρμονες συζητήσεις επί των πεπραγμένων των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου. Δεν μηδενίζω το έργο κανενός εκ των προηγούμενων δημάρχων. Αναγνωρίζω ότι οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους προσέφεραν το καλύτερο δυνατό, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε εποχής.

Είναι όμως διαπίστωση όλων μας, ότι στο Δήμο Καβάλας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που απαιτούν επιτέλους λύσεις. Κάποια απ’ αυτά τα προβλήματα έρχονται από το μακρινό παρελθόν και άλλα δημιουργήθηκαν από τις συνθήκες των τελευταίων ετών. Το κοινό τους όμως γνώρισμα, είναι ότι κάνουν τη ζωή των δημοτών αλλά και των επισκεπτών ιδιαίτερα δύσκολη και κρατούν την Καβάλα «αιχμάλωτη» σε καταστάσεις που σίγουρα δεν της αρμόζουν.

Τους επόμενους μήνες, εγώ και οι συνεργάτες μου θα έχουμε τον χρόνο να σας παρουσιάσουμε με λεπτομέρειες το σχέδιό μας για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Επιτρέψτε μου όμως σήμερα να αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια εξ’ αυτών και στο πώς σκοπεύουμε να τα αντιμετωπίσουμε:

  1. ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

Η Καβάλα είναι η μοναδική ίσως πόλη χωρίς σχέδιο πόλης. Μετά από προσπάθειες για νέο σχέδιο το 1989 και το 1998, οι οποίες έπεσαν στο κενό λόγω προσφυγών, ουσιαστικά σήμερα ισχύει στον κεντρικό πυρήνα το σχέδιο του 1980 (ως αναθεώρηση του σχεδίου του 1939) ενώ στο λεγόμενο περίγραμμα το σχέδιο του 1985 (ως επέκταση του σχεδίου του 1980). Το 2013, δημιουργήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με σκοπό να επιλύσει τα προβλήματα των προηγούμενων σχεδίων. Σήμερα, η υπηρεσία της Πολεοδομίας, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω, κάτι το οποίο έχει φυσικά δυσμενείς επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον και γενικά στην προοπτική ανάπτυξης της πόλης μας.

Με την ανάληψη της διοίκησης, ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία έγκρισης ενός νέου σχεδίου πόλης που θα διαμορφώσει μια κατάσταση πολύ καλύτερη της σημερινής. Με επεκτάσεις που θα στοχεύουν στο μέλλον όπου αυτό είναι εφικτό, με δημιουργία τράπεζας γης για την ανταλλαγή θιγόμενων ιδιοκτησιών, με διανοίξεις οδών όπου απαιτείται ώστε να λύσουμε κυκλοφοριακά ζητήματα και να δημιουργήσουμε νέους χώρους πρασίνου. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι προηγούμενες διοικήσεις αδράνησαν. Εμείς όμως θα επιμείνουμε και θα το τολμήσουμε.

  1. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Όσες και όσοι ζούμε, εργαζόμαστε, κινούμαστε στην πόλη της Καβάλας και στους γύρω οικισμούς, γνωρίζουμε καλά τα κυκλοφοριακά προβλήματα και την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Δυστυχώς, και στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές, έχουμε μετατρέψει όλους τους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε πάρκινγκ. Αυτό υποβαθμίζει δραματικά την ποιότητα ζωής όλων μας, οδηγών και πεζών, και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων, των γονιών που θέλουν να κινηθούν με το καρότσι και των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

  • Σκοπεύουμε να κινηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία υπόγειων ή πολυόροφων πάρκινγκ σε δημοτικά οικόπεδα, π.χ. στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, στην οδό Μακαρίου πίσω από το δημαρχείο και στην κεντρική πλατεία με την ευκαιρία της ανάπλασης.
  • Προχωράμε στη δημιουργία κυκλικών κόμβων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, σε σημεία που ήδη έχουμε εντοπίσει.
  • Επιδιώκουμε αποτελεσματική συνεργασία με τις αστικές συγκοινωνίες αλλά και τους οδηγούς ταξί ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο από τα οχήματα ΙΧ.
  • Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τον ρόλο της δημοτικής αστυνομίας, ώστε να μην είναι απλά ένας εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά ένα χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο, την εφαρμογή των μέτρων και εν τέλει τη διευκόλυνση οδηγών και πεζών.
  • Δίνουμε προτεραιότητα στην υλοποίηση της περιμετρικής οδού, έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του κέντρου.
  1. ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΤΗ

Στο Περιγιάλι προχωράμε άμεσα στα έργα υποδομής που τόσο πολύ έχει ανάγκη η περιοχή. Δεν αρκούμαστε μόνο σε σποραδικές διανοίξεις δρόμων, αλλά εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατασκευή δικτύων ύδρευσης, ομβρίων, αποχέτευσης, δρόμων και πεζοδρομίων.

Τα συγκεκριμένα έργα σκοπεύουμε να τα χρηματοδοτήσουμε από τα δημοτικά έσοδα αλλά και από την εισφορά σε χρήμα ιδιοκτητών ακινήτων που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να ωφεληθούν. Αξιοποιούμε τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα προς όφελος των δημοτών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η ακτή του Περιγιαλίου μαζί με την Άσπρη Άμμο, από υποβαθμισμένες περιοχές της Καβάλας, ξαναγίνονται τόποι ζωντάνιας και αναψυχής, έτσι όπως τις θυμόμαστε οι μεγαλύτεροι.

  1. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΑ)

Η Χερσόνησος της Παλιάς Πόλης, της Παναγίας όπως την ξέρουμε όλοι, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Με σπάνια ομορφιά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά τα δικά της -ουκ ολίγα-προβλήματα.  Στόχος μας είναι να λάβουμε υπόψιν όλα τα δεδομένα και τις υπάρχουσες μελέτες και προτάσεις. Να ακούσουμε τους κατοίκους και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται. Να μελετήσουμε σε βάθος τα προβλήματα και να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε πιθανής λύσης, είτε αυτή λέγεται περιμετρικός δρόμος, ανελκυστήρας, κυλιόμενες σκάλες, τελεφερίκ ή ηλεκτρικά ταξί.

Σε όποια επιλογή κι αν καταλήξουμε, θα έχει τις συνέπειές της, θετικές και αρνητικές. Σίγουρα όμως η υφιστάμενη κατάσταση με το τρενάκι, ενώ αρχικά υπήρξε ελπιδοφόρα, σήμερα βλέπουμε ότι περισσότερο δημιουργεί προβλήματα παρά τα επιλύει.

5 .ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ – ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης μας, που χρόνο με τον χρόνο τυλίγεται με μαύρα πανιά και πλέγματα, «διακοσμείται» με επιγραφές «ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ», γκρεμίζεται, απαξιώνεται, χάνεται για πάντα.

Δεν νομίζω κάποια από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να αισθάνεται υπερήφανη γι’ αυτή την ολέθρια πορεία που οδηγεί τον ιστορικό μας πλούτο με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Βλέπουμε πια στην πλειονότητα των ξένων χωρών, ότι οι πόλεις διατηρούν στα ιστορικά κτήριά τους το εξωτερικό περίβλημα, αλλά εσωτερικά επιτρέπουν πληθώρα παρεμβάσεων και χρήσεων. Αντίθετα εδώ, με την ισχύουσα νομοθεσία και τους αυστηρούς και συχνά ανεφάρμοστους όρους που αυτή επιβάλλει, η αξιοποίησή τους από ιδιοκτήτες και επενδυτές γίνεται ασύμφορη.

Έχουμε στην πόλη μας παραδείγματα κτηρίων που αξιοποιήθηκαν και είναι πια ενεργά κύτταρα της κοινωνίας και της οικονομίας. Έχουμε όμως και πάρα πολλά παραδείγματα πρώην διατηρητέων τα οποία είναι μισογκρεμισμένα, παρατημένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των βανδαλισμών. Όσο εμείς καθυστερούμε, τόσο αυτά οδεύουν προς την οριστική εγκατάλειψη και καταστροφή.

Ως διοίκηση του δήμου, μπαίνουμε μπροστά και συνεργαζόμαστε με τους ιδιοκτήτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αλλάξει η νομοθεσία και να αξιοποιηθούν το συντομότερο όσα από αυτά μπορούν ακόμη να διασωθούν.

Για τα διατηρητέα τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν, θα αναλάβει ο Δήμος Καβάλας την αποκατάσταση και ανακαίνισή τους με δικά του έξοδα, αλλά και την εκμετάλλευσή τους μέχρι αποσβέσεως των δαπανών. Το είδος της εκμετάλλευσης θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως θα αποφασίσει και για τη χρήση των διατηρητέων που ανήκουν στο δήμο.

Για όσα διατηρητέα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την κατεδάφισή τους με την αποζημίωση των ιδιοκτητών σε χρήμα ή κάποιο άλλο ακίνητο από την τράπεζα γης. Έτσι, παύουν να είναι μια εστία μόλυνσης και κινδύνου μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα εξοικονομούμε χώρο για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης και φυσικά πρασίνου.

6.ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Άλλη μια προβληματική κατάσταση στην πόλη μας που εξελίσσεται σε χρόνια. Τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή η θέση και ο όγκος του κτηρίου, ο ελάχιστος ακάλυπτος περιβάλλων χώρος και το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αντικειμενικά δυσκολεύουν τη χρήση του ως ξενοδοχείο.

Η δική μας πρόταση, αφού ελεγχθεί πρώτα η στατική επάρκεια του κτηρίου και αφού γίνουν οι ενδεχόμενες ενισχύσεις με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος κατοικιών, με κοινωνικό προσανατολισμό.

Προτεραιότητα στη μίσθωση των διαμερισμάτων θα έχουν τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Το ενοίκιο σε κάθε περίπτωση θα είναι χαμηλό, αλλά με τη γέννηση κάθε παιδιού θα μειώνεται επιπλέον, κατά ένα γενναίο ποσοστό. Μετά το τρίτο παιδί η οικογένεια θα διαμένει δωρεάν, είτε εφ’όρου ζωής, είτε μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών. Με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε τους νέους και συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην υπογεννητικότητα που μαστίζει την Καβάλα και τη χώρα μας.

Κάποια από τα διαμερίσματα των πρώτων ορόφων θα διατίθενται έναντι χαμηλού τιμήματος, είτε σε συνοδούς ασθενών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ή σε άλλα ιδρύματα και είναι ανάγκη να διανυκτερεύσουν στην πόλη μας, είτε προσωρινά σε γιατρούς, νοσηλευτές, νηπιαγωγούς και δασκάλους οι οποίοι, όπως γνωρίζουμε πολλές φορές αδυνατούν να βρούνε στέγη σε τουριστικές περιοχές σαν τη δική μας, λόγω της «έκρηξης» των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Επίσης, κάποια απ’ αυτά θα μπορούν να προσφέρουν στέγη -εννοείται δωρεάν- σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.

Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις των μαγειρείων με την κατάλληλη διαρρύθμιση και οργάνωση θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή γευμάτων για ευπαθείς ομάδες, όποτε παρουσιάζεται ανάγκη.

Πιστεύει κανένας ότι σε μια τέτοια πρόταση, με τόσο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, θα τολμήσει να φέρει αντίρρηση το Υπουργείο Υγείας που κατέχει περίπου το 20% της ιδιοκτησίας;  Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι θα δεχτεί ακόμη και να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των δαπανών που θα απαιτηθούν και ως δήμαρχος αυτό θα επιδιώξω.

  1. ΠΕΣΜΕΝΗ ΓΕΦΥΡΑ – ΚΑΡΝΑΓΙΟ

Από τις πιο πρόσφατες πληγές της πόλης μας, η πεσμένη γέφυρα, δεν μπορεί να αποκοπεί από την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου και της ευρύτερης περιοχής. Με την ανάληψη της διοίκησης, ενημερωνόμαστε ξεκάθαρα για τις προθέσεις της πολιτείας σχετικά με την χρηματοδότηση της ανακατασκευής της.

Πιέζουμε ασφυκτικά να δοθεί μια οριστική λύση το συντομότερο, καθώς η σημερινή εικόνα ντροπιάζει την πόλη μας, και προχωράμε άμεσα στην ανάπλαση της γύρω περιοχής, γνωστής σε όλους μας ως «Καλαφατιά»,  για τη συντήρηση μικρών σκαφών με τον παραδοσιακό τρόπο.

Παράλληλα μελετούμε τη δυνατότητα μεταφοράς του Ναυτικού Μουσείου στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ενός πολύ σημαντικού μουσείου, που σήμερα λειτουργεί αναγκαστικά σε έναν όχι και τόσο ενδεδειγμένο χώρο.

  1. ΑΚΤΕΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ – ΜΠΑΤΗ – ΤΟΣΚΑ

Στην ακτή της Καλαμίτσας είναι γεγονός ότι η κατάσταση που επικρατεί δεν τιμά κανέναν από τους εμπλεκόμενους. Καθόμαστε στο τραπέζι με τον διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας αποφασισμένοι να βρούμε μια αμοιβαία συμφέρουσα λύση, ώστε η παραλία να αποκτήσει την παλιά της δόξα και να την απολαμβάνουν οι επισκέπτες της.

Όσον αφορά τις ακτές του Μπάτη και της Τόσκα, γινόμαστε εδώ και πολύ καιρό μάρτυρες συνεχών τροχαίων ατυχημάτων στα σημεία εισόδου-εξόδου. Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά με τους ιδιώτες διαχειριστές των ακτών αυτών για σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε η πρόσβαση σε αυτές να γίνεται πλέον με άνεση και ασφάλεια.

  1. ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Ένα από τα πιο προνομιούχα ακίνητα της περιοχής μας, ένα πραγματικό μπαλκόνι της Καβάλας με υπέροχη θέα στην πόλη, τη θάλασσα και τα απέναντι νησιά. Ανοίγουμε τον δρόμο για μια σοβαρή επένδυση με δύο πολύ βασικά βήματα:

  1. Προχωράμε σε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στατικής επάρκειας και
  2. Λύνουμε το πρόβλημα της πρόσβασης, είτε από τον υπάρχοντα κόμβο με τους φωτεινούς σηματοδότες, είτε μέσω της νοτιοανατολικής πλευράς του δρόμου που οδηγεί από τον Άγιο Λουκά στο νοσοκομείο

Ο Δήμος Καβάλας δεν είναι μόνο ο αστικός ιστός αλλά και οι οικισμοί. Δεν το αναφέρω απλά για τους τύπους, αλλά το εννοώ. Πέρα από τη διαχείριση της καθημερινότητας, υπάρχουν προβλήματα, τα γνωρίζουμε και είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε.

  1. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΛΗΟΥ

Προτεραιότητα μας είναι να λύσουμε το κυκλοφοριακό ζήτημα που απασχολεί τον οικισμό και τον εμποδίζει να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Ο διπλής κατεύθυνσης δρόμος είναι ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και λόγω των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Προχωράμε άμεσα στη διαμόρφωση της περιμετρικής οδού επάνω απ’ τον οικισμό έτσι ώστε ο υφιστάμενος δρόμος να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση από Νέα Ηρακλείτσα προς Καβάλα, μέχρι και την έξοδο από τον οικισμό. Στόχος μας είναι ο ο νέος παραλιακός μονόδρομος να είναι υψηλών προδιαγραφών, με ευρύχωρα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο και νησίδες στάθμευσης οχημάτων στις κατάλληλες θέσεις.

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψιν το ανάγλυφο του εδάφους και τις κυκλοφοριακές ανάγκες, μονοδρομούμε αναλόγως και τους κάθετους δρόμους, δίνοντας οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Παληού. Έτσι, μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις για τα  όμβρια και τους χώρους πρασίνου, ο οικισμός ξαναγίνεται ιδανικός τόπος μόνιμης και παραθεριστικής κατοικίας.

  1. ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ

Μέσα από στοχευμένες δράσεις σκοπεύουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του οικισμού, για να προσελκύσουμε και επενδυτές αλλά και περισσότερους επισκέπτες. Ενδεικτικά αναφέρω:

  1. Το Βιοτεχνικό πάρκο για την προσέλκυση κι άλλων αξιόλογων επενδύσεων.
  2. Το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» για τη διοργάνωση διεθνών εκθέσεων και συνεδρίων σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας.
  3. Την περαιτέρω ανάδειξη του παγκοσμίως γνωστού κουραμπιέ, καθώς και άλλων προϊόντων που παράγουν οι βιοτεχνίες της περιοχής.
  4. Την ένταξη του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου στο πλέγμα προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού, πεδίο στο οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Καβάλα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να κάνει κάποια βήματα.
  5. Την ανάδειξη του χωριού «Ακόντισμα», στο οποίο επίσης βλέπουμε μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, με εκδηλώσεις κυρίως συναυλιακού χαρακτήρα.
  6. Την ανάδειξη όλου του οικισμού ως ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Αγίου Βασιλείου της Καισάρειας, με την αναβίωση όλων των εθίμων που έφεραν και κρατούν ακόμη ζωντανά οι Καππαδόκες της περιοχής, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στον τουρισμό τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
  1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων έχουν τα δικά τους κοινά, σοβαρά προβλήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο, την ύδρευση, την άρδευση, τα Τενάγη, τις σχολικές μονάδες και τις λαϊκές αγορές.

Γι’ αυτόν τον λόγο ιδρύουμε ξεχωριστή αντιδημαρχία για την περιοχή αυτή, με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά και λύση στα μεγάλα προβλήματα που προανέφερα. Θα ήθελα για λίγο να σταθώ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας:

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων με την πλούσια ιστορία του είναι από το 2016 χαρακτηρισμένος ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Συγχαίρω όλους όσους συνέλαβαν την ιδέα και εργάστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σκληρά για την επιτυχία αυτή. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είναι βαρύ φορτίο για την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου. Πρέπει κάθε μέρα και κάθε ώρα να αποδεικνύουμε ότι δικαίως μας αποδόθηκε, να διατηρούμε τις εγκαταστάσεις και τις παροχές μας, στο υψηλότερο επίπεδο, να παίρνουμε ώθηση από γεγονότα και φράσεις που έχουν μείνει στην παγκόσμια ιστορία και να δημιουργούμε αξία. Ποιος δεν γνωρίζει άλλωστε σήμερα την ιστορική μάχη των Φιλίππων ή τη φράση «Οψόμεθα εις Φιλίππους»;

Η περιοχή έχει φυσικά ιδιαίτερη σημασία και για τους Χριστιανούς, ορθόδοξους και μη. Το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου, η διάδοση του Ευαγγελίου και η βάπτιση της πρώτης ευρωπαίας Χριστιανής, της Λυδίας, αποτελούν κορυφαία ιστορικά γεγονότα με διεθνή απήχηση. Χρόνια πριν, ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, οραματίστηκε έναν διαθρησκευτικό χώρο και δημιούργησε στη Λυδία ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Κτήριο το οποίο είχα την τιμή να κατασκευάσω εγώ ο ίδιος ως εργολάβος. Εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κι όμως έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί από ελάχιστα έως καθόλου. Δεν είναι άδικο ένα τέτοιο έργο να έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και να ρημάζει;

Πιστεύουμε ακράδαντα πως με μπροστάρη το δήμο και με ειλικρινή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η συγκεκριμένη περιοχή με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα, αν συνυπολογίσουμε και τα λασπόλουτρα των Κρηνίδων των οποίων τη λειτουργία σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε χρονικά, μπορεί να γίνει ένας τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο.

  1. ΜΙΚΡΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Εκτός από τους μεγαλύτερους οικισμούς Αμυγδαλεώνα, Κρυονέρι, Ζυγός, Νέο Ζυγός και Κρηνίδες, έχουμε και τους μικρότερους οικισμούς μας, δυτικά και ανατολικά. Φίλιπποι, Λυδία, Πολύστυλο, Δάτο, Βουνοχώρι, Λιμνιά, Κορυφές, Παλαιά Καβάλα, Πολύνερο, Λυκόστομο, Χαλκερό, Λεύκη.  Το μέγεθος των οικισμών αυτών δεν παίζει για μας κανένα ρόλο. Αξίζουν την προσοχή και τη φροντίδα μας, αντί για την εγκατάλειψη και την απομόνωση. Όπως σας είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, σ’ ένα μικρό χωριό γεννήθηκα κι εγώ. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα της καθημερινότητας, χειμώνα και καλοκαίρι.

Θέλω οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές να είναι βέβαιοι ότι όταν γίνουμε διοίκηση του Δήμου, θα είμαστε σε κάθε πρόβλημα δίπλα τους. Στόχος μας είναι να προνοούμε και να προλαμβάνουμε καταστάσεις αντί να τρέχουμε να τις θεραπεύσουμε εκ των υστέρων. Και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, θα ενεργοποιήσουμε την δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για διαχείριση μικρών χρηματικών ποσών από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα όσο πιο άμεσα γίνεται.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα για τα οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα οργανώσουμε συναντήσεις και θα αναλύσουμε διεξοδικά, όπως είναι:

  • Η εύρυθμη λειτουργία και ορθή οικονομική διαχείριση σε όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου.
  • Οι συντηρήσεις των σχολικών εγκαταστάσεων.
  • Οι συντηρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ανοιχτού κολυμβητηρίου, του οποίου η θλιβερή εικόνα μας πληγώνει εδώ και τόσα χρόνια.
  • Οι δομές κοινωνικής πρόνοιας.
  • Η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα.
  • Οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων.
  • Η στοχευμένη -και όχι άσκοπη- τουριστική προβολή.

Ένα είναι το σίγουρο. Ότι για να διαχειριστούμε τα παραπάνω προβλήματα και θέματα απαιτείται η εκλογή άξιων ανθρώπων που θα αναλάβουν και την ευθύνη για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει. Όχι με ατέλειωτες μελέτες, παχιά λόγια και κούφιες υποσχέσεις. Αλλά με ΕΡΓΑ.

  • Συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με τα υπουργεία, τους βουλευτές του νομού και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προώθηση των παρεμβάσεών μας.
  • Συνεργαζόμαστε με την Μητρόπολη για όλα τα θέματα θρησκευτικού περιεχομένου.
  • Συνεργαζόμαστε στενά με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πάντα με καλή πίστη και πειστικά επιχειρήματα, ώστε να προσπεράσουμε τα εμπόδια που ενδέχεται να παρουσιαστούν λόγω της περίπλοκης σε αρκετές περιπτώσεις νομοθεσίας. Και φυσικά συνδράμουμε στο έργο της με όποια μέσα μπορούμε.
  • Συνεργαζόμαστε με τη Δασική Υπηρεσία με στόχο πάντα «να μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος».
  • Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια ΑΜΘ και το χωρικό αντιπεριφερειάρχη για όλες τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν έργα της περιοχής μας. Δεν σκοπεύουμε να αναλωθούμε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων για το αν τα έργα είναι δικά τους ή δικά μας. Τα έργα είναι για όλους μας.

Προχωράμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να νικήσουμε τον χρόνο και την γραφειοκρατία.  Όσοι και όσες συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα, έχουμε τη διαδρομή μας, τα πολιτικά μας «πιστεύω», τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές μας. Κατανοητό και σεβαστό. Για το Δήμο Καβάλας, όλα αυτά μπαίνουν στην άκρη.

Μας συνδέει η ΔΕΣΜΕΥΣΗ να αφήσουμε πίσω μας ένα αξιόλογο ΕΡΓΟ, για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι και εμείς, αλλά κυρίως οι συμπολίτες μας που θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους.

Θέλω στο τέλος της θητείας μας να είμαστε υπερήφανοι και για ένα ακόμη πράγμα: Ότι δεν αφήνουμε κανένα ίχνος λεκέ κακοδιαχείρισης, σπατάλης, κατάχρησης ή παράνομου πλουτισμού. Σε αυτό το θέμα θα είμαι απόλυτος, όπως απόλυτος υπήρξα και στη διάρκεια της θητείας μου στον πρώην Δήμο Ελευθερών.

Για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου και στα οικονομικά, εφαρμόζουμε τα παρακάτω:

  1. Για όλα τα εντάλματα πληρωμής θα ενημερώνεται η αντιπολίτευση και θα υπογράφει ένας εκπρόσωπός της ότι «έλαβε γνώση», αφού κάνει φυσικά τον απαραίτητο έλεγχο.
  2. Θα συνεχίσουν να γίνονται απευθείας αναθέσεις μικρών έργων ή προμηθειών μέχρι κάποιο ποσό, όπως ορίζει η νομοθεσία, γιατί είναι ο πιο σύντομος δρόμος από άποψη γραφειοκρατίας. Θα επιδιώκεται η πλέον συμφέρουσα τιμή για το δήμο και η επιλογή θα γίνεται από λίστα ενδιαφερομένων. Υπεύθυνη για την επιλογή θα είναι ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και μέλος της αντιπολίτευσης.
  3. Θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις τεχνιτών διάφορων ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ και μέσα από τα έργα αυτεπιστασίας θα δώσουμε έτσι άμεσες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ευκαιρίες απασχόλησης στο ντόπιο εργατοτεχνικό δυναμικό.

Σε όλη τη ζωή και την πορεία μου ως τώρα, δούλεψα σκληρά, και σαν επαγγελματίας αλλά και σαν δήμαρχος τις δύο τετραετίες που οι δημότες του πρώην Δήμου Ελευθερών μου έδωσαν την εντολή. Έχω την ΓΝΩΣΗ. Έχω την ΕΜΠΕΙΡΙΑ.  Ξέρω από ΕΡΓΑ.

Και τα έργα τα οποία ολοκληρώθηκαν στη θητεία μου, με τη συνδρομή φυσικά αξιόλογων συνεργατών, δημοτικών υπαλλήλων, της τότε Νομαρχίας, των τοπικών βουλευτών και των υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι ακόμη εδώ.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη μας, σε περιοχές που όλοι μας επισκεπτόμαστε συχνά, και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όλη αυτή την αναγνώριση που εισπράττω καθημερινά από τον κόσμο, νιώθω την ανάγκη να την ανταποδώσω με ακόμη περισσότερα έργα και στο Δήμο της Καβάλας.

Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλω όλους δίπλα μου και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους που έχουν κάθε λόγο να είναι απογοητευμένοι από την πολιτική. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν είμαστε όλοι διεφθαρμένοι. Η αποχή θα βυθίσει ακόμη περισσότερο το Δήμο Καβάλας στα προβλήματά του.

Ελάτε κοντά μου για να φτιάξουμε μαζί κάτι καλύτερο. ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

 Σας ευχαριστώ.

Με τιμή,

Χαράλαμπος Ν. Χρυσανίδης

Καβάλα, 31/01/2023

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Εργαστήριο υψηλής γαστρονομίας για κάθε ενδιαφερόμενο από το Γιάννη Μαρινόπουλο (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τον απερχόμενο ΥΠΑΜ Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη