Οι σημαντικότατες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έκδοση πολεοδομικών αδειών οδήγησε τους επαγγελματίες του κλάδου της δόμησης να διαμαρτυρηθούν την Τρίτη στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, αναφορικά με τη λειτουργία της πολεοδομίας. Ένας εκ των πολιτών που μετείχε στη διαμαρτυρία ήταν και ο Δημήτρης Μπαταλογιάννης, ο οποίος από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ μας μίλησε σχετικά με τη διαμαρτυρία της ομάδας των επαγγελματιών. Διευκρίνισε ότι ο αντιπεριφερειάρχης αν και δεν είναι ο άμεσα αρμόδιος, ωστόσο υποσχέθηκε εντός της επόμενης εβδομάδας θα καλέσει τους τέσσερις δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας κι εκπρόσωπο του ΤΕΕ ΑΜ προκειμένου να δημιουργηθούν δύο ακόμη πολεοδομικές υπηρεσίες. Μία στο δήμο Παγγαίου και μία στο δήμο Θάσου.
Η ομάδα των μεσιτών, μηχανικών, εργολάβων προχώρησαν στη διαμαρτυρίας υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά, σημείωσε ο κ. Μπαταλογιάννης, χάνονται εκατομμύρια ευρώ από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος. Προσφάτως υπήρξε Ρώσος επενδυτής που επιθυμούσε να επενδύσει στη Νέα Πέραμο κατασκευάζοντας ξενοδοχειακή μονάδα, μαθαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται διάστημα 1,5 έτους για την έκδοση οικοδομικής άδειας, τρομοκρατήθηκε κι αποφάσισε να επενδύσει αλλού.
Ο επενδυτής σκόπευε να δαπανήσει ποσό επτά ή οκτώ εκατομμυρίων, αφού είχε εντοπίσει και παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Νέα Πέραμο, όταν όμως ρώτησε «πόσες ημέρες απαιτούνται για την έκδοση πολεοδομικής άδειας» κι έμαθε από τον μηχανικό ότι θα έπρεπε να περιμένει 1,5 έτος, ξέσπασε σε γέλια. «Είναι δυνατόν να θέλω να φέρω τα χρήματά μου στην Ελλάδα και να τα επενδύσω, αλλά θα πρέπει να περιμένω 1,5 χρόνο για να προχωρήσω; Είναι δυνατόν να ασχοληθώ σοβαρά μαζί σας;» ρώτησε έκπληκτος ο επενδυτής.
Δε χάνουμε απλά χρήματα, αλλά γινόμαστε ρεζίλι σε όλο τον κόσμο, παρατήρησε ο κ. Μπαταλογιάννης και συμπλήρωσε: «Κι όλα αυτά εξελίσσονται σε καιρό οικονομικής κρίσης που έχουμε ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Θα έπρεπε να είχαμε βάλει μυαλό μέχρι τώρα, να είχαμε κάνει τις προβλεπόμενες προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη υποδομή προκειμένου να δεχόμαστε επενδύσεις». Βάσει των απαντήσεων του περιφερειάρχη, ο αριθμός των μηχανικών στο δήμο Παγγαίου για παράδειγμα είναι επαρκέστατος, προκειμένου να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί μια νέα πολεοδομική υπηρεσία. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το δήμο Θάσου.
Ο καλλικρατικός νόμος προέβλεπε ότι η μεταφορά των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων από τις πρώην νομαρχίες στους μητροπολιτικούς δήμους θα ίσχυαν για ένα μόνο χρόνο. Στη συνέχεια, οι δήμοι όφειλαν να λάβουν πολιτικές αποφάσεις ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους πολεοδομικά τμήματα. Χρόνο με το χρόνο κι αφού δεν ίσχυσαν τα προβλεπόμενα, το πρόβλημα στην πολεοδομία Καβάλας πολλαπλασιάστηκε με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα. Οι συνθήκες των επαγγελματιών που εμπλέκονται με την οικοδομή έχουν φτάσει στο ναδίρ. Ενώ υπάρχουν οι προοπτικές και η ζήτηση, ενώ οι επαγγελματίες διατηρούν ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τα συνεργεία είναι πανέτοιμα να εργαστούν, τα πάντα σκοντάφτουν πάνω στη δυσλειτουργία της πολεοδομίας.
Η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο, σ’ ένα κράτος που έπαψε να λειτουργεί επειδή κάποιοι πολιτικοί παράγοντες αδιαφορούν, επεσήμανε ο Δημήτρης Μπαταλογιάννης. Επέρριψε ευθύνες στους ανύπαρκτους βουλευτές της Καβάλας, σε κάποιους δημάρχους που αποφεύγουν να λάβουν πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να επανέρθει η εύρυθμη λειτουργία, να δρομολογηθούν επενδύσεις, να εργαστούν οι επαγγελματίες κι επιτέλους να εισρεύσει χρήμα.
Μάλιστα, αυτές οι τραγικές συνθήκες σε επίπεδο έκδοσης πολεοδομικών αδειών σημειώνονται μόνο στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, αφού το αντίστοιχο διάστημα για τη Δράμα είναι μόλις 22 ημέρες, για τη Ξάνθη είναι 30 ημέρες και για τη Θεσσαλονίκη είναι 3 μήνες.
*