Dark Mode Light Mode
ΣΕΜΜΘ: Στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησης του brand «Ελληνικό Μάρμαρο»
Cherish: Ο Δήμος Καβάλας παρουσίασε τις «καλές πρακτικές» που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της ΑΜΘ (φωτογραφίες)
Πολύς κόσμος στο λιμάνι (φωτογραφίες)

Cherish: Ο Δήμος Καβάλας παρουσίασε τις «καλές πρακτικές» που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της ΑΜΘ (φωτογραφίες)

Δήμος Καβάλας / Cherish: Καβάλα διαδικτυακή συνάντηση – Αξιολόγηση “καλών πρακτικών”


Ο Δήμος Καβάλας διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση το διήμερο 1 & 2 Ιουλίου 2021, με στόχο να παρουσιάσει τις επιλεγμένες “καλές πρακτικές” που εφαρμόζονται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

️️1ο βραβείο της φωτογραφικής έκθεσης, «Καΐκι στο ηλιοβασίλεμα στη Θάσο», από τον Ευστράτιο Λάλες

Από μια πληθώρα καλών πρακτικών, τρεις επιλέχθηκαν ώστε να παρουσιαστούν στους υπόλοιπους εταίρους του έργου CHERISH, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μεθοδολογιών. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη πρακτική αφορούσε στη σήμανση των προϊόντων της λιμνοθάλασσας , επικεντρώνοντας στους συνδέσμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Η δεύτερη πρακτική σχετίζονταν με μια πρωτοβουλία που συνδυάζει την οικολογία και την αλίευση και τόνισε τις σχέσεις της εκπαίδευσης και το αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο. Η τρίτη πρακτική αναφέρθηκε στην ισχυρή σχέση και στο διάλογο των αλιέων και των ανθρώπων της παραγωγικής αλυσίδας που χαρακτηρίζει την αλιευτική διαδικασία, προκειμένου να επενδύσει και να υποστηρίξει τις Ελληνικές αλιευτικές κοινότητες.

2ο βραβείο της φωτογραφικής έκθεσης, «Δεν υπάρχει όριο ηλικίας σε αυτούς που αγαπούν τη θάλασσα», της Σοφίας Μουρουζίδου.

Η πρώτη καλή πρακτική «Σήμανση ποιότητας και συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, παρουσιάστηκε από την κ. Μιρλή, που εκπροσωπούσε το φορέα διοίκησης του Δέλτα του Νέσου, των λιμών Βιστωνίδα-Ισμαρίδα και της νήσου Θάσου. Η πρακτική αφορά στη σήμανση των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στο Εθνικό Πάρκο με βάση φιλικές μεθόδους προς το περιβάλλον. Η πρακτική ξεκίνησε από τους αλιείς της λιμνοθάλασσας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες αλιείας για τη διαφύλαξη της Προστατευόμενης Περιοχής (χλωρίδα και πανίδα). Οι μέθοδοι αλιείας που ακολουθούνται είναι εκτεταμένης υδατοκαλλιέργειας, στην οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κανενός είδος τροφής ή φαρμάκων, αλλά τα ψάρια τρέφονται αποκλειστικά από το σύστημα. Παρόλο που τα προϊόντα (ψάρια και καβούρια) είναι υψηλής ποιότητας, η υψηλή ποιότητα δεν είναι γνωστή ευρέως από τους καταναλωτές. Αυτή η πρακτική στοχεύει στην προώθηση των προϊόντων που αλιεύονται στις λιμνοθάλασσες του Νέστου, ενώ υπογραμμίζει τον τοπικό χαρακτήρα των προϊόντων και λειτουργεί ως σήμανση για τη μέθοδο παραγωγής που βασίζεται στη προστασία του περιβάλλοντος. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης εδώ!

3ο βραβείο της φωτογραφικής έκθεσης, «Επιστρέφοντας από το ψάρεμα», από την Κανέλη Ευγενία

Η δεύτερη καλή πρακτική που παρουσιάστηκε σχετίζονταν με «Την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της εκπαίδευσης των αλιευτικών κοινοτήτων» και παρουσιάστηκε από το νομικό και οικονομικό υπεύθυνο του ΕΝΑΛΕΙΑ, κ. Νίκο Θεράπο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο διευθυντής και ιδρυτής της αστικής και μη κερδοσκοπικής επιχείρησης κοινωνικού χαρακτήρα ΕΝΑΛΕΙΑ κ. Λευτέρης Αραπάκης έλαβε το βραβείο του «Νέου Πρωταθλητή Γης 2020 για την Ευρώπη» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ηγείται της πρωτοβουλίας συμμετοχής της νεολαίας στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η ΕΝΑΛΕΙΑ είναι το πρώτο ελληνικό εκπαιδευτικό κέντρο αλιείας που φιλοδοξεί να παρέχει στους αλιείς εκπαίδευση για τα σύγχρονα κλιματικά ζητήματα και να τους διδάξει βιώσιμες τεχνικές αλιείας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικό και την υπεραλίευση. Μέσω του έργου «Fish Smarter», οι αλιείς εκπαιδεύονται να αποφεύγουν την υπεραλίευση, αυξάνοντας το εισόδημά τους και χρησιμοποιώντας σύγχρονα μοντέλα όπως ο βιώσιμος αλιευτικός τουρισμός. Αυτή διαδικασία πραγματοποιείται μέσω εξατομικευμένων εργαστηρίων προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες των αλιευτικών κοινοτήτων, κάνοντάς τους να κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν τα κοινωνικο-περιβαλλοντικά οφέλη από τη συμμετοχή τους σε αυτές τις δράσεις. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 150 άνεργοι αλιείς έχουν εκπαιδευτεί, συνδεόμενοι απευθείας με την αγορά εργασίας, περισσότεροι από 1000 αλιείς έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να συλλέξουν περισσότερα από 150.000 τόνους θαλάσσια πλαστικά μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 100 αλιείς έχουν εκπαιδευτεί στην εκμετάλλευση του βιώσιμου αλιευτικού τουρισμού για να έχουν κέρδος χωρίς υπεραλίευση, ενώ η ΕΝΑΛΕΙΑ συνεργάζεται ενεργά με περισσότερα από 20 λιμάνια. Περισσότερες πληροφορίες για την καλή πρακτική της ΕΝΑΛΕΙΑ μπορείτε να βρείτε εδώ και για την πρωτοβουλία εδώ!

4ο βραβείο της φωτογραφικής έκθεσης, «Ένας ψαράς μόλις έφτασε με το καΐκι στο λιμάνι της Καβάλας στις 3:00 π.μ.», από τον Γιώργο Μπαλτατζή.

Η τρίτη καλή πρακτική έθιξε το ζήτημα της «Υπεύθυνης αλιείας», μια πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Λιαρίκο, επικεφαλής  του τμήματος ανάπτυξης WWF Ελλάς, με την υποστήριξη του Δρ. Μάνου Κουτράκη, Προϊσταμένου του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας ΙΝ.ΑΛ.Ε. Το έργο της υπεύθυνης αλιείας στοχεύει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας τόσο του επαγγέλματος των αλιέων όσο και των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και στην παροχή στους καταναλωτές ανιχνεύσιμου και βιώσιμου προϊόντος, διασφαλίζοντας παράλληλα την καλή περιβαλλοντική κατάσταση του τοπικού θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ήταν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του μικρού αλιευτικού στόλου της Καβάλας, ο οποίος αλιεύει κυρίως αντσούγιες και σαρδέλες. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και βασίστηκε στο πρόγραμμα της WWF Ελλάς για μια «Υπεύθυνη Αλιεία», το την αλυσίδα καταστημάτων AB Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με τους αλιείς γρι-γρι της εταιρίας εμπορίας ψαριών «Μανιός» και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.). To ενδιαφερόμενο κοινό συνεργάστηκε για να πιστοποιήσει ότι ο αλιευτικός στόλος της Καβάλας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη συνεργασία μεταξύ αλιέων, επιστημόνων, εθνικών υπηρεσιών, οργανισμών και παραγωγικής αλυσίδας προκειμένου να εφαρμόσει τα απαιτούμενα βήματα για τη βιωσιμότητα της αλιευτικής κοινότητας με βάση το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία βρίσκονται σε αυτό το βίντεο.

5ο βραβείο της φωτογραφικής έκθεσης, «Μέσα στο αλιευτικό σκάφος, τα δίχτυα είναι έτοιμα να δεχτούν ψάρια και πάνω από αυτά είναι μεταλλικά σκεύη για το φαγητό των ψαράδων, όλα κάτω από το καλοκαιρινό απόγευμα», από την Ασλανίδου Μηλίτσα.

Μαζί με την παρουσίαση των καλών πρακτικών και την αξιολόγησή τους, η ομάδα του Δήμου Καβάλας προέβη επίσης σε ηλεκτρονική ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας, που λόγω των μέτρων COVID για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν ήταν ανοικτή για το κοινό.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι νικητές στην Ελλάδα. Η έκθεση βρίσκεται στο Τζαμί Halil Bey, γνωστό σήμερα ως «Παλιά Μουσική».

Σε συνδυασμό με τις ευχαριστίες για όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ο Δήμος Καβάλας θα ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τους χορηγούς της εκδήλωσης, το Mantility, το εστιατόριο Ψαράκι, τον Οργανισμό Ανάπτυξης «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και την Κοινωνική επιχείρηση Ευκάλυψις μέσω του περιοδικού «Σελίδες». Χωρίς την υποστήριξή τους, η έκθεση και ο διαγωνισμός δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί! Αν θέλετε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική έκθεση, ακολουθήστε τον σύνδεσμο!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

ΣΕΜΜΘ: Στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησης του brand «Ελληνικό Μάρμαρο»

Επόμενο άρθρο

Πολύς κόσμος στο λιμάνι (φωτογραφίες)