Dark Mode Light Mode

Χωρίς πυξίδα, κείμενο του Δημήτρη Εμμανουηλίδη

«Περάσαμε κάβους πολλούς… οι σύντροφοι τέλειωσαν με τη σειρά, με χαμηλωμένα μάτια. Τα κουπιά τους δείχουν το μέρος που κοιμούνται στ’ακρογιάλι. Κανείς δεν τους θυμάται. Δικαιοσύνη». Γ. Σεφέρης Δ’ «Αργοναύτες» (Απ’ τη συλλογή μυθιστόρημα)

Σιωπηλοί Αργοναύτες της σύγχρονης ιστορίας, ρίχνουμε τούτη τη μποτίλια στο πολιτικό πέλαγος.  Καθόλου άστοχα ονομαστήκαμε ως η καύσιμη ύλη της ιστορίας. Με μόνη σκευή τις προσωπικές μας κοινωνικές διαδρομές και την πίστη πως με τα κουράγια μας θα μπορούσαμε να βγάλουμε τον τόπο από το βάλτο των μνημονίων που άλλοι μας κύλησαν, ριχτήκαμε σε έναν άνισο αγώνα ενάντια στις ύαινες, ντόπιες και ξένες, που ήθελαν να μας αφανίσουν.

Και τα καταφέραμε. Απ’τις εκλογές του ’19, φορτωμένοι μ’όλα τα «αμαρτήματα» μέχρι και το προπατορικό, με το 31,50% βγήκαμε νικητές,παρότι ηττημένοι. Το τι μεσολάβησε μέχρι τον Ιούνη του ’23 με το ταπεινωτικό 17% δεν αναζητήθηκε ποτέ.

Αντί να νοιαστούμε για την επούλωση των πληγών, με μυθώδη έλλειψη αυτοκριτικής, ριχτήκαμε ως σύγχρονοι αδερφοφάδες σε μια αυτοκαταστροφική αλληλοεξόντωση. Η Αριστερά, απαλλαγμένη από υποπλοιάρχους και ανθυποπλοιάρχους, που ανεπίτρεπτα πρώιμα την εγκατέλειψαν, επιβιβαζόμενοι σε σχηματισμούς χωρίς αύριο, άφησε χώρο στον Κασσελακικό μεσσιανισμό.

Περιστοιχισμένος ο νέος ηγέτης από συντρόφους πρόθυμους να στηρίζουν τη μονοκρατορία του, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη μιας ουσιαστικής συνέγερσης, πορεύεται το δρόμο μιας αδιέξοδης πολιτικής πορείας.

Σύντροφοι, «Οι καιροί ου μενετοί». Το πολιτικό αύριο διαμορφώνεται μέσα απ’τις συνθήκες της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. Το εμείς και οι άλλοι που πρεσβεύει ο νέος ηγέτης δεν αποτελεί απαντητική πρόταση στην κρισιμότητα των στιγμών.

Μέσα στο εμείς χωρά όλη η Αριστερά. Χωρούν πρωτίστως οι Αργοναύτες που σιωπηρά με θυσίες πέρασαν τους κάβους τους πολλούς και τώρα με αγωνία αφουγκράζονται όσα υπομένει το πολύπαθο σώμα της. Είναι καιρός ο νέος πρόεδρος ν’αντιληφθεί ότι το κάστρο της δεξιάς δεν πέφτει με αυλές. Μόνο με συσπείρωση και αντίσταση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου που θα συμπαραταχθούν στο εγερτήριο σάλπισμα της κοινωνίας ενάντια σε κάθε είδους βιασμούς.

Αυτή την μποτίλια ρίχνουμε στο πολιτικό πέλαγος. Δε θα μας δοθεί άλλη ευκαιρία να πούμε τα λιγοστά μας λόγια, καθώς «η ψυχή της αριστεράς αύριο κάνει πανιά».

Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Πρώην βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α -ΠΣ Καβάλας.

Προηγούμενο άρθρο

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μέλος του πληρώματος του "ΔΙΑΓΟΡΑΣ" λίγο πριν αποπλεύσει για Λήμνο

Επόμενο άρθρο

Άρεσε ο ΑΟΚ του δευτέρου ημιχρόνου στη φιλική νίκη (2-0) επί του Μακεδονικού (φωτογραφίες-video)