Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι μία ακόμη. Πλέον πολύ συγκεκριμένα.
Ο πρόεδρος των Εργολάβων Ηλεκτρολόγων του Ν. Καβάλας κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης διαπιστώνει το πρόβλημα, ζητά από νέα παιδιά να μπουν στο επάγγελμα. Να εκπαιδευτούν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε όλα τα τεχνικά επαγγέλματα.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι γίνεται με τις οικοδομικές δραστηριότητες; Έχει ανέβει η δουλειά σας;
Απ: Την τελευταία διετία υπάρχει μια αύξηση στις οικοδομικές δραστηριότητες, είτε με νέες άδειες και νεοαναγειρόμενες οικοδομές, είτε με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όπου πολλά σπίτια αναβαθμίζονται. Γίνονται πάρα πολλές εργασίες από πολλά τεχνικά επαγγέλματα. Γενικά υπάρχει μια αύξηση των δραστηριοτήτων της οικοδομής.
Ερ: Πως εξελίσσεται ο φετινός χειμώνας για τους συναδέλφους σας, ηλεκτρολόγους, στο Ν. Καβάλας; Ας κάνουμε και μια σύγκριση με την περσινή περίοδο…
Απ: Απ’ ότι γνωρίζω από τα μέλη του συνδέσμου μας, υπάρχει μια αύξηση σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον κατά 20-30%.
Ερ: Υπάρχει λίστα αναμονής;
Απ: Μεγάλη λίστα αναμονής. Θα ήθελα όμως να τονίσω για μια ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο κλάδο των ηλεκτρολόγων. Θέλουμε νέους ηλεκτρολόγους. Δεν υπάρχουν νέα παιδιά, τα οποία θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου και γενικά τα τεχνικά επαγγέλματα. Αυτό είναι λυπηρό… Πρέπει τα νέα τα παιδιά να στραφούν και προς τις οικοδομικές εργασίες. Είναι εργασίες, οι οποίες αποφέρουν ένα σταθερό εισόδημα. Δεν ξέρω γιατί όλα τα παιδιά θέλουν να γίνουν ντελιβεράδες και σερβιτόροι. Αδυνατώ να το κατανοήσω.
Ερ: Γιατί φεύγουν συνήθως, γιατί αποχωρούν οι βοηθοί που είναι δίπλα στον κάθε μάστορα;
Απ: Δεν αντέχουν γιατί… ίσως τα παιδιά να είναι πολύ καλομαθημένα. Δεν αντέχουν στην πίεση της οικοδομής. Δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Τα θέλουν όλα να είναι ρόδινα. Δεν είναι έτσι τα πράγμα, πρέπει λίγο να ζοριστούν. Αν δεν σκύψουμε το κεφάλι και να κάτσουμε δίπλα στον μάστορα, να τον ακούσουμε, να τον δούμε πως λειτουργεί στην οικοδομή, δεν κάνουμε τίποτα. Ο νέος πρέπει να μάθει τη δουλειά, να συνεχίσει και να γίνει μάστορας. Οι εργοδότες είμαστε υποχρεωμένοι όταν έχουμε βοηθούς να τους έχουμε ασφαλισμένους κανονικά. Υπάρχει ένας μεγάλο αριθμός πολλών εργοδοτών, οι οποίοι έχουν βοηθούς ανασφάλιστους. Αυτό είναι εγκληματικό, είναι αποτρεπτικό για τους βοηθούς. Φεύγουν γιατί δεν τους κολλάει ένσημα ο εργοδότης. Εμείς όταν ήμασταν νέοι -άλλοι δίπλα στους γονείς μας που ήταν ηλεκτρολόγοι, άλλοι δίπλα στον μάστορα μας- καθίσαμε χρόνια ολόκληρα και ξεκινήσαμε κάπως έτσι. Ξεκινήσαμε από χαμηλά και σιγά-σιγά διαβαθμίζοντας την εργασία, φτάσαμε να είμαστε τεχνίτες, επαγγελματίες. Έτσι πρέπει και τα παιδιά να έχουν υπομονή, να περάσουν όλα τα στάδια. Δεν μπορεί ένας που βγαίνει από τη σχολή να γίνει κατευθείαν ηλεκτρολόγος.