Dark Mode Light Mode

Χρήστος Γάκης περί φυσικού αερίου και τοπικών εκλογών

Δύο τα θέματα της συνέντευξης που έδωσε στην Πρωινή ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γάκης. Τα έργα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου, η προεκλογική του δραστηριότητα.

Για το φυσικό αέριο είναι ικανοποιημένος. Το έργο εξελίσσεται, προσαρμόζεται στις συνθήκες της πόλης. Θα λέγαμε ότι ακούει όσα ζητούν οι πολίτες. Το δε φυσικό αέριο είναι έτοιμο να συνδεθεί με τις πρώτες κατοικίες στην Καβάλα. Προεκλογικά ο Χρήστος Γάκης περιμένει να περάσει η περίοδος των διακοπών. Να περάσει ο 15Αυγουστος. Είναι σίγουρος ότι επειδή πρόκειται για τοπικές εκλογές, ο κόσμος θα ενδιαφερθεί.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι νέα υπάρχουν για τα έργα του φυσικού αερίου στην Καβάλα;

Απ: Τα νέα είναι ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Στις γειτονιές της πόλης και ουσιαστικά προχωράνε και οι συνδέσεις των κατοικιών. Αυτή τη στιγμή όπως με ενημέρωσε και ο ανάδοχος του έργου, ουσιαστικά έχουν γίνει γύρω στις 100 συνδέσεις και έχουν υπογραφεί συμβόλαια με την εταιρεία, προκειμένου να γίνει η παροχή αερίου στις κατοικίες.

Ερ: Πότε θα έρθει αυτή η ώρα να πάει το φυσικό αέριο στα πρώτα σπίτια;

Απ: Ουσιαστικά όλα είναι έτοιμα. Είναι λειτουργικός πλέον ο αγωγός. Θα γίνει η επίσημη έναρξη λειτουργίας του μόλις έρθουν τα στελέχη της εταιρείας στην Καβάλα. Απ` ότι μου είπανε στα τέλη Αυγούστου, θα έρθουν για να κάνουν την εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.

Ερ: Να κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά. Που αλλού θα σκάψουν αυτοί οι άνθρωποι και αν πέρα της πόλης της Καβάλας, πρέπει να ετοιμάζονται άλλες περιοχές. Να ετοιμάζεται η Ελευθερούπολη; Να ετοιμάζεται η Χρυσούπολη;

Απ:  Είχαμε κάνει μια συζήτηση με την εταιρία, τη ΔΕΔΑ ΑΕ για αυτές τις περιοχές. Ανάλογα βέβαια με το ενδιαφέρον που θα υπάρχει για συνδέσεις φυσικού αερίου, υπάρχουν σκέψεις για αυτόνομο δίκτυο και στην περιοχή της Ελευθερούπολης και στην περιοχή της Χρυσούπολης.

Ερ: Τι σημαίνει αυτόνομο δίκτυο;

Απ: Ουσιαστικά δεν θα τραβήξει φυσικό αέριο από τον κεντρικό αγωγό από την περιοχή της Καβάλας για να φτάσει το αέριο σε Χρυσούπολη- Ελευθερούπολη. Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής δεξαμενής που θα είναι κοντά στην πόλη και θα γίνει ένα δίκτυο που θα συνδέεται πάνω σε αυτή τη δεξαμενή για να τροφοδοτεί την πόλη με αέριο. Το έχουν εφαρμόσει σε αρκετές κωμοπόλεις και είναι επιτυχημένο.  Χρειάζεται απ` ότι μου είχαν εξηγήσει  για μια πόλη πληθυσμού 15.000,  ουσιαστικά η δεξαμενή επαρκεί για 15 με 20 ημέρες να τροφοδοτεί με αέριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόστος στην τιμή με τη συνεχή ανατροφοδότηση της δεξαμενής.

Ερ: Ας δούμε τώρα τα θέματα των εκλογών. Προεκλογικά ο κόσμος συμμετέχει; Είναι αλλού ο κόσμος και ας είναι τοπικές οι εκλογές.

Απ: Είναι η περίοδος λίγο δύσκολη. Είναι καλοκαίρι και ο κόσμος θέλει να χαλαρώσει. Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς τις εκλογές,  αρχίζουν και αναθερμαίνονται οι συζητήσεις για το ποιοι θα συμμετάσχουν και γενικότερα βλέπουμε τον κόσμο να δείχνει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι και η συμμετοχή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές επειδή υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι απ` ότι στα βουλευτικά ψηφοδέλτια, συνήθως είναι μεγαλύτερη. Ο κόσμος πηγαίνει να ψηφίσει γιατί έχει κάποιο γνωστό ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές αυτές.

Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο και στις εκλογές θα έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ερ: Ο Χρήστος Γάκης πως κινείται ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του κ. Μέτιου;

Απ: Συνεχίζω τις επαφές μου, συζητάω με τον κόσμο. Εγώ από τη στιγμή που μου ανατέθηκε μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα πάνω στο φυσικό αέριο , έριξα το βάρος μου εκεί και ήθελα να γίνουν τα έργα. Ήθελα να πετύχουμε κάποιους στόχους ουσιαστικά. Τόσο στο να κατασκευάσουμε τον αγωγό μέσα σε αυτό το διάστημα και να δώσουμε φυσικό αέριο  στην πόλη, όσο και να μειώσουμε την ταλαιπωρία από τις εργασίες κατασκευής. Βλέποντας τις περιόδους που κατασκευάζεται ο αγωγός, το πότε θα κάνουμε εργασίες στο κέντρο της πόλης, πότε θα τις μεταφέρουμε εκτός κέντρου ώστε να μη δημιουργούμε προβλήματα στον κόσμο αλλά και στους επαγγελματίες της πόλης μας. Ιδίως σε περιόδους όπου υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση δηλαδή στις γιορτές αλλά και το καλοκαίρι με τον τουρισμό. Από εκεί και πέρα βλέπω τον κόσμο και ότι υπάρχει μια θετική γνώμη. Πάντα όμως λέμε ότι οι εκλογές είναι κάτι που δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις τι ακριβώς θα γίνει. Δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα εκ των προτέρων. Τη μέρα των εκλογών η κάλπη είναι αυτή που θα δείξει ποιος θα είναι ο νικητής και ποια είναι η άποψη του κόσμου για όλους εμάς.

Ερ: Από την άλλη πλευρά έχετε και μια βοήθεια από την εμπειρία που έχετε αποκτήσει.

Απ: Ναι, έχω κάποια χρόνια που συμμετέχω στις εκλογές. Έχω μια εικόνα. Ποτέ δεν έλεγα όμως ποιος θα είναι ο νικητής. Νομίζω όμως μια θετική γνώμη για τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο υπάρχει κι έτσι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Σε κάθε περίπτωση δεν θέλω να πω σίγουρα ποιος θα κερδίσει και σίγουρα κάποιος θα χάσει τις εκλογές.  Αυτό ποτέ δεν το έκανα και δεν θα το κάνω ούτε αυτή τη φορά.

Προηγούμενο άρθρο

Η Περιφέρεια ΑΜΘ στηρίζει την KavalaExpo και άλλες τοπικές εκδηλώσεις

Επόμενο άρθρο

Υγειονομική βόμβα στα Τενάγη των Φιλίππων: Ακατέργαστα λύματα στο ρέμα της Νικήσιανης