Ο διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν και παραμένει ανήσυχος στο πρόβλημα της πανδημίας. Κι όταν τα νέα είναι καλά, ο κ. Παπαδόπουλος είναι σαφώς πιο συγκρατημένος. Ενδιαφέρον έχει η άποψη που διατυπώνει για την επαναλειτουργία των σχολείων. Θα χρειαστεί- τονίζει- περίοδος προσαρμογής στα νέα μέτρα.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι νέα έχουμε με το θέμα κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας; Να χαμογελάσουμε λίγου που δυο μέρες τώρα, μηδέν κρούσματα στο νομό μας;
Απ: Έχουμε κάποια κρούσματα τα οποία είναι συρροές γνωστών κρουσμάτων. Αυτό είναι καλό. Υπό την έννοια ότι δεν είναι καινούρια. Παρόλα αυτά υπάρχουν και αρκετά αδιάγνωστα, μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτά που βρίσκουν ή αυτά που ανακοινώνονται στη χώρα, 150-200 την ημέρα, δεν είναι τα πραγματικά. Τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα.
Ερ: Υπάρχει μια βελτίωση στην κατάσταση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας το τελευταίο 10ημέρο η όχι;
Απ: Θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκράτηση της αύξησης των κρουσμάτων γενικά στη χώρα, αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί από στιγμή σε στιγμή. Τα πράγματα κρέμονται σε μια κλωστή, εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα πιστά θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον αριθμό. Όχι να τον μειώσουμε ή να τον μηδενίσουμε, αυτό δε γίνεται. Να τον κρατήσουμε σταθερά. Εάν τα πράγματα ξεφύγουν, θα έρθουν πολύ χειρότερες καταστάσεις.
Ερ: Εδώ τηρούμε τα μέτρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας;
Απ: Όχι όλοι. Σε μεγάλο ποσοστό αλλά όχι όλοι. Είναι φυσιολογικό ότι σ` ένα πληθυσμό δεν μπορεί το σύνολο να τηρεί τα μέτρα. Έχω ακούσει άλλους συναδέλφους που μιλάνε από τον ΕΟΔΥ για 20% το οποίο δημιουργεί το πρόβλημα, ισχύει αυτό το πράγμα. Και το 10% να μην τα τηρεί μπορεί να διασπείρει κάποιους. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε την ατομική ευθύνη που έχουμε στο θέμα του κορωνοϊού και να το καταλάβουμε ότι από εμάς εξαρτάται η διασπορά δηλαδή εμείς μπορούμε να το σταματήσουμε. Να θεωρήσουμε ότι εμείς είμαστε φορείς. Μπορεί ο συνάνθρωπος μας να κολλήσει από μας. Αυτό να το καταλάβουμε και να τηρήσουμε την απόσταση και να φορέσουμε τη μάσκα εκεί που πρέπει.
Ερ: Έλεγχοι γίνονται από την υπηρεσία σας;
Απ: Σχεδόν καθημερινά και πρόστιμα πέφτουν. Δεν είναι το θέμα να κυνηγάς ένα πληθυσμό και να επιβάλεις πρόστιμα. Πρέπει να τους πείσουμε, πρέπει να καταλάβει ο κόσμος το τι πρέπει να κάνει. Ότι δεν έχουμε άλλα όπλα κατά του κορωνοϊού. Πρέπει να καταλάβει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι γρίφος. Κάνουν λάθος όσοι το νομίζουν αυτό.
Ερ: Η υπηρεσία σας εμπλέκεται στην επαναλειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα;
Απ: Σίγουρα θα εμπλακεί. Προς το παρόν έχουνε βγει κάποια πρωτόκολλα, θα βγουν και οι σχετικές εγκύκλιοι που θα δίνουν οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστούν και πως θα ελεγχτούν. Η πρώτη φάση είναι τα σχολεία να αρχίσουν να λειτουργούν και να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα πρωτόκολλα αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί. Ο έλεγχος θα έρθει σε δεύτερη φάση.
Ερ: Οι αντιδράσεις που υπάρχουν από ένα κομμάτι του πληθυσμού και γονιών, που λένε ότι δεν τα στέλνω εγώ τα παιδιά μου με μάσκα στο σχολείο, απειλούν με μηνύσεις, ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό;
Απ: Θα πρέπει να μάθουμε ως πολιτεία συντεταγμένη να υπακούμε στις οδηγίες, στους κανόνες που μας βάζει το κράτος και η πολιτεία. Για να βγαίνουνε κάποια μέτρα, άσχετα αν έχουμε τη διαφωνία την προσωπική μας, θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε πρώτα και μετά να διαφωνούμε. Επιστημονικά μπορεί και εγώ να έχω κάποιες διαφορετικές απόψεις κάποιες φορές σε σχέση με αυτά που βγάζει ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Παρόλα αυτά όμως οφείλουμε να συνταχθώ με αυτές. Δεν μπορεί ο καθένας να εκφράζει άποψη, και να λέει τι νομίζει ότι θέλει να κάνει. Να πει ότι εγώ θα κάνω αυτό που νομίζω.
Ερ: Μας λέτε ότι επειδή στα σχολεία αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη θα χρειαστεί μια περίοδος, μια εβδομάδα, δέκα μέρες προσαρμογής;
Απ: Σίγουρα. Είναι καινούρια κατάσταση και πρέπει να δούμε πως θα γίνει. Ειδικά στα μικρά παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολο να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση. Επίσης δεν ξέρουμε και πως θα αποδώσει αυτό το πράγμα. Δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε στα σχολεία. Δηλαδή πως θα τα ανοίξουμε; Χωρίς μέτρα, χωρίς τίποτα; Κάτι πρέπει να κάνουμε. Το πόσο θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα θα φανεί αργότερα.
Ερ: Δεν μπορούσαν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά;
Απ: Όχι, γιατί τα σχολεία αν είναι κλειστά, παρασύρουν, συμπαρασύρουν όλο τον κλάδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι γονείς είναι εργαζόμενοι, θα έχουν πρόβλημα με τις δουλειές τους, με τα καταστήματα τους, με τις υπηρεσίες τους , όλα αυτά. Τα σχολεία δεν είναι τόσο απλό να κλείνουν.