Dark Mode Light Mode

Χρήστος Ποτόλιας: «Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία»

“ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ”

Παρακολουθούν μαθητές με πρόσχημα την εγκληματικότητα!

“Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ” ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Δεν υπάρχει αντιδραστικό-αντιλαϊκό μέτρο που όρισαν μέχρι σήμερα όλες οι αστικές κυβερνήσεις, που να μην “έτρεξε” πρόθυμα να υλοποιήσει η σημερινή διοίκηση. Τελευταία, πέραν των πολλών άλλων, αποτελούν τα άκρως αντιλαϊκά και αντιδραστικά, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός (Α.Ο.) και η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ότι “θετικό” αποφασίζουν για την εκπαίδευση, από κυβέρνηση έως τους δήμους, το κάνουν όταν τα σχολεία είναι κλειστά για να τα περάσουν στα μουλωχτά, για να τα περάσουν όπως επιδιώκουν, χωρίς αντίσταση…

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην τοποθέτηση  καμερών στα σχολεία.

Εδώ και χρόνια, διαχρονικά οι κυβερνήσεις, έχοντας αναθέσει χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση στους δήμους την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, “αναγκάζουν” τους δήμους να τοποθετούν  κάμερες στα σχολεία με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κλοπών και των καταστροφών.

Εθίζονται οι νέοι στη λογική της ηλεκτρονικής παρακολούθησης!

Η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία είναι αντιπαιδαγωγική γιατί εθίζει τους μαθητές στη λογική της παρακολούθησης, του χαφιεδισμού, τους εθίζει στη νομιμότητα της εφαρμογής της τεχνολογίας όχι για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της κοινωνίας αλλά για τις ανάγκες λειτουργίας ενός αυταρχικού κράτους. Δεν είναι δυνατό μία μηχανή, μια ηλεκτρονική κάμερα να διακρίνει τον εγκληματία από τον απλό άνθρωπο. Έτσι παρεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή των μαθητών, στην κουβέντα τους, στη συμπεριφορά τους. Οι συνέπειες από την παρακολούθηση είναι σημαντικές καθότι μπορεί να επιδράσει στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών.

Το θέμα της φύλαξης των σχολείων, μπορεί να λυθεί μόνο με το διορισμό των απαραίτητων φυλάκων.

Επειδή στην αιτιολογική έκθεση της εισήγησης για την τοποθέτηση καμερών σημειώνεται ότι αυτές θα λειτουργούν μετά το πέρας των μαθημάτων, σημειώνουμε ότι ο χώρος του σχολείου αποτελεί κομμάτι διαπαιδαγώγησης και ενασχόλησης των παιδιών και για την υπόλοιπη μέρα. Τα παιδιά θα παίξουν στο προαύλιο του σχολείου ή θα συμμετέχουν και σε κάποια δραστηριότητα Συλλόγων που χρησιμοποιούν το χώρο.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με την καταγραφή των προσωπικών δεδομένων των παιδιών οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Γιατί πέραν των άλλων η τοποθέτηση και η λειτουργία-έλεγχος των καμερών θα ανατεθεί σε ανάδοχο ιδιώτη. Ο δε Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO), δεδομένων που θα συλλέγονται από τον εργολάβο που θα αναλάβει το “έργο”, θα είναι εξωτερικός συνεργάτης του δήμου.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κάμερες δεν διασφαλίζουν το σταμάτημα βανδαλισμών. Τις περισσότερες φορές καταστρέφονται και οι ίδιες οι κάμερες. Αντίθετα, οι βανδαλισμοί περιορίστηκαν δραστικά όταν υπήρχαν σχολικοί φύλακες.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών, το σύνολο μαθητών και εκπαιδευτικών, την κοινωνία της Καβάλας, να εναντιωθούν οργανωμένα στην πρόθεση του δήμου να τοποθετήσει κάμερες στα σχολεία. Συγχρόνως να διεκδικήσουν από τον δήμο, με χρηματοδότηση από το κράτος, να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού σχολικών φυλάκων που θα καλύπτει τις ανάγκες για όλα τα σχολεία και για όλες τις μέρες της βδομάδας και του χρόνου.

Καβάλα 20-07-2024

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθρο

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας διαμαρτύρεται για τις συνεχείς και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος

Επόμενο άρθρο

Πέντε λόγοι που αγαπάμε το Cosmopolis Festival στην Καβάλα