«ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ» & «ΟΙ ΔΕΣΠΟ(ΤΗ)ΖΟΜΕΝΟΙ ΈΠΙΑΣΑΝ ΣΤΑΣΙΔΙ»
Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ στο θερινό κινηματογράφο «ΖΕΦΥΡΟΣ» «Αδέσποτα Κορμιά» και για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σημειώνουμε: ο κάθε ένας μπορεί να έχει την άποψή του για το ντοκιμαντέρ.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δε συμφωνούμε με τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα που πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ, προσέγγιση από την οποία απουσιάζει οποιοιδήποτε αναφορά σε θέσεις της επιστημονικής κοινότητας και σε ευθύνες του κράτους.
Όλα τα ζητήματα που ανοίγει είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους (άμβλωση, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε ομόφυλα ή ετερόφυλα άτομα, υποβοηθούμενη αυτοκτονία), που δεν γίνεται ούτε να αντιμετωπιστούν και να συζητηθούν με ενιαία αντίληψη και κριτήρια, αλλά ούτε και να τσουβαλιαστούν κάτω από την οπτική του ατομικού δικαιωματισμού, όπως επιχειρεί η ταινία.
Η αποθέωση της αυτοδιάθεσης του σώματος και της ζωής του καθενός αποσπασμένη από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Αποτελεί όμως προκλητική τουλάχιστον αντίδραση, εκκλησιαστικών αλλά και τοπικών παραγόντων, που χρησιμοποιούν διάφορες υπηρεσίες, προκειμένου να κλείσουν ουσιαστικά το μοναδικό θερινό σινεμά της πόλης.
Παίρνουμε θέση καταγγέλλοντας τα σχέδια για το «ΖΕΦΥΡΟ», που αποτελεί μια ανάσα δροσιάς για τους Καβαλιώτες, αλλά και «ανάσα ζωής» στα πολυβασανισμένα θερινά σινεμά της χώρας μας. Διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, στα πλαίσια οδηγιών της Ε.Ε., έχουν βάλει τον πολιτισμό «στο στόχαστρο» με καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με τεράστιες μειώσεις χρηματοδότησης των προϋπολογισμών πολιτιστικών φορέων (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσεία Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Εθνική Βιβλιοθήκη, κρατικά θέατρα, σημαντικότερες ορχήστρες της χώρας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, δεκάδες λαογραφικά και ιστορικά μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.).
Στον αντίποδα αυτών των επιλογών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων βρίσκεται η πραγματική επικοινωνία των λαών μέσα απ’ την Τέχνη. Διεκδικούμε πολιτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Η Τέχνη είναι ανώτερη μορφή κοινωνικής συνείδησης και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο Πολιτισμός και η Ιστορία του είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της αυτογνωσίας κάθε λαού.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την εμπορευματοποίηση και τουριστικοποίηση του πολιτισμού, στη μετατροπή του δημιουργού σε υπάκουο υπάλληλο της «πολιτιστικής βιομηχανίας», στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και ευαίσθητων τομέων της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Καβάλα 08-09-2024
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ