Γράφει στο Diakopes.gr η Βάλυ Βαϊμάκη
Καβάλα
Βόλτα στις συνοικίες της παλιάς πόλης, επίσκεψη στο Ιμαρέτ, ανάβαση σην ακρόπολη, καφές και αγορές στο κέντρο με τις μεγάλες πλατείες, τα εμβληματικά ιστορικά κτίρια και τις τεράστιες καπναποθήκες.
Νόστιμοι μεζέδες και φρέσκο ψάρι, παλιά κουτούκια, αλλά και μοντέρνα εστιατόρια, κλαμπ και πολυχώροι: Καλωσήρθατε στην Καβάλα, τη «Γαλάζια Πόλη», με ιστορία πολλών αιώνων. Στην αλλοτινή «Μέκκα του καπνού» με το λιμάνι της που ήταν ανέκαθεν η ανάσα της, ο ανοιχτός ορίζοντας και μια διαρκής μεταφορά γνώσης για άλλες κουλτούρες.
Τοπόσημο της Καβάλας είναι οι Καμάρες, κηρυγμένες ως Διατηρητέο Μνημείο. Αποτελούν τμήμα ενός μεγάλου συστήματος ύδρευσης του βράχου της Παναγίας, όπου ήταν περιορισμένη για πολλούς αιώνες η πόλη.
Είχε μήκος 6.400 μέτρων και ανοιχτή ροή -κάτι που δείχνει ότι λειτουργία του δε βασιζόταν σε αρχές συγκοινωνούντων δοχείων, αλλά στις πολύ καλά μελετημένες κλίσεις. Τη σημερινή μορφή τους οι Καμάρες την πήραν την εποχή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1520-1530).
Η πρώτη περιήγησή σας θα γίνει στην Παλιά Πόλη (Παναγία), όπου θα θαυμάσετε κτίρια με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Κομβικό σημείο είναι η πλατεία του Μωχάμετ Άλι. Στο κέντρο της υψώνεται το ορειχάλκινο άγαλμά του, ανάμεσα στο κονάκι του και στην εκκλησία της Παναγίας.
Το κονάκι (δηλαδή το σπίτι της οικογένειάς του), είναι κτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα και έχει αναστηλωθεί. Λειτουργεί ως επισκέψιμο μουσείο και είναι έδρα του Ερευνητικού Κέντρου MOHA. (Τηλ.: 2510 620515).
Από την οδό Μωχάμετ Άλι θα περπατήσετε στις συνοικίες και θα βρείτε την Παλιά Μουσική (ή τζαμί του Χαλίλ Μπέη). Κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και απέκτησε τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό επειδή μεταξύ 1930-40 στέγασε τη φιλαρμονική του δήμου Καβάλας.
Η ακρόπολη κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς επάνω στα ερείπια της βυζαντινής ακρόπολης της Χριστούπολης σε δυο φάσεις: το 1425 και το 1530. Περπατώντας στον εσωτερικό περίβολο θα δείτε τον κυκλικό πύργο, τη δεξαμενή νερού, την αποθήκη πυρομαχικών, το φυλάκιο. Η θέα του Αιγαίου που θα απολαύσετε από εκεί ψηλά είναι απλά συγκλονιστική. (Ισιδώρου 28, ανοιχτή 8:00-16:00, τηλ.: 2510 838602).
Το κέντρο της σύγχρονης πόλης είναι πάντα γεμάτο κόσμο και ζωντάνια. Περπατήστε στην Κωστή Παλαμά, αλλά και στην εμπορική οδό Ομονοίας. Στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα βρείτε πολλά καφέ-μπαρ και θα δείτε τη μεγάλη καπναποθήκη που μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο.
Συνεχίζοντας θα φτάσετε στην πλατεία του Καπνεργάτη όπου δεσπόζει η Δημοτική Καπναποθήκη κτισμένη γύρω στο 1900, από Βενετούς αρχιτέκτονες. Συνδυάζει οθωμανικό νεοκλασικισμό και μπαρόκ, με πλήθος γλυπτών στοιχείων και αναγλύφων από σοβά, στέμματα, ρόδακες κ.α.
Τα ωραιότερα κτίρια της Καβάλας θα τα βρείτε στην οδό Κύπρου και είναι: Το Μέγαρο Τόκου (1879), το Δημαρχείο (1890), το Μέγαρο Wix (1898-1900), η Μεγάλη Λέσχη (1910) και η Μονη Λαζαριστών (1888-1892).
Το περίφημο Ιμαρέτ
Το σπουδαίο μνημείο λαμπρύνει με την ύπαρξή του την Καβάλα. Έχει αναστηλωθεί υποδειγματικά από την οικογένεια των καπνεμπόρων Μισιριάν –και ειδικότερα την Άννα Μισιριάν, η οποία το 2001 επινοικίασε το μνημείο από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση στην οποία ανήκει.
Στεγάζει έναν ιδιαίτερα πολυτελή χώρο φιλοξενίας, όπου η διαμονή μένει αξέχαστη. Το συγκρότημα των κτιρίων ήταν ένα Ιμαρέτ (ή kulliye) για την ισλαμική εκπαίδευση. Το ίδρυσε ο Μεχμέτ Αλή πασάς (ή Μοχάμεντ Άλι) το 1817 στη γενέθλια πόλη του και διατηρεί την ιδιαίτερη γοητεία του αποπνέοντας την αύρα της μακρόχρονης ιστορίας του.
Το συγκρότημα χαρακτηρίζεται από τη λιτή του διακόσμηση και τα γεωμετρικά σχήματα. Έχει έντονα χαρακτηριστικά της τουρκο-μπαρόκ περιόδου, πολλές καμπύλες επιφάνειες, μολύβδινους τρούλους και καμινάδες.
Υπέροχες είναι οι τρεις εσωτερικές αυλές και κυρίως η μεγάλη με την κινστέρνα που αποκαλείται «κήπος του νερού». Η δυτική πλευρά του μνημείου, πάνω από τα απότομα βράχια, είναι ορατή κυρίως από το λιμάνι, από την αφετηρία των λεωφορείων: εκεί υπάρχουν κομμάτια του τείχους της παλιάς πόλης, ενσωματωμένα στο Ιμαρέτ.
Μια γκαλερί που ξεχωρίζει
Στη διάρκεια της περιήγησής σας βρείτε χρόνο για να περάσετε από τη γκαλερί μεταξιού Mantility. Τα χειροποίητα μεταξωτά μαντίλια συνδυάζουν την παράδοση με το μοντέρνο ντιζάιν και είναι έργα νέων καλλιτεχνών. (Εθ. Μακαρίου 19).
Μουσεία
Αρχαιολογικό. Θεωρείται από τα πιο σημαντικά στη χώρα μας. Εκτίθενται ευρήματα προϊστορικά, ανασκαφών της Νεάπολης και της Αμφίπολης. (Ερ.Σταυρού 17, τηλ. 2510 222335). Μουσείο Καπνού. Οργανώθηκε με πολύ μεράκι και γνώση από τον κ. Γιάννη Βυζίκα.
Εκείνος έχει συντονίσει την συγκέντρωση μοναδικής ποιότητας και ποσότητας υλικού σχετικού με την ιστορία του καπνού, των καπνεργατών και του κινήματός τους στην Καβάλα. Το μουσείο χωρίζεται σε 7 θεματικές ενότητες και διαθέτει πολύ πλούσιο αρχείο. (Κ. Παλαιολόγου 4, τηλ. 2510 223344).
Απόσταση
Η Καβάλα απέχει 653 χλμ. από την Αθήνα και 153 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
πηγή: diakopes.gr