Dark Mode Light Mode

[δ] Φοιτητική Ιντιφάντα: οι αξιώσεις

Milano InMovimento

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Χθες τα πανεπιστήμια του Τορίνο προσχώρησαν στη φοιτητική ιντιφάντα για να υποστηρίξουν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού που διεξάγεται εδώ και εβδομάδες σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Από σήμερα το Palazzo Nuovo είναι κατειλημμένο με το μπλοκάρισμα των μαθημάτων. Η διαμαρτυρία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια πόλη όπως το Τορίνο, που είναι αδελφοποιημένη με την πόλη της Γάζας από το 1997.

Πάνω από 7 μήνες μετά την έναρξη της γενοκτονίας, σχεδόν 40 χιλιάδες παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον σιωνιστικό στρατό. Οι βομβαρδισμοί ισοπέδωσαν νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια και σπίτια με στόχο να καταστρέψουν κάθε πιθανότητα αξιοπρεπούς ζωής για τους παλαιστινίους.

Αυτός ο τρόπος να ενεργεί είναι σύμφωνος με τις πολιτικές που ακολουθεί το κατοχικό Κράτος του Ισραήλ εδώ και 76 χρόνια μέσω των σχεδίων του για εθνοκάθαρση και αποικιακές πολιτικές εποικισμών.

Τα νέα για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις που πλήττουν σκληρά τον πληθυσμό στη Ράφα και τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες συγκεκριμενοποιούν την απειλή μιας χερσαίας εισβολής με στόχο την πλήρη εξάλειψη του παλαιστινιακού λαού, μας κάνουν να νιώθουμε ακόμη πιο έντονα την ευθύνη να διακόψουμε τη συνενοχή των θεσμών μας στη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Θέτουμε στο πεδίο πρωτοβουλίες πραγματικής αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, πράγμα που είναι το ανθρώπινο καθήκον μας!

Χάρη στην κινητοποίηση των φοιτητών, η Ακαδημαϊκή Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Τορίνο έκρινε ακατάλληλη τη συμμετοχή της στην πρόσκληση MAECI, μια επιστημονική πρόσκληση για κοινά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ Ιταλίας και Ισραήλ που προωθείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας.

Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί: θέλουμε να διακοπούν οριστικά οι συμφωνίες με όλα τα ισραηλινά πανεπιστήμια και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην πολεμική αλυσίδα εφοδιασμού. Τα πανεπιστήμιά μας θέτουν οικονομικούς, υλικούς και κυρίως ανθρώπινους πόρους στην υπηρεσία πολεμικών εταιρειών, όπως η Leonardo και η Elbit System, για την ανάπτυξη όπλων και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Παλαιστίνη.

Μέσω του μηχανισμού της διπλής χρήσης, del dual use, η επιστημονική έρευνα, η εργασία και οι ιδέες στρέφονται προς τις στρατηγικές θανάτου ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Καταγγέλλουμε τη σοβαρότητα της συνάντησης που έγινε χθες, 13 Μαΐου, μεταξύ των υπουργών Piantedosi και Bernini και του CRUI που είχε ως στόχο τη «διαχείριση» των πανεπιστημιακών καταλήψεων ως απλό πρόβλημα δημόσιας τάξης, αντί να επιδιώξει διάλογο με την φοιτητική συνιστώσα. Καταδικάζουμε τις κενές δηλώσεις πρυτάνεων και υπουργών που αποσκοπούν αποκλειστικά στη δικαιολόγηση της καταστολής των διαμαρτυριών κατά της εμπλοκής των πανεπιστημίων στη γενοκτονία της Γάζας.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Meloni και όλοι οι θεσμοί του ιταλικού Κράτους επιδεικνύουν τη συνενοχή τους στη γενοκτονία: για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων μεγάλων ιταλικών εταιρειών όπως η Eni και η Leonardo, η Κυβέρνηση εξάγει όπλα στο Ισραήλ και συμμετέχει στην επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μέσω της διαβίβασης ιταλικών στρατιωτικών αποστολών.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, η συνέλευση της κατειλημμένης UniTo αξιώνει:

  • τον τερματισμό οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ της UniTo, ισραηλινών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων και εταιρειών που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη και όχι μόνο στο Ισραήλ·
  • την πλήρη διαφάνεια προς ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα κάθε συμφωνίας και εξωτερικής συνεργασίας που έχει αναλάβει η UniTo

Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί και έξω από το πανεπιστήμιο με συμμετοχή στην λαμπαδηδρομία της 15ης Μαΐου με αφορμή την επέτειο της Νάκμπα και την κινητοποίηση στις 18 Μαΐου για μπλοκάρισμα της αποστολής όπλων στο Ισραήλ.

Χθες, τρίτη 14 Μαΐου, έφτασε η πρόταση από τον Πρύτανη Geuna να συναντήσει φοιτητές και φοιτήτριες, μετά από μία μόλις ημέρα κατάληψης και αποκλεισμού των μαθημάτων.

Σήμερα το πρωί, 15 Μαΐου, η πύλη του Ενεργειακού Κέντρου κοντά στο Πολυτεχνείο αποκλείστηκε για να αποτραπεί η εξέλιξη μιας συνάντησης για την παρουσίαση του σχεδίου Record Aircraft, του πρώτου drone με ηλιακή ενέργεια, που θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί σήμερα. Χάρη στην παρεμπόδιση η παρουσίαση αναβλήθηκε!

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος     infoaut.org

Προηγούμενο άρθρο

«Καμία εργασία στο κτίριο της Στέγης μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης»

Επόμενο άρθρο

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν τη φορά στην Αίγυπτο