Για το σοβαρό θέμα της ακτής Καλαμίτσα, για την επιβολή του προστίμου στην ΕΤΑΔ η οποία ζητά τη διαγραφή του και για την παραχώρηση κατά χρήση που ζητά ο δήμος, μας μίλησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ.
ΕΡ: Αληθεύει ότι θα προσπαθήσετε να διαγράψετε το πρόστιμο μέσω του συμβουλίου πολεοδομικών θεμάτων της περιφέρειας ΑΜΘ;
ΑΠ: Το θέμα υφίσταται την τελευταία διετία ωστόσο τώρα ασκείται ασφυκτική πίεση για την άμεση διαγραφή του προστίμου. Ομολογώ ότι δε συναντήσαμε και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα. Εξάλλου, ήμουν επιφυλακτική και απαισιόδοξη πριν ξεκινήσω το ταξίδι μου. Φοβάμαι λοιπόν ότι δε θα προχωρήσει το θέμα.
Με κάθε ειλικρίνεια κι έξω από τα δόντια ομολογώ πως εάν επρόκειτο για προσωπική μου υπόθεση θα είχα βροντήξει την πόρτα και θα είχα φύγει. Επειδή όμως η υπόθεση αφορά στο δήμο γι’ αυτό κάνω υπομονή. Μπορεί να εμφανίστηκα ανεκτική στη συνάντηση αλλά όχι και υποχωρητική. Μάλιστα σκοπεύω να επικοινωνήσω με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να συναντηθούμε και να τους ενημερώσω για όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση της Αθήνας.
ΕΡ: Η προσπάθεια διαγραφής του προστίμου μέσω του συμβουλίου θα προχωρήσει;
ΑΠ: Θα προχωρήσει παράλληλα με την ενημέρωση των επικεφαλείς. Όταν όμως ζητάς από μία δήμαρχο με τη δική της μόνο υπογραφή να σβηστεί ένα βεβαιωμένο στην εφορία πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ τότε μάλλον βρίσκεσαι εκτός τόπου και χρόνου. Όταν μάλιστα τους απάντησα ότι αυτό είναι ανέφικτο, μου ζήτησαν να πάρω την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Προφανώς η ενημέρωσή τους δεν ήταν ολοκληρωμένη. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε εντός του θεσμικού μας πλαισίου».
Η Δήμαρχος Καβάλας απάντησε για πληθώρα θεμάτων
Εναλλακτική λύση για το επίμαχο τμήμα του οδικού άξονα Ε61, δηλαδή το τμήμα των δύο χιλιομέτρων από το Σταυρό Αμυγδαλεώνα έως τον Άγιο Σίλα, αναζητά η Εγνατία Οδός ΑΕ όπως προκύπτει από επιστολή του προέδρου της Απόστολου Αντωνούδη. Μετά από μήνες σιωπής η Εγνατίας Οδός ΑΕ φαίνεται να επανέρχεται, υπόσχεται εναλλακτική αλλά ταυτόχρονα ασκεί κριτική στο Δασαρχείο Καβάλας. Ερωτώμενη σχετικά από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μας είπε το πρωί της Δευτέρας:
«Εναλλακτική λύση χρειαζόμασταν εξαρχής. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την εταιρεία να εξετάσει εκ νέου το θέμα και να μη βιαστεί. Ο δρόμος σαφώς και θα πρέπει να κατασκευαστεί αλλά δε θα ενοχλήσει εάν μετακινηθεί ελαφρώς προκειμένου να μην πληγούν οι κάτοικοι του οικισμού. Μας είχαν πει ότι η σπουδή οφείλονταν στο γεγονός πως θα χάνονταν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Προφανώς κατάφεραν να το εντάξουν στη νέα προγραμματική περίοδο. Απολύτως απαραίτητη είναι βεβαίως η γνωμάτευση του Δασαρχείου. Εξ όσων γνωρίζω, η δασάρχης περίμενε επιβεβαίωση από την υπηρεσία δασών του υπουργείου».
Η δήμαρχος ρωτήθηκε επίσης εάν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή Περιγιαλίου και μας απάντησε: «Έχω συζητήσει το θέμα με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ και με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, υπογραμμίζοντας ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα νέο κλειστό γυμναστήριο στην ανατολική πλευρά της πόλης. Περίπου 10.000 κάτοικοι της Καβάλας ασχολούνται με τον αθλητισμό. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η κατασκευή ώστε να αποσυμφορηθούν τα γυμναστήρια των σχολείων όπου επικρατεί το αδιαχώρητο έως αργά το βράδυ. Εξαρχής δηλώσαμε ότι η αποζημίωση που θα λάβει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα χρησιμοποιηθεί για το γυμναστήριο κι εάν μάλιστα δεν επαρκεί το ποσό θα πρέπει να στηριχθούμε και από άλλους θεσμούς όπως η περιφέρεια».
Ένα ακόμη θέμα για το οποίο ρωτήθηκε η δήμαρχος ήταν η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Επ’ αυτού η κ. Τσανάκα παρατήρησε: «Περιμένουμε ακόμη ανταπόκριση από τους αρμοδίους του υπουργείου ανάπτυξης. Ας έρθει έστω κι ένας υπηρεσιακός παράγοντας που να κατέχει το θέμα και να μπορεί να το συζητήσει. Φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο το αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι».
Καλούμενη να σχολιάσει την αποχώρηση του κ. Μπεχράκη και γενικότερα τα τεκταινόμενα στη ΒΦΛ, η Δήμητρα Τσανάλα σημείωσε: «Όπως είχα εξηγήσει και προσωπικά στον κ. Μπεχράκη, ο δήμος Καβάλας ζητά να παραμείνει ανοικτό το εργοστάσιο και να βρεθεί λύση για τους εργαζόμενους εκτός πύλης ώστε να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Κάτι που θα απαιτήσει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Κοντολογίς, ο δήμος ενδιαφέρεται και για τους εντός και για τους εκτός εργαζόμενους, αφού όλοι είναι δημότες του. Να θυμίσω ότι τη δήμαρχο έψαχναν για αυτόφωρο όταν παραχώρησε το σπιτάκι για τους απεργούς».
Εάν σημειώθηκε κάποια θετική εξέλιξη για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου ρωτήσαμε επιπρόσθετα τη δήμαρχο που μας εξήγησε ότι: «Βραχυπρόθεσμα αναζητούμε ιδιωτικό χώρο με λογικό αντίτιμο. Ενώ αρχικά κάποιος ιδιώτης μας υποσχέθηκε ότι η τιμή για τη μίσθωση του ακινήτου του θα ήταν όντως λογική με γνώμονα το καλό της πόλης στην πορεία τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν. Μακροπρόθεσμα πάντως ο δήμος σχεδιάζει τη στέγαση στις αποθήκες του λιμανιού προκειμένου και ο χώρος να εξωραϊστεί, διότι είναι πράγματι άθλια η εικόνα που παρουσιάσει το κτήριο για όσους εισέρχονται στο λιμάνι της Καβάλας».
*