Dark Mode Light Mode

Δεύτερη γεώτρηση της ΔΕΥΑΚ στο Νέο Ζυγό

Χωρίς να ληφθούν αποφάσεις πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχείο η πρώτη σύσκεψη τοπικών φορέων για το πρόβλημα των νιτρικών στο νερό του Ζυγού και της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Φιλίππων. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί σε ένα μήνα, με προτάσεις που στο μεταξύ θα έχει προετοιμάσει κάθε ένας εμπλεκόμενος. Τον Οκτώβρη τελειώνουν οι οριστικές μελέτες του έργου υδροδότησης του πρώην Δήμου Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου. Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζήτησε μία ακόμη φορά η Διεύθυνση Υγείας.

Ο Λεωνίδας Βουδούρης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, χαρακτήρισε τη σύσκεψη ως μια πολύ καλή αρχή αφού παραβρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Διεξήχθη μια διεξοδική συζήτηση αν και διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα και η επίλυσή του είναι μάλλον δαιδαλώδης. Στη διάρκεια της συσκέψεως ο κ. Βουδούρης επεσήμανε ότι η βασική μέριμνα όλων πρέπει να είναι ο άνθρωπος και το νερό ως φυσικό αγαθό. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί βάση στην αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, κατόπιν του προσδιορισμού ότι αυτή τελικά είναι η κύρια αιτία ρύπανσης του νερού.

Στο πλαίσιο της συσκέψεως εξετάσθηκε η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης των δημοτικών διαμερισμάτων και ο στόχος, που είναι η υδροδότηση από την πηγή του Κεφαλαρίου. Η αντιμετώπιση του προβλήματος σίγουρα δεν είναι απλή, ωστόσο ο κ. Βουδούρης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες συγκεντρώθηκαν. Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει κι επόμενη σύσκεψη όπου οι προτάσεις θα πάρουν τη μορφή στρατηγικού σχεδιασμού του προβλήματος.

Αμεσότερη ήταν η λύση που πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος κι αφορά σε δεύτερη γεώτρηση η οποία θα επιχειρηθεί στους ανατολικούς πρόποδες και ειδικότερα πλησίον του οικισμού Νέου Ζυγού. Αφού τα δείγματα από τα αντλιοστάσια της περιοχής δείχνουν ότι δεν υφίσταται ρύπανση του νερού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπηρεσιακών παραγόντων, έως το τέλος του έτους, το αργότερο στις αρχές του 2018, η γεώτρηση θα γίνει. Ακόμη κι αυτή η λύση όμως δε θα είναι απόλυτα οριστική και σίγουρη ενόψει των επόμενων γενεών, που δικαιούνται να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Επιπλέον, θα πρέπει να βρεθεί ορθός τρόπος προκειμένου οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις να βαρύνουν κατά το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.

 

Προηγούμενο άρθρο

Πολλά τα δρομολόγια του Πρίνου αλλά σε άβολες ώρες

Επόμενο άρθρο

Η απάντηση του Μιχάλη Αμοιρίδη