Ο κ. Μανώλης Κοντοστέλιος είναι εργαζόμενος στο Δήμο Νέστου. Συνδικαλιστής ταυτόχρονα.
Γενικός γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στους ΟΤΑ του Ν. Καβάλας (εργαζόμενοι στους Δήμους Καβάλας και Νέστου). Ρωτήθηκε για τη διαδικασία της κατάργησης των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Έκανε κριτική στην Κυβέρνηση για τη διαδικασία, χωρίς να αποκλείει παράταση στην ολοκλήρωση αυτών που πρέπει να γίνουν. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι η εξέλιξη ευνοεί τους εργαζόμενους. Των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων που γίνονται όλοι δημοτικοί υπάλληλοι.
Η συνέντευξη
Ερ: Δεν υπάρχει διαμαρτυρία των εργαζόμενων στα νομικά πρόσωπα των Δήμων που καταργούνται και αυτοί γίνονται εργαζόμενοι στους Δήμους. Φανταζόμαστε με ευνοϊκούς όρους από τη στιγμή που δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση τους.
Απ: Δεν αλλάζει κάτι στις εργασιακές τους σχέσεις και στο καθεστώς που διέπει γενικά τις σχέσεις εργασίας τους. Απλά προχωράει με νομοθετικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση σε κατάργηση των νομικών προσώπων. Σ’ ότι αφορά τη θέση της Ομοσπονδίας μας, θέλω να διευκρινίσω ότι ήταν πάγια και διατυπωμένη συνέχεια με έμφαση σε όλες τις συναντήσεις με τους Υπουργούς. Η άποψη μας ήταν και παραμένει ότι δε θα έπρεπε να υπάρχουν νομικά πρόσωπα, αυτές οι δομές ζητούσαμε να είναι ενσωματωμένες στους Δήμους. Παρατηρήθηκε σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις τα νομικά πρόσωπα να έχουν σωρεία προβλημάτων και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις να υπάρχει και κακοδιαχείριση. Πράγμα, το οποίο σήμαινε κάκιστες υπηρεσίες στους δημότες και πολλά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις. Στις Δημοτικές Επιχειρήσεις τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Ερ: Καταλαβαίνουμε ότι γίνεται κάτι, το οποίο τελικά το θέλουν οι εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις;
Απ: Είναι κάτι που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη καταβολή της μισθοδοσίας τους και την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις. Αυτό μας ενδιαφέρει γιατί είναι πολύ βολικό να λέμε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει αλλά καλό είναι ότι λέμε να το εξετάζουμε με προοπτική 10ετίας, 20ετίας. Καλώς ή κακώς όπως είναι τα νομικά πρόσωπα με τη υπάρχουσα κατάσταση, είναι ένα σχήμα το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα βιωσιμότητας στην πράξη του.
Ερ: Άρχισαν οι προετοιμασίες στο Δήμο Νέστου, όπου εσείς εργάζεστε για αυτήν την αλλαγή και που είναι η διαδικασία σήμερα;
Απ: Έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες και ήδη έχουν υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με την Καβάλα, τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Εμείς έχουμε ένα νομικό πρόσωπο και δεν υπάρχει Κοινωφελής Επιχείρηση ενώ η Καβάλα έχει ένα μεγάλο νομικό πρόσωπο με δυο διευθύνσεις, ένα μικρότερο νομικό πρόσωπο το Δημοτικό Ωδείο και μια Κοινωφελή Επιχείρηση. Τη Δημωφέλεια. Άρα μιλάμε για τελείως διαφορετικά μεγέθη. Το σημαντικό είναι ότι και στους δυο Δήμους υπάρχει σχετική προεργασία. Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καβάλας με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του Δήμου Καβάλας κ. Αλέξη Βρεττού. Παραβρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Έγινε καταμερισμός αρμοδιοτήτων και ο καθένας θα προχωρήσει στο κομμάτι που του αναλογεί για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα κατά κύριο λόγο, στη μισθοδοσία των συναδέλφων και των συναδελφισσών που θα ενσωματωθούνε στο Δήμο.
Ερ: Ακούστηκε ότι το χρονοδιάγραμμα θα πάει πίσω. Μπορεί να πιάσουμε και το 2024 από τη μια, από την άλλη η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται και να λέει ότι «31 Δεκεμβρίου τελειώνουμε…».
Απ: Δεν είναι λίγες φορές που η κυβέρνηση βάζει καταληκτικές ημερομηνίες σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, στα οποία όμως την τελευταία στιγμή αφού βλέπει ότι το πράγμα δεν προχωράει, δίνει παράταση. Έχω την αίσθηση ότι θα δοθεί παράταση, γιατί όλα έγιναν πολύ βιαστικά και «στο πόδι». Όλα έγιναν από την αντίθετη κατεύθυνση. Πρώτα διαμορφώνεις τις συνθήκες τροποποίησης των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των Δήμων για να ενσωματώσεις το νομικό πρόσωπο και μετά σταδιακά ενσωματώνεις το νομικό πρόσωπο ή την Κοινωφελή Επιχείρηση. Εδώ έγινε το ακριβώς αντίθετο. Πρώτα καταργείται το νομικό πρόσωπο και μετά τροποποιείται ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι στο πόδι. Αντιμετωπίζεται γενικά με προχειρότητα ο όρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δείτε το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία όπου μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία χωρίς να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι, χωρίς να υπάρχει ανάλογη εκπαίδευση. Η Δημοτική Αστυνομία από εκεί που ήταν δίπλα στον πολίτη, πλέον γίνεται κατασταλτικός μηχανισμός και εν δυνάμει μακρύ χέρι της Αστυνομίας. Η Δημοτική Αστυνομία θα φέρει εξοπλισμό καταστολής, αλεξίσφαιρα γιλέκα, χειροπέδες και πάει λέγοντας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το Υπουργείο για το πώς αυτό το σχήμα θα προχωρήσει.
Ερ: Έχετε ακούσει κάτι για τις ΔΕΥΑ, ότι θα δηλαδή μελλοντικά θα υπάρχει μια σε κάθε Περιφέρεια; Είναι κάτι που λέει δημοσίως ως πιθανό σενάριο και ο Δήμαρχος Καβάλας.
Απ: Έχει δίκαιο. Αυτό είναι στις προθέσεις των κυβερνώντων και δεν αποκλείω σε κάποια στιγμή οι ΔΕΥΑ να ιδιωτικοποιηθούν. Με κάποια περίεργα νομοθετήματα, με πρόφαση την ενσωμάτωση κοινοτικών δικτύων και πάει λέγοντας. Προχωρούμε προς τα εκεί. Παραβλέπουμε όμως κάτι πολύ σημαντικό, ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία διδάσκει ότι σε όποιες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, επανακρατικοποιήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια.