Από την αρχή του προβλήματος μέχρι και πρόσφατα ο διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος ασχολούνταν καθημερινά με τη λειτουργία των σχολείων.
Υπόψη του οι δύο διευθύνσεις έθεταν τα νέα κρούσματα προκειμένου η υπηρεσία να λάβει τις προβλεπόμενες αποφάσεις. Όπου αυτό χρειάζονταν. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι αντίθετος στην επαναλειτουργία των σχολείων.
Αρχικά για τα αυξημένα κρούσματα δήλωσε:
«Η έξαρση των κρουσμάτων υπάρχει παντού αυτό το διάστημα. Σε όλον τον κόσμο. Σε όλη την Ευρώπη. Και στη χώρα μας. Είναι από τις πρώτες που βιώνουν τέτοια τεράστια κύματα της νόσου με τη μετάλλαξη Όμικρον. Εμείς στην Καβάλα δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εξαίρεση. Είμαστε μέρος του συνόλου. Ισχύουν όλα όσα λέγονται από τον κόσμο. Πάρτι που έγιναν τα Χριστούγεννα σε συνθήκες συνωστισμού.
Κι όπως επίσης κάποιοι που είναι θετικοί δεν είναι σπίτι τους για όλο το διάστημα που χρειάζεται η καραντίνα τους. Γιατί μας κάνει εντύπωση; Τώρα έγιναν αυτά; Από την αρχή της πανδημίας τα βλέπαμε. Να μην τηρούνται τα μέτρα. Να προσπαθούν να ξεφύγουν. Να κάνουν πάρτι ιδιωτικά. Να βγαίνουν έξω άνθρωποι που έχουν κορωνοϊό. Υπάρχουν κάποιοι που δεν δίνουν σημασία σε μέτρα, δεν δίνουν σημασία σε κορωνοϊό. Δεν δίνουν σημασία σε τίποτα. Και δεν τους νοιάζει πόσα κρούσματα έχουμε.
Θέσαμε υπόψη του διάφορες αλλά έντονες φήμες για μια διαφορετική πραγματικότητα σχετικά με ορισμένους θετικούς στη νόσο. Που όχι μόνο δεν έμειναν σπίτι για την καραντίνα, όπως λέγεται κάποιοι αν και θετικοί πήγαιναν κανονικά στην εργασία τους. Ακόμη κι αν αυτή ήταν στο χώρο της εστίασης!»
Σχετικά με τις τοπικές φήμες ο κ. Παπαδόπουλος είπε:
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αλλά ούτε να το διαψεύσω. Δεν είναι η δουλειά μου να ελέγχω τους νοσούντες σε καραντίνα. Είναι δουλειά της Πολιτικής Προστασίας. Δεν μπορώ να το αποκλείσω ότι έγινε. Δεν είναι κάτι περίεργο να συμβαίνει. Έχουμε ακούσει να γίνεται σε πολλές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι θετικοί στη νόσο είναι πολλοί και δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι ότι είναι σπίτι τους. Πλέον είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Ασφαλώς το κράτος πρέπει να αποφασίζει μέτρα. Πρέπει όμως κι ο κάθε ένας να καταλάβει γιατί πρέπει να τα τηρεί. Πρέπει να τα τηρεί και όχι να προσπαθεί να τα ξεφύγει. Αν θες να τα ξεφύγεις θα βρεις τρόπους. Όμως τα αποτελέσματα μετά είναι επώδυνα για όλους».
Επόμενη ερώτηση η πορεία της εμβολιαστικής διαδικασία στο Νομό Καβάλας. Απάντησε ως εξής:
«Στο σύνολο του πληθυσμού του Ν. Καβάλας οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι σε ποσοστό 65%. Μένουν περίπου 40.000 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για το μέλλον δεν μπορείς να πεις πολλά πράγματα. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος με ότι συμβαίνει. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες που αισθάνονται αυτήν την εισβολή της μετάλλαξης Όμικρον. Φαίνεται ότι αυτή η μετάλλαξη γρήγορα κάνει αυτά τα τεράστια κύματα και γρήγορα πέφτει. Μακάρι να το δούμε. Αλλά είναι Χειμώνας. Και τον Χειμώνα οι ιώσεις μεταδίδονται πιο εύκολα. Αν ήταν Καλοκαίρι θα μπορούσαμε να περιμένουμε να καλμάρει η κατάσταση πιο γρήγορα.
Όλοι ελπίζουμε τα κρούσματα να μειωθούν αλλά χρειάζεται και τήρηση κάποιων μέτρων. Αυτήν την στιγμή νοσούν πάρα πολλοί. Η μετάδοση είναι εξαιρετικά πιθανή στον κάθε ένα. Το θέμα είναι να είμαστε προστατευμένοι. Να μην βλέπουμε νοσηλείες και θανάτους. Πιθανότατα η Όμικρον να είναι πιο ήπια από τη Δέλτα. Όταν όμως έχεις πάρα πολλά κρούσματα, θα βρεθούν και άνθρωποι που η ανοσία τους δεν θα είναι τόσο καλή. Αυτοί θα καταλήξουν στο Νοσοκομείο. Θα αυξηθούν οι άνθρωποι που θα νοσηλευτούν. Ελπίζουμε να μην είναι τόσο πολλοί».
Τέλος για την επαναλειτουργία ή όχι των σχολείων η άποψη του είναι:
«Για τα σχολεία αν μείνει το ισχύον πρωτόκολλο τότε δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε κρούσματα. Οι τάξεις θα κλείνουν δύσκολα αλλά θα έχουμε τεράστια εξάπλωση. Με όσα ισχύουν τα τμήματα θα κλείνουν όταν θα έχουν κολλήσει όλοι. Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο που ισχύει στα σχολεία.
Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ώρα να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είναι τώρα τα πράγματα πρέπει να το σκεφθούμε πάρα πολύ για να τα ανοίξουμε. Βρισκόμαστε στη χειρότερη κορύφωση της πανδημίας από την αρχή της. Ως το τέλος της εβδομάδας δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ίσα ίσα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα».