Εκτός από το θέμα των αναγκών των σχολείων σε αναλώσιμα, υπάρχει και κάτι ακόμη.
Η συχνή προτροπή και οδηγία εκπαιδευτικών προς τους μαθητές: Φέρτε το ένα και φέρτε το άλλο. Γίνεται, συνεχίζεται αλλά δεν είναι σωστό. Η δημοτική σύμβουλος Ανθή Χατζηφραντζή, ως πρόσφατα πρόεδρος σχολικής επιτροπής, μίλησε στην Πρωινή.
Η συνέντευξη
Ερ: Συχνά ο δάσκαλος λέει στα παιδιά, στους μαθητές του, «…φέρτε μου από ένα πακέτο χαρτί Α4». Γιατί το κάνει; Δεν έχει το σχολείο ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό του;
Απ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει στο μυαλό του ο κάθε δάσκαλος. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι κρίνεται απαράδεκτο να ζητάμε σήμερα από τα παιδιά και τους γονείς τους να φέρνουν υλικά τα οποία τα προμηθεύει το σχολείο… Είναι απαράδεκτο! Αυτά τα υλικά, αυτά τα είδη υπάρχουν. Είναι δυνατό να ζητάνε κόλλες Α4; Μέχρι τον Ιούνιο όλοι οι διευθυντές είχαν στα χέρια τους λεφτά. Αρκετά λεφτά ώστε να καλύψουν όλα τα λειτουργικά τους έξοδα. Όταν δεν τους έφταναν, μας έστελναν ένα αίτημα και τους ξαναδίναμε χρήματα. Εγώ είχα να κάνω με τη Δευτεροβάθμια. Στη Δευτεροβάθμια, είναι πολλαπλάσια τα υλικά που χρειάζονται. Κι όμως δεν υπήρξε πρόβλημα.
Ερ: Υπάρχει γονέας που λέει ότι στο σχολείο ο δάσκαλος ζήτησε από τα παιδιά: Μεγάλη συσκευασία χαρτί υγείας, χαρτί Α4 αλλά και εξάδα νερά! Είναι δυνατό να ισχύει αυτό;!
Απ: Ναι ισχύει, έχω πληροφορηθεί το περιστατικό για ένα δημοτικό σχολείο. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μεμονωμένη κατάσταση. Πληροφορήθηκα ότι στο συγκεκριμένο σχολείο αυτά τα είδη τα ζητάνε κάθε χρόνο. Αυτό δεν έγινε φέτος για πρώτη φορά απ’ ότι μας είπανε… Εμείς κάθε χρόνο στέλναμε email και τους λέγαμε ότι απαγορεύεται να ζητάτε υλικά από τα παιδιά, από τους γονείς αφού εμείς τα χορηγούμε όλα. Ενημερώναμε και τους συλλόγους γονέων- κηδεμόνων, ότι οι διευθυντές έχουν χρήματα στα χέρια τους και μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Σήμερα που άνοιξαν τα σχολεία μπορεί να μην υπάρχει σχολική επιτροπή αλλά οι διευθυντές τέλος Ιουνίου είχαν χρήματα. Είχαν υπόλοιπα στα ταμεία τους και ψώνιζαν όλοι και έκαναν τις αγορές τους για να έχουν υλικά και να λειτουργήσουν και για το μήνα Σεπτέμβριο. Όλα τα σχολεία είχαν χρήματα. Ήρθα ξανά σε επικοινωνία μαζί τους και κανένας δεν μου έκανε παράπονο, ούτε για καθαριστικά, ούτε για γραφική ύλη, ούτε για τίποτα. Έχουν τα πάντα. Τώρα αν ένα ή δυο σχολεία, δεν είχαν αφήσει χρήματα στο τέλος, τα είχανε ξοδέψει όλα, βρέθηκε και εκεί λύση.
Ερ: Πήγαιναν πίσω στον Δήμο τα χρήματα, αν δεν τα ξόδευε ο διευθυντής μέχρι 30 Ιουνίου που καταργούνταν οι σχολικές επιτροπές;
Απ: Φυσικά. Πήγαιναν στο κεντρικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής και από εκεί στον Δήμο.
Ερ: Δεν στέκει δεοντολογικά να μπαίνει ένας εκπαιδευτικός στην αίθουσα και να ζητάει από τους μαθητές κόλλες Α4…
Απ: Βέβαια και δεν στέκει. Το λέω και πάλι, ότι δεν έγινε μόνο τώρα αυτό εδώ το περιστατικό. Αυτό γίνεται συνεχόμενα και τα προηγούμενα χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο. Δεν ξέρω αν είναι ένας ή δύο δάσκαλοι ή αν τους έχει πει ο διευθυντής να ζητούν υλικά από τα παιδιά. ‘Άλλο πράγμα να δίνουν μια λίστα στα παιδιά, σχετικά με το τι να αγοράσουν από μαρκαδόρους, μπλοκ κλπ. Αλλά να ζητάς κόλλες Α4, χαρτί υγείας, νερά κτλ! Αυτό δεν επιτρέπεται!