Η παιδίατρος Δέσποινα Ιατρού, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας μιλά στην Πρωινή για την τρέχουσα περίοδο και τα παιδιά. Για τις ιώσεις, τη γρίπη και τον κορωνοϊό. Κι όχι μόνο τον κορωνοϊό. Εξηγεί αυτό που είναι σε εξέλιξη, διαπιστώνει μια εκ νέου δύσκολη κατάσταση και φυσικά δίνει χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για τα παιδιά τους.
Η συνέντευξη
Ερ: Με ποιες συνθήκες μπαίνουν τα παιδιά στη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο;
Με την αγωνία από τους γονείς αλλά φέτος χωρίς την πανδημία.
Απ: Πράγματι ξεκίνησε το Φθινόπωρο και μετά από τη διετή υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας, φέτος η απομάκρυνση της και η μη εφαρμογή της μας έδειξε πως τα παιδιά βγήκαν αποστειρωμένα -θα τολμήσω να πω- στην κοινωνία. Έτσι λοιπόν οι ιώσεις έχουν μια πρωτοφανή έξαρση και δυναμική αύξηση. Προκαλούν πάρα πολλά προβλήματα στις οικογένειες τους. Ο κορωνοϊός κρατεί καλά και προσβάλει ακόμη και τα πολύ μικρά μας βρεφάκια, τα οποία είχαν προστατευτεί καλά και τώρα δυστυχώς και αυτά νοσούν. Ευτυχώς τα συμπτώματα είναι τα γνωστά και αντιμετωπίζονται σχεδόν τα περισσότερα στο σπίτι τους. Πραγματικά ο πονοκέφαλος της οικογένειας είναι πολύ έντονος γιατί οι ιώσεις μεταδίδονται πολύ εύκολα. Αναγκάζονται τα παιδιά σχεδόν κάθε εβδομάδα να επισκέπτονται το γιατρό τους ή να παραμένουν στο σπίτι τους αφού υπάρχει πολύ υψηλή νοσηρότητα.
Ερ: Θα συνεχιστεί αυτό και στο υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου ή έγινε επειδή ήμασταν από το καλοκαίρι στο Φθινόπωρο;
Απ: Πάντοτε από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο είχαμε μια αυξητική τάση αλλά φέτος είναι πρωτοφανές, είναι πολύ έντονο. Ο Χειμώνας που έρχεται θα τολμήσω να πω ότι περιμένουμε να έχει περισσότερες ιώσεις λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Αυτό βέβαια γινόταν και σε όλους τους προηγούμενους χειμώνες. Άρα λοιπόν συνιστούμε μεγάλη προσοχή, καλή διατροφή κυρίως στα παιδιά μας, καθαριότητα, καλό ύπνο και όταν τα παιδάκια είναι άρρωστα, όσο μπορούμε και αν μπορούμε να τα κρατούμε στο σπίτι ώστε να αναρρώνουν εγκαίρως και να μη φτάνουν σε καταστάσεις όπου θα χρειάζονται νοσηλείες, πολλά φάρμακα και να ταλαιπωρούνται κυρίως αυτό.
Ερ: Είναι ευκολότερα από τα περσινά και τα προπέρσινα; Δώστε μας μια ελπίδα.
Απ: Η ελπίδα είναι η συμβουλή αυτή που δίνουμε και λέμε ότι θέλει υπομονή. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε και να λέμε ότι ακόμη δε μπήκε ο Χειμώνας, συνεχίζονται τα κακά που είχαμε. Θα πρέπει να τηρούμε όλα αυτά τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης και κάνοντας υπομονή να περάσει αυτός ο χειμώνας όπου οφείλουμε να οχυρώσουμε το αμυντικό σύστημα του παιδιού. Μέσα από τις αρρώστιες, να μπούμε λίγο πιο δυνατά μετά την πανδημία του κορωνοϊού γιατί έτσι πρέπει και γιατί πάντοτε έτσι ήταν. Να προσέχουμε μην τα εξουθενώνουμε. Αυτό ίσχυε και ισχύει πάντα, δεν είναι κάτι το καινούριο.
Ερ: Σαν Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας θα λέγατε ότι το κράτος θα μπορούσε να πάρει και κάποια μέτρα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Όπως έγινε τους δυο προηγούμενους χειμώνες;
Απ: Καταρχήν να σας πω ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων ήδη έχει προτείνει… Βλέποντας αυτή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Όχι μόνο του κορωνοϊού αλλά και τη γρίπη. Ιών που προσβάλλονται πολύ μικρά παιδάκια. Λοιμώξεις του αναπνευστικού… Έχει προτείνει λοιπόν – χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί ή να έχει εγκριθεί ακόμη- την εφαρμογή και πάλι της μάσκας όσο παρατηρείται αυτή η εξέλιξη. Έχει τα καλά της, έχει και τα κακά της αυτό. Για αυτό και ζητούμε από τους γονείς να προσέχουν όλα αυτά που λέμε. Από την άλλη το κράτος θέλει πάντοτε να μεριμνά για την πρόληψη των πολιτών. Προτείνεται λοιπόν ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες κατά της γρίπης. Εμβόλιο το οποίο χορηγείται τόσα χρόνια και συστήνεται με κάθε σιγουριά για αυτές τις ομάδες. Βλέποντας όλα αυτά επιδημιολογικές επιτροπές σίγουρα θα πρέπει να ορίσουν κάποια μέτρα, να πάρουν κάποια μέτρα για τις ευπαθείς κυρίως ομάδες που πολλές φορές χρειάζεται να πάνε και στο νοσοκομείο.