Η πρώτη φθινοπωρινή και δια ζώσης εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στο Φάρο της Παναγίας.
Είχε ως θέμα του τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Βασική ομιλήτρια η βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν η Τάνια Ελευθεριάδου και ο Τάκης Εμμανουηλίδης.
Νωρίτερα την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, η κ. Τζούφη μίλησε με στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής στο γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Μετά τη συζήτηση έδωσε συνέντευξη τύπου. Πρώτος σε αυτήν μίλησε ο Κώστας Μορφίδης. Χαρακτήρισε περίεργο και δύσκολο το χειμώνα που έρχεται καθώς σε αυτόν θα είναι ανοιχτά -όπως είπε- όλα τα μέτωπα της κοινωνίας.
Ο Κώστας Μορφίδης χαρακτήρισε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας υπεύθυνη για πολλά προβλήματα. Για την κ. Τζούφη είπε ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Καβάλα. Καλά λόγια για την Καβάλα και την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ είπε και η κ. Τζούφη.
Στη συνέντευξη τύπου έκανε μία γενικότερη εισήγηση σε θέματα εκπαίδευσης, χωρίς να παραλείψει την κριτική και σε άλλα ζητήματα επί των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Μεγάλη προτεραιότητα της ήταν η αναφορά στη λειτουργία των σχολείων στην περίοδο της πανδημίας.
Μεταξύ άλλων είπε:
«Με εκδηλώσεις όπως αυτή που γίνεται στην Καβάλα θέλουμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας και να είμαστε κοντά στον κόσμο με εκδηλώσεις όπως παλιά. Τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν υπήρξε μία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για να συρρικνωθεί η δημόσια εκπαίδευση. Πρόσφατα τα σχολεία ξανάνοιξαν αλλά χωρίς κανένα μέτρο. Εκτός ίσως από τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών που ήταν μαζικός και τους ευχαριστούμε για αυτό.
Προτρέπουμε τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα που το Υπουργείο συνεχίζει να αγνοεί. Χρειάζονται αξιόπιστα τεστ, χρειάζονται δωρεάν Rapid test σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Διαφωνούμε με το μέτρο ένα σχολείο να αναστέλλει την δια ζώσης δραστηριότητα του μόνο μετά το 50 + 1 από πλευράς κρουσμάτων.
Ούτε το προσωπικό καθαριότητας επαρκεί αν και κάποιοι Δήμοι πληρώνουν από τα δικά τους χρήματα για να το ενισχύουν. Ακούω ότι υπάρχουν ζητήματα και στην περιοχή σας στη διαδικασία μεταφοράς των μαθητών με το λεωφορείο. Για τα πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν επίσης σε καιρό πανδημίας, χρειάζονται περισσότερα χρήματα και περισσότερο προσωπικό. Είμαστε υπέρ της διά ζώσης εκπαιδευτικής δραστηριότητας αλλά με άλλους όρους.
Πρώτα προκύπτουν τα προβλήματα και μετά ξεκινάει η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να αλλάξει η πορεία των μέτρων. Όσο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο διοχετεύει το μαθητικό δυναμικό προς τον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό για όσους μαθητές – αποφοίτους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα των κολεγίων. Για τα δε ΙΕΚ που προτείνει, σας θυμίζω ότι σε αυτά γίνεται κατάρτιση».