Dark Mode Light Mode

Διαδραστικοί πίνακες στα Δημοτικά σχολεία του Νομού Καβάλας

Η Πρωτοβάθμια Καβάλας τοποθετεί και θα τοποθετήσει διαδραστικούς πίνακες στα Δημοτικά σχολεία του Νομού.

Δίδεται προτεραιότητα στις τάξεις Ε’ και Στ’. Για το θέμα μιλήσαμε με τον σύμβουλο εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Καβάλας κ. Γιάννη Χατζηκυριάκου. Μετέχει στις επιμορφωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς ώστε να μάθουν τη χρήση του νέου και διαφορετικού πίνακα.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι καινούργιο φέρνουν οι διαδραστικοί πίνακες στα Δημοτικά Σχολεία και πόσο γρήγορα θα εξαπλωθούν στις αίθουσες διδασκαλίας;

Απ: Οι διαδραστικοί πίνακες ήδη έχουν τοποθετηθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι στις αίθουσες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με εστίαση στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη. Με την προοπτική να εξαπλωθούν και να επεκταθούν σ’ όλες τις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων.  Για αυτόν το λόγο η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, σε συνεργασία με το σύμβουλο πληροφορικής, τον κ. Συμεών Συμεωνίδη, έχει ξεκινήσει μια σειρά από επιμορφώσεις σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας, για να μπορέσει σιγά-σιγά να εξοικειώσει και να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς, να χρησιμοποιούν ακόμη καλύτερα αυτό το νέο τεχνολογικά εργαλείο μέσα στην καθημερινή, εκπαιδευτική πρακτική.

Ερ: Τι ακριβώς είναι οι διαδραστικοί πίνακες;

Απ: Διαδραστικός πίνακας είναι μια οθόνη 65 ιντσών. Μια μεγάλη τηλεόραση, η οποία εισέρχεται στο χώρο της τάξης. Χαρακτηρίζεται από τη ζωντάνια των χρωμάτων και από τις έντονες  αναπαραστάσεις. Αυτή η οθόνη δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Δεν έχει θέμα φωτεινότητας. Φέρνει στους μικρούς μαθητές έναν ενθουσιασμό. Επειδή ακριβώς είναι εξοικειωμένοι και μ’ αυτό που λέγεται εικόνα. Είναι μια τεράστια οθόνη. Φανταστείτε στο σαλόνι του σπιτιού μας να έχουμε μια τεράστια οθόνη, η οποία δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στο οπτικό υλικό που αυτή προβάλλει, ανά πάσα ώρα και στιγμή… Όλα λειτουργούν με την αφή, είτε με το δάκτυλο, είτε με μια ειδική γραφίδα. Χαρακτηρίζονται διαδραστικοί γιατί δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να εμπλακούν ενεργά στη μάθηση. Έχει τη δυνατότητα ο εκπαιδευτικός μέσα από κατάλληλες εφαρμογές και προγράμματα να δώσει το χρόνο στους μαθητές να δουλέψουν σε επίπεδο ομάδας και να επεξεργαστούν διάφορα θέματα που τους αναθέτει εκείνη την ώρα. Στα Δημοτική Σχολεία του νομού έχουν τοποθετηθεί πίνακες στην Ε’ και στη ΣΤ’ τάξη, και σε ορισμένα εργαστήρια πληροφορικής. Τα σχολεία ήδη έχουν παραγγείλει περισσότερους. Η προοπτική είναι κατά τη φετινή σχολική χρονιά να μπορέσουν να στελεχωθούν όλες οι σχολικές αίθουσες με διαδραστικούς πίνακες. Είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο αιχμής, που το θέλουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές. Αυτό το οπτικό ερέθισμα, αυτή η εικόνα, φέρνει μια δύναμη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί, να μεταφέρει ακόμη και πιο σύνθετες έννοιες και να βοηθήσει μαθητές με διαφορετικό προφίλ μάθησης.

*Φωτογραφίες από τη διαδικασία επιμόρφωσης στους διαδραστικούς πίνακες στο σχολείο του Αμυγδαλεώνα με τη συμμετοχή και εκπαιδευτικών το σχολείο του Ζυγού.

Προηγούμενο άρθρο

Πιο ισχυρό Επιμελητήριο «… για όλους»

Επόμενο άρθρο

Αντίθετος στις συνενώσεις ο Απόστολος Χρόνης αν και η ΔΕΥΑ Καβάλας «απορροφά» τις άλλες τρεις του Νομού