Dark Mode Light Mode

Διακεκριμένος πανεπιστημιακός στο πλευρό της Στέγης

Μία ακόμα κίνηση συμπαράστασης από τον πνευματικό κόσμο της χώρας στον αγώνα που διεξάγει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Στέγης και του κτηρίου το οποίο αποτελεί τοκόσημό για την πόλη, μας ήρθε από τον Ομότιμο Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Τάσση Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου έχει χαρακτηριστεί ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αρχιτέκτονες, εκφραστής του παγκόσμιου μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα και της πιο προοδευτικής μεταπολεμικής ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, με πλούσιο συγγραφικό έργο, μεγάλη παραγωγή ποιοτικών αρχιτεκτονικών συνθέσεων και συμμετοχές σε εκθέσεις εικαστικών και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπου έργα του έχουν βραβευθεί.

 Σε επιστολή που έστειλε την 5/7/24 προς την Επιτροπή Πρωτοβουλίας αναφέρει:

Προκαλεί πράγματι κατάπληξη, η επαπειλούμενη ολοκληρωτική αλλοίωση ενός ακόμη χαρακτηριστικού κτιρίου στη χώρα  μας, στο όνομα του “εκσυγχρονισμού”,  της “αξιοποίησης”, αλλά και της βίαιης και ανιστόρητης αλλαγής χρήσης του, πόσο μάλλον, όταν η μελέτη υπογράφεται από συναδέλφους-πανεπιστημιακούς δασκάλους!

Οι αρχιτέκτονες πρέπει κάποια στιγμή να σεβόμαστε το έργο των προκατόχων μας, αλλά και την ιστορική και πολιτισμική διαδρομή των έργων τους στην τοπική κοινωνία. Νομίζω ότι είναι χρέος των αρχιτεκτόνων (και όχι μόνο)  να προστατεύουμε πρωτίστως εκείνα τα έργα του παρελθόντος που μας δίνουν πληροφορίες για την εποχή τους και όχι να τα επενδύουμε και να τα “μασκαρεύουμε” στο όνομα μιας αμφίβολης  νεωτερικότητας(;).

Συντάσσομαι απολύτως με τον αγώνα που δίνετε για τη διατήρηση του συγκεκριμένου κτιρίου και της χρήσης του, αλλά  -όπως σωστά τονίζετε- και τη διατήρηση (ως έχει) ολόκληρου του συνεχόμενου  μετώπου και της διαχρονικής φυσιογνωμίας του, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού αστικού πυρήνα της πόλης και της συλλογικής μνήμης των πολιτών της.

Εύχομαι να ευοδωθεί και να στεφθεί με επιτυχία ο αγώνας σας.

 

Με εκτίμηση

Τάσης Παπαϊωάννου

Αρχιτέκτων – Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Προηγούμενο άρθρο

2ο Tourism Festival – By Kourtidis Group: Καθιερώθηκε ένας σπουδαίος θεσμός στη Βόρεια Ελλάδα (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Σε ιδιαίτερα ζεστό «κλοιό» ο Ν. Καβάλας: Οι περιοχές όπου θα εντοπιστούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες