Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, σήμερα η συνεδρίαση θα επαναληφθεί. Όλα γίνονται για να πληρωθούν οι καθαρίστριες από το Νοσοκομείο και όχι από τον εργολάβο. Οι 16 που κάνουν επίσχεση αμφισβητούν την οδό που επέλεξε το ίδρυμα. Θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζονται. Οι υπόλοιπες έχουν ήδη αποδεχθεί την συγκεκριμένη λύση. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη που κατά τον διοικητή θα είναι θετική.
Διαμαρτυρία απλήρωτων καθαριστριών
Δεκαέξι καθαρίστριες βρίσκονται σ΄ επίσχεση και δεν εργάζονται στο νοσοκομείο Καβάλας, από την προηγούμενη εβδομάδα, αφού παραμένουν απλήρωτες για τρεις μήνες. Εκτός από τους μισθούς των τριών μηνών τους οφείλονται επιδόματα αδείας από το 2011.
Συνολικά εργάζονται στον ανάδοχο που ανέλαβε τον καθαρισμό του νοσοκομείου, 75 κυρίως γυναίκες και λιγότεροι άνδρες. Οι 16 είναι σ΄ επίσχεση και μάλιστα έκαναν διαμαρτυρία στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ αύριο σκοπεύουν να επισκεφθούν την επιθεώρηση εργασίας.
Μίλησε εκ μέρους τους η κα Αβραμίδου: «Είμαστε 16, αλλά πολύ δυναμικοί» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι ο ανάδοχος έχει πληρωθεί από το νοσοκομείο για την καθαριότητα Μαρτίου κι Απριλίου, χωρίς αντίστοιχα να πληρώσει τις καθαρίστριες γι΄ αυτούς τους δύο μήνες.
«Δείξαμε καλή θέληση. Δεν έχουμε όμως υπεύθυνες απαντήσεις. Η δε διαπραγμάτευση του νοσοκομείου με τον ανάδοχο δεν μας κατοχυρώνει», είπε χαρακτηριστικά η κα Αβραμίδου. Εξήγησε ότι ακόμα κι αν οι εργαζόμενες κι οι εργαζόμενοι δεχθούν κι εκχωρήσουν την επιταγή του αναδόχου στο νοσοκομείο, υπάρχει το ενδεχόμενο, αντί με τα χρήματα να πληρωθούν, να προλάβει και να πληρωθεί το ΙΚΑ στο οποίο οφείλει επίσης χρήματα ο ανάδοχος.
«Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια» είπε η κα Δέσποινα Αβραμίδου και συμπλήρωσε ότι τόσο καιρό οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ακούνε μόνο υποσχέσεις.
Χθες από το πρωί ήταν στο νοσοκομείο για διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, ο δικηγόρος του αναδόχου, εταιρία από την Αθήνα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εργαζομένων είναι το πρόβλημα σοβαρό, αλλά και περίπλοκο ταυτόχρονα, αφού για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα το νοσοκομείο να πληρώσει τον εργολάβο – ανάδοχο του έργου, στη συνέχεια να βρεθεί τρόπος να εγγυηθεί ο ανάδοχος ότι τα χρήματα που θα εισπράξει θα τα χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τα χρέη του στους 75 εργαζόμενους.