Dark Mode Light Mode

Διαπραγματεύσεις για παραχώρηση ΒΙΟΠΑ στο Επιμελητήριο

Διαπραγματεύσεις δρομολογήθηκαν μεταξύ του Επιμελητηρίου Καβάλας και της Περιφέρειας ΑΜΘ προκειμένου ο τοπικός επιχειρηματικός φορέας να αναλάβει υπό την αρμοδιότητά του το Βιοτεχνικό Πάρκο, ιδέα με την οποία συμφωνεί και ο δήμος Καβάλας. Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τους όρους της παραχώρησης. Όπως μας εξήγησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, σχετικές συζητήσεις είχαν προηγηθεί με τον εκλιπόντα Γιώργο Παυλίδη αλλά επέστρεψαν σε πρώιμο στάδιο με το νέο περιφερειάρχη ΑΜΘ.

Αρκετά είναι τα προβλήματα του ΒΙΟΠΑ, παραδέχθηκε ο κ. Δέμπας, κάνοντας λόγω για μη εξυπηρετούμενες δανειακές επιβαρύνσεις και για τη στασιμότητα της ανάπτυξής του λόγω μη μεταφοράς των ντόπιων επιχειρήσεων. Ωστόσο, το Επιμελητήριο δηλώνει πως μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και να αναπτύξει το ΒΙΟΠΑ. Προϋπόθεση βεβαίως για την ανάληψη της αρμοδιότητας είναι να διευκρινιστούν διαδικαστικά θέματα και να ξεκαθαρίσει το ρευστό καθεστώς.

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε την Κυριακή ο Μάρκος Δέμπας προκειμένου να παραστεί σε συνάντηση των παραγωγικών φορέων της ΑΜΘ με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι περισσότερες αναφορές και η μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκαν στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Θράκης. Ασχέτως εάν σε πολιτικό επίπεδο κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Ανατολική Μακεδονία ως «αποπαίδι» της υποτιθέμενης ενιαίας περιφέρειας, το Επιμελητήριο Καβάλας παραμένει αμετακίνητο στις διεκδικήσεις του. Εκ των πραγμάτων, κάποια στιγμή αναγκαστικά θα πρέπει να επισκεφθούν και την Ανατολική Μακεδονία, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ο Μάρκος Δέμπας.

Μεταφέροντας τα συμπεράσματα της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ ο κ. Δέμπας σημείωσε την πρόθεση να αναπτυχθεί η ΑΜΘ μέσα από τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει και της συνθλιβής της από γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό σύστημα. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 20%, την υπόσχεση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για βελτίωση της συνοριακής εισόδου. Θίχτηκε επίσης το θέμα της βίζας 72 ωρών και η ανάπτυξη των λιμανιών και του αεροδρομίου. Πάντως, στη συγκεκριμένη συνάντηση βασικοί πρωταγωνιστές ήταν οι παραγωγικοί φορείς που παρέθεσαν τα προβλήματά τους ενώ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μόλις ένα δεκάλεπτο.

Χαρακτηριστική ήταν η γκρίνια που διατυπώθηκε από τους φορείς της Αλεξανδρούπολης για το γεγονός ότι ιδιωτικοποιήθηκε μόνο το αεροδρόμιο της Καβάλας από τη Fraport και δεν αποκλείεται να αποτελέσει στόχο μεγάλης επένδυσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία πάντως αποδεικνύεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών που εισέρχονται στην ΑΜΘ κατευθύνονται στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη.

 

Προηγούμενο άρθρο

Η παγωνιά και η ανομβρία απειλούν τις καλλιέργειες ελαιοκράμβης και σιτηρών

Επόμενο άρθρο

Κρυώνουν στο κοινωνικό παντοπωλείο