Για τη συνοικία της Παναγίας ίσως να μην είναι είδηση. Για την οδό Δερβενακίων, δρόμος της Παναγίας, είναι.
Τέσσερα κτίρια, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, χαρακτηρίζονται διατηρητέα. Μέχρι τώρα και τα τέσσερα ήταν προτεινόμενα διατηρητέα. Σε κανένα δεν ζουν άνθρωποι. Εξωτερικά φαίνονται και είναι όμορφα αλλά εσωτερικά έχουν τα χάλια τους.
Ένα από αυτά μάλιστα, του αριθμού 10, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Πάρθηκαν κάποια μέτρα αλλά και αρκετά δεν είναι και δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Είναι θέμα χρόνου το συγκεκριμένο να καταρρεύσει!
Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους περιοίκους που ανησυχούν. Την απόφαση χαρακτηρισμού των κατοικιών έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα υπηρεσία της Θεσσαλονίκης. Η γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος- Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το γνωστό μας τμήμα παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων:
«Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέα τέσσερα (4) κτίρια εντός των ορίων της περιοχής της Παναγίας Καβάλας, που είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικός τόπος, επί της οδού Δερβενακίων 3, Δερβενακίων 4, Δερβενακίων 7 και Δερβενακίων 10 στον Δήμο Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (η ενδεικτική θέση των οποίων σημειώνεται στο επισυναπτόμενο απόσπασμα ορθοφωτογραφίας του Εθνικού Κτηματολογίου), για τους παρακάτω λόγους:
α) Τα τέσσερα αυτά κτίρια είναι αξιόλογα με αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής της Παναγίας Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης, και αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας της τεχνολογίας κατασκευής των κτιρίων αυτής της εποχής.
β) Αντιπροσωπεύουν με τον κτιριακό τους όγκο και κλίμακα, ένα μέρος του συνόλου των κτιρίων του οικισμού της Παναγίας Καβάλας, και αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της ιστορίας και της κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξής του.
γ) Σχηματίζουν ενιαίο σύνολο με χαρακτηριστικά της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αποτελούν ανάπτυγμα όψεων με οπτική συνέχεια και συνοχή, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του οικισμού.
Η διατήρησή τους και η αποκατάστασή τους θα συμβάλλει περαιτέρω στην ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και στη διάσωση και ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της αισθητικής φυσιογνωμίας της περιοχής».