Dark Mode Light Mode

Διατροφή & Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις των οστών, κατά την οποία η οστική μάζα μειώνεται, με αποτέλεσμα την αλλαγή της δομής των οστών. Το γεγονός αυτό, αυξάνει τον κίνδυνο για κατάγματα και κατ΄ επέκταση, επηρεάζει τη ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από οστεοπόρωση.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη οστεοπόρωσης, η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής οστεοπόρωση σχετίζεται με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και με την ηλικία, ενώ η δευτεροπαθής σχετίζεται με ήδη υπάρχουσες ασθένειες (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα), αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και με ορισμένα φάρμακα (πχ κορτιζόνη).

Μόλις ένα άτομο διαγνωστεί με οστεοπόρωση, η συχνότερη και πιο άμεση αντιμετώπιση, η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D. Επομένως, σήμερα θα δούμε πώς η διατροφή μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της νόσου.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την δημιουργία και τη διατήρηση των οστών. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν τα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση, είναι να αυξήσουν τη κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Τέτοια τρόφιμα είναι:

  • Γαλακτοκομικά
  • Ξηροί καρποί
  • Όσπρια
  • Ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το σέλινο
  • Ορισμένα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα
  • Προϊόντα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο, όπως δημητριακά

Πολύ σημαντικό να τονίσουμε, είναι ότι η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου, για παράδειγμα, βοηθούν στη καλύτερη απορρόφησή του. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών, «μπλοκάρουν» την απορρόφησή του.

Επομένως φροντίζουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο ταυτόχρονα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D. Εκτός από αυτά, οι πρωτεΐνες είναι μια ακόμη κατηγορία η οποία συνδέεται με υψηλότερη οστική μάζα. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες σχετίζονται άμεσα με τη μυϊκή μας μάζα.

Οι μύες είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν τα οστά και άρα όσο καλύτερη, τόσο καλύτερη στήριξη παρέχουν. Σημαντικό να τονίσουμε, είναι πως η κατανάλωση πρωτεϊνών, δεν πρέπει να ξεπερνούν τη συνιστώμενη ποσότητα. Άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, ώστε να προσλαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα.

Άλλου παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά στην οστεοπόρωση, είναι οι εξής:

  • Έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Πολύ χαμηλό σωματικό βάρος-κάτω του φυσιολογικού
  • Κάπνισμα

Αυτή τη στιγμή 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών, εμφανίζουν οστεοπόρωση. Μπορούμε αλλάζοντας ένα μέρος του τρόπου ζωής μας, να μειώσουμε αυτά τα στατιστικά και να βελτιώσουμε τη ποιότητα ζωής μας.

 

Αναστασία Β. Πατέλη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.avpateli.gr

Προηγούμενο άρθρο

Αποτελέσματα και βαθμολογία στον 1ο Όμιλο της Γ΄Εθνικής

Επόμενο άρθρο

Νέα αυτοψία στο κτίριο της παλιάς ΔΟΥ Θάσου