Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Πολύ καλά τα πήγε ο 10ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής που διεξήχθη 3 με 6 Μαρτίου 2017, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS). Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής κουζίνας και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.
Συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 500 ταλαντούχοι σεφ και επέδειξαν τις ικανότητές τους στη μαγειρική δημιουργώντας πιάτα υψηλών απαιτήσεων. Διαγωνίστηκαν σε 34 διαφορετικές κατηγορίες, σύμφωνα με τους κανόνες και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Είκοσι πέντε διεθνείς κριτές οι οποίοι ήταν και πολύ αυστηροί όπως διαπίστωσα από την παγκόσμια ομοσπονδία αρχιμαγείρων καθώς και οι Έλληνες συνάδελφοί τους επέλεξαν και βράβευσαν τους καλύτερους σε κάθε κατηγορία.
Ανάμεσα τους διακρίναμε τους Άρη Τσανακλίδη, Ηλία Μαμαλάκη, Αργυρό Μπαρμπαρίγου, Γιώργο Στυλιανουδάκη, Αναστάσιο Μπαλανίκα, τον Γερμανό Thomas Gugler, τον αμερικανό Ray Mc Cue, το Τούρκο Emrah Koksal, τον Κύπριο Νίκο Κωνσταντίνου κ.ά.
Στους βραβευθέντες υπήρξε και ένας Καβαλιώτης, ο Δημήτρης Βρατίδης μάγειρας του «Aparto bistro café», ο οποίος απέσπασε χάλκινο μετάλλιο και έπαινο σε δυο κατηγορίες που έλαβε μέρος. Στη κατηγορία restaurant dessert και με χρόνο προετοιμασίας μόνο σαράντα λεπτών παρουσίασε το πιάτο «spaghetti Halvah 24Κ», σπαγγέτι από χαλβά σιμιγδαλένιο με σάλτσα μαύρης σοκολάτας και νιφάδες χρυσού.
Η επόμενη κατηγορία που διακρίθηκε ήταν Μοdern Greek Cuisine με το πιάτο «vine SARMA limmeta», ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα με σάλτσα lime και μους άνηθου. Συγχαρητήρια στον Δημήτρη Βρατίδη για τις μεγάλες του διακρίσεις. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ απεριόριστα για το ήθος και την σεμνότητά του, ένας πραγματικός άρχοντας της κουζίνας που ξέρει να δημιουργεί εμπνευσμένα πιάτα.